Ekonomi MEDYA VE BANKACILIKTA BİRLEŞME

MEDYA VE BANKACILIKTA BİRLEŞME

14.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

MEDYA VE BANKACILIKTA BİRLEŞME

MEDYA VE BANKACILIKTA BİRLEŞME


3.5 milyon okur doğuran birleşme

       Serhat Ayan

       Geçtiğimiz aylarda sanal ortamın basın kuruluşlarıyla birleşmesinden sonra ABD'nin en büyük basın kuuluşlarından Tribune ve Times Mirror, Amerikan gazetecilik tarihinin en büyük birleşmelerinden birinin daha temellerini attı. Eğer sürpriz bir gelişme olmazsa 6.38 milyar dolarlık bu birleşme, 3.5 milyon okurluk bir kitle yaratmış olacak.
       The Times dergisinin haberine göre, başta Chicago Tribune olmak üzere birçok basın kuruluşunun sahibi Tribune şirketi, Times Mirror isimli gazeteyi kendine bağlayacak. Anlaşmanın 20 iş günü içinde onaylanması ve hayata geçirilmesi bekleniyor. Henüz kesin sonuca bağlanması için hissedarların tümünün karar vermesi gerekse de, Times Mirror'ın hisselerinin yüzde 66'sına sahip Chandler ailesinin bu ortaklığa sıcak baktığı belirtildi.
       Ortaya çıkacak olan yeni şirketin yönetim kademesi Chicago'da bulunacak ve firmanın ismi "Tribune" olarak devam edecek. Önemli sayıda gazetenin yanında 22 televizyon istasyonu ve Chicago Cubs isimli beyzbol takımının sahibi olan Tribune, Amerika'nın değişik bölgelerinde en çok okunan yerel gazetelerinin sahibi. Times Mirror ise Los Angeles, Baltimore ve New York gibi önemli şehirlerde çok satılan gazetelere sahip.
       Birleşmenin bir diğer ilginç yönü de ülkenin en çok satan değil, ancak en prestijli basın organlarının bir araya getirilmesinde yatıyor. Ortaya çıkan gücün büyük siyasi etkinliğe sahip olacağı belirtiliyor.

Dünyanın 3.büyük bankası doğuyor

       Japonya'da Asahi ve Tokai bankaları arasında kararlaştırılan birleşmeye, ülkenin önde gelen bankalarından Sanwa Bank'ın da üçüncü ortak olarak katılacağı bildirildi. Sanwa'nın da katılmasıyla 31 Mart'ta tamamlanması beklenen birleşmeyle doğacak yeni grup, 971.6 milyar dolarlık toplam varlıklarıyla Japonya'nın ikinci büyük bankacılık grubunu oluşturacak.
       Japonya'nın ve dünyanın en büyük bankacılık grubu ise Dai-Ichi Kangyo, Fuji Bank ve Japonya Sınai Bankaları'nın birleşmesiyle ortaya çıkacak.
       Bu birleşmeyle oluşacak yeni banka 971.6 milyar dolarlık büyüklükle dünyanın 3. büyük bankası olacak.
       Halen dünyadaki en yüksek öz kaynak değerine sahip olan banka 1.4 trilyon dolar ile yine üç japon bankası Fuji - IBJ - DKB'nin birleşmesi sonucu doğumuştu.

Dünyanın en büyük 10 bankası

       1-Fuji IBJ DKB
       (Japonya-1.4 trilyon dolar)
       2-Deutsche - Dresnder
       (Almanya-1.2 trilyon dolar)
       3-Sumitomo - Sakura
       (Japonya-968 milyar dolar)
       4-Bank of Tokyo
       (Japonya-691 milyar dolar)
       5-Citi Group
       (ABD-669 milyar dolar)
       6-Bank of America
       (ABD-618 milyar dolar)
       7-UBS AG
       (İsviçre-564 milyar dolar)
       8-HSBC
       (İngiltere-483 milyar dolar)
       9-The Sanwa Bank
       (Japonya-469 milyar dolar)
       10-Hypo Vereinsbank AG
       (Almanya-442 milyar dolar)