14.10.2010 - 11:38 | Son Güncellenme:
Malatyalı işadamı Hacı Akpınar, babasının üzümle tanıştırdığı Malatya’nın Yazılı Köyü’nde, 2,5 milyon liralık yatırımla kurduğu şarap fabrikasında Fransız Şarap Uzmanı Jean-Luc Colin’in danışmanlığında üretilen şarapları, önde gelen market zincirleri ile İstanbul, İzmir, Gebze civarında pek çok bayide şarapseverlerin beğenisine sunuyor.
Akpınar, açıklamasında, kendilerine ait arazide tescillendirdiği Karaoğlan markası ile şarap üretimine başlandığını, üretim için sadece bu köyde yetişen Karaoğlan üzümünden her yıl 100 tonluk alım yapıldığını kaydetti.
Yatırımla 50 kişilik istihdam yaratıldığını ve yıllık 500 bin şişelik üretim rakamına ulaşıldığını, kurulan Yeniden Doğuş Şarapçılık şirketi ile 2007 yılında fabrikanın temellerini attıklarını anlatan Akpınar, Arapgir Köyü’nün bugüne kadar gün ışığına çıkmamış üzümlerini işleyerek şaraba dönüştürüyor, Güzay ve Karaoğlan markası ile ürettiği şarapları şarap severlerle tanıştırmaya hazırlanıyor.
-FRANSIZ ORTAK-
Akpınar, İstanbul’da Şarap Tadım Merkezi;nde Fransız Şarap Uzmanı Jean-Luc Colin’e projesini anlatıp, köyüne davet ettiğini, Colin ile ortak şarap fabrikası kurduğunu belirtti.
Bu yılın başında satış yapmaya başladıklarını kaydeden Akpınar, toplam 5 çeşit ürün ile Real, Metro gibi marketler ve İstanbul, İzmir, Gebze civarında pek çok bayide yer aldıklarını kaydetti. Şu anda 500 bin şişelik üretimin talep doğrultusunda 1 milyona çıkabileceğini anlatan Akpınar, şarap fiyatlarının 18-25 TL arasında değiştiğini kaydetti. Şu anda 60 dönümlük özel bir bağ kurduklarını da anlatan Akpınar, önümüzdeki dönemlerde modern sistemle kurdukları bu bağlardan da verim alacaklarını söyledi.
Uzun bir dönem başka bir şarap üreticisinde çalıştıktan sonra kurdukları Şarap Platformu aracılığıyla butik üreticilere danışmanlık hizmeti veren Jean Colin, daha önce çalıştığı şirkette de 11 yıl boyunca Karaoğlan üzümünü işlediklerini söyledi. Önümüzdeki dönemlerde bu çeşidin birçok Fransız üzümünün yerini alabileceğine dikkati çeken ve bunun özel bir tür olduğunu kaydeden Colin, "Karaoğlan sadece bu köyde var. Biz bu fabrikayı, bu üzümü Türkiye;de ve yurtdışında beğendirebiliriz. Dünyada Fransız çeşitler çok tüketiliyor. Bu, Fransız üzümlerinin yerine geçebilecek türde bir üzüm. Özellikle İngiltere, Kuzey Avrupa piyasalarında değişik şaraplara çok merak var" diye konuştu.
Bölgede kurduğu şarap fabrikası ile cesaret isteyen bir yatırım gerçekleştirdiğini vurgulayan Hacı Akpınar da, şunları kaydetti: "Bizi rakiplerimizden ayıracak çok özel üzümlere sahibiz. En özel üzümümüz ise Karaoğlan. Karaoğlan üzümünü babam 2. Dünya Savaşı;ndan önce Elazığ tarafında bir ova köyünden getirmiş. Bu üzümden başka hiçbir yerde yok. Biz üzümleri hiç bekletmeden köylüden alır almaz fabrikaya alıyor ve işlemeye başlıyoruz. Başka tesislerde olduğu gibi 1 hafta-10 gün bekletilmiş üzümlerden şarap yapmıyoruz. Bu anlamda Fransız şatolarında üretilen kalitede şarap yaptığımızı söyleyebilirim."