Ekonomi Memur hayatı durdurdu

Memur hayatı durdurdu

12.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Memur hayatı durdurdu

Memur hayatı durdurdu

KAMU Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), yüzde 30'luk ücret zammını protesto etmek amacıyla dün tüm yurtta iş bırakma eylem yaptı. Eylem nedeniyle trenler çalışmadı, vergi daireleri, Bağ Kur'da işler durdu, hastanelerde acil vakalar dışında iş yapılmadı, dersler boş geçince okullar tatil edildi.
Ankara'nın Kızılay meydanındaki eylem, polisin izin vermemesine rağmen kamu çalışanlarının dört koldan meydana davul zurna eşliğinde girmesiyle başladı. "Sadaka değil, toplu sözleşme", "Zafer direnen emekçilerin", "Kışı bahara çevireceğiz", "Söz, yetki, karar çalışanların" sloganlarının atıldığı eylemde, Mesut Yılmaz'ın "İsyan etmeyen memurun insanlığından şüphe duyarım" sözü pankart olarak asıldı.
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ve yaklaşık 10 bin kamu çalışanının katıldığı eylemde 2 bin 500 polis görev yaptı. KESK Merkez Yürütme Kurulu adına çalışanlara hitap eden Hasan Hayır, siyasi iktidarın emekçilerin ekonomik ve sosyal haklarını gaspetme girişiminde bulunduğunu belirterek, "Bugün yurdun dört bir yanındaki kamu emekçileri burada olduğu gibi, yüzde 30'luk sefalet ücretine karşı `sadaka değil, toplu sözleşme' talebiyle hizmet üretimini durdurmuşlardır. Bugün onbinlerce kamu emekçisi hizmet üretimini durdurarak yeniden ayağa kalkmıştır" dedi.
Her türlü baskıya karşın mücadelelerinin süreceğini belirten Hayır, "Zorunlu Tasarruf Fonu'ndaki 825 trilyonluk tasarrafumuzu gaspedenlere sesleniyorum. Siz tercihinizi rantiyeci ve çetelerden yana kullandınız. Ancak zafer, direnen emekçilerin olacak" dedi.
"Bizden, sendikalarımızı derneğe dönüştürmeyi hedefleyen sendika yasasını kabul etmemizi istiyorlar" diyen Hayır, hükümetin uyguladığı zam ve soygun politikalarıyla gelir dağılımını daha adaletsiz hale getirdiğini, emekçiler üzerinde tam bir ekonomik terör uyguladığını öne sürdü.

Kızılay'da eylem yapılmasına izin vermeyen Başbakanlık genelgesi ve Emniyet'in çabalarına rağmen gerçekleştirilen eylem, Ankara trafiğini altüst etti. Polis, eylemcilerin meydana alınmayacağını belirtmesine rağmen, yapılan pazarlık uzlaşmayla sonuçlanmadı ve kamu çalışanları Kızılay'a girdi. Polis eylemcilere müdahalede bulunmazken, trafiğin işlemesi amacıyla Bakanlık - Kızılay - Ziya Gökalp güzergahında güvenlik kordonu oluşturuldu. Böylece ilk defa bir eylemde kısmen de olsa trafik işletildi.

Eylem nedeniyle Kızılay bölgesi işportacıların akınına uğradı. Zabıta memurlarının görev almadığı Kızılay bölgesinde, elbise, ayakkabı, parfümeri, temizlik eşyası, tatlı, ekmek arası yumurta ve döner satan seyyar satıcılar cirit attı.

Memurların, hükümetin 1998'in ilk yarısı için öngürdüğü yüzde 30'luk maaş artışını protesto ve grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı için Türkiye genelinde gerçekleştirdiği iş bırakma eylemi hayatı olumsuz yönde etkiledi.
Birleşik Taşımacılık Sendikası, Tüm Bel-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Haber-Sen, Maliye-Sen, Enerji Yapı Yol Sen ve Eğit-Sen üyesi kamu çalışanları sabah erken saatlerde eyleme başladı. Eylem nedeniyle İstanbul'da tren seferleri yapılamadı. Haydarpaşa ve Sirkeci tren istasyonlarında sadece şehirlerarası çalışan trenlerin faaliyetleri gözlendi. Gece yolculuk yapan trenler garlarda yolcularını boşaltırken, İstanbul'dan hiçbir yere tren hareket etmedi. Trenlerdeki iş bırakma eylemenin bugün de süreceği belirtildi.
Kadıköy, Beşiktaş, Sarıyer, Eminönü, Esenyurt ve Zeytinburnu belediyelerinde tam, diğer ilçe belediyelerinde de büyük oranda katılım sağlandı.
İstanbul'da SES'e bağlı Taksim İlkyardım, Şişli Etfal, SSK Okmeydanı, SSK Beyoğlu, SSK Levent, SSK İstinye, SSK Beşiktaş, SSK Kağıthane, SSK Samatya, SSK Eyüp, Cibali SSK Dispanseri, Topçular SSK Dispanseri, Kazlıçeşme SSK Dispanseri, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile Haseki Devlet Hastanesi ve bağlı semt polikliniklerinde çalışanlar iş bıraktı.
Hastanelerde acil, yoğun bakım ve kanser ünitelerinin faaliyetini sürdürdü.
SES üyeleri, hastane önlerinde sabah basın açıklaması yaptıktan sonra, yürüyüşlere katılmak üzere işyerlerinden ayrıldılar.
Türk - Telekom'da çalışan Haber-Sen üyeleri de Gayrettepe'deki iş yerlerinde miting düzenlediler. İstanbul'da 100 okulun eyleme katıldığı ve bu okullarda öğretmen ve öğrenci bulunmadığı bildirildi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü'nde çalışan BTS üyesi 25-30 kişilik bir memur grubu da sabah vardiya çıkışı Havalimanı Postanesi'ne giderek Başbakanlık'a faks çekti.
Memurlar, iş bırakma eylemi çerçevesinde Kadıköy'deki Söğütlüçeşme parklarında toplandılar. Ellerinde "Çetelere değil, emekçiye bütçe", "Yüzde 30 değil, grevli toplu sözleşme", "Özelleştirmeye hayır", "Mezarda emekliliğe hayır" gibi dövizler taşıyan memurlar sık sık "Enflasyon bahane, soygun şahane", "Kışı bahara çevireceğiz", "Sadaka değil toplu sözleşme", "İşçi memur el ele genel greve", "Susma, sustukça sıra sana gelecek" şeklinde slogan attılar. Memurlar davul - zurna eşliğinde halaylar çektiler ve daha sonra sıraya girerek yürüyüşe geçtiler.
Bu arada Barış Aydınlı adlı bir kişinin gözaltına alınması ve polisin Kadıköy İskele Meydanı'na yürümek isteyen memurları engellemesi üzerine, ortam bir ara gerginleşti. KESK yöneticileri ve emniyet görevlileri arasında yapılan görüşmeden sonra, kortejin trafiği aksatmadan Söğütlüçeşme Caddesi'nden İskele Meydanı'na yürüyüşüne izin verildi.
KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, konfederasyona üye 22 sendikanın eyleme katıldığını bildirdi. Erdem, sendikalarının 500 bin üyesi bulunmasına karşın, 1 milyon katılım sağlandığını kaydederek, "Türkiye genelinde büyük bir coşku ve katılımla eylemlerimiz gelişiyor" dedi.
Erdem, hükümetin, ekonomik ve sendikal sorunlarını çözüme kavuşturuncaya kadar eylemlere devam edeceklerini belirterek, karşılıklı görüşmelerle çözüm sürecine girilmesini istedi.
Fatih Saraçhane Parkı'nda toplanan gruplar da Aksaray'a yürüyerek miting düzenlediler.

KADIKÖY'de İSKİ binası önüne bırakılan el bombası, vatandaşa ve polise endişeli dakikalar yaşattı. Bombanın KESK'in Kadıköy İskele Meydanı'nda miting
yaptığı sırada bulunması polisi alarma geçirdi.
Mühürdar Caddesi'ndeki İSKİ binasının bahçe duvarı üzerinde dün saat 13.00 sıralarında bir el bombası bulundu. Çevre emniyetini alan polis, cadde ve İSKİ binasına giriş-çıkışları kontrol altına aldı. Bombanın üzerinde bulunduğu duvarın yanından doğalgaz borusu geçmesi nedeniyle de, doğalgaz vanası kapatılarak gaz kesildi. Herhangi bir patlama tehlikesine karşın, itfaiye de hazır bekletildi.
Hazırlıkların tamamlanmasından sonra, bomba imha ekibi uzmanları, bağladıkları uzun bir telle bombayı önce yere düşürdüler, daha sonra etkisiz hale getirdiler. Olanları endişeli ve meraklı bir şekilde izleyen İSKİ çalışanları ve vatandaşlar, bombanın etkisiz hale getirilmesinden sonra, ekip elemanlarını alkışlayarak tezahüratta bulundular.
Yetkililer, "orduya ait savunma tipi, parça tesirli eski bir el bombası" olarak tanımladıkları bombanın patlama tehlikesinin düşük olduğunu bildirdiler.

MEMUR eylemine öğretmenler de derse girmeyerek katıldılar. 8 yıllık eğitime geçiş sırasında ve sonrasında kendilerine verilen sözlerin vaatten öte gidemediğini belirten eğitimcilerden birçoğu sevk alarak derslere katılmadı. Eylemlerinin uyarı niteliği taşıdığını belirten öğretmenler kısa süre içerisinde hükümetten sorunların çözümüne yönelik adımlar görmezlerse eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler.

KESK'in dün Ankara'da düzenlediği iş bırakma eylemi, adeta bir şenliğe dönüştü. Ancak türkülerin söylenip halayların çekildiği eylemde polisın, alanın çevresinde geniş güvenlik önlemleri almasına rağmen trafiği kesmemesi sıkıntı yarattı.
Kırmızı ışık da durduramadıKESK'in yüzde 30'luk maaş zammını protesto etmek amacıyla düzenlediği iş bırakma eylemi ilginç görüntülere sahne oldu. Eylemcilerin arasında kalan trafik lambasının kırmızı ışığı, ne eylemcileri durdurabildi, ne de eylemin coşkusunu...
Seyyarlar zabıtadan kaçmadıKESK'in eylemine zabıta memurlarının da katılması, işportacılar için bulunmaz bir fırsat oldu. Zabıta memurları, diğer eylemcilerle beraber türkü söyleyip maaş zammını protesto ederken, seyyar satıcılar da bir daha bu fırsatı bulamayacaklarını düşünüp, Atatürk Bulvarı üzerine kurdukları tezgahlarda bağıra çağıra satış yapıyorlardı.

KAMU Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK), hükümetin, 1998'in ilk yarısı için öngördüğü yüzde 30'luk maaş artışını protesto etmek ve grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı için Türkiye genelinde uyguladığı iş bırakma eylemine büyük katılım oldu. Bazı illerdeki eylemlere polis müdahalede bulundu, çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Eylem nedeniyle yurdun büyük bölümünde tren seferleri yapılmadı, hastanelerde acil vakalar dışında hasta bakılmadı, özellikle büyük şehirlerde öğretmenler dersbaşı yapmadı, belediye memurları yüzde yüzlere yakın katılımla eylemlere destek verdi. Eylemlere bazı siyasi partiler de destek verdi.
* İZMİR'de eylemin başlamasıyla tüm hastanelerde aciller dışında hiçbir hasta kabul edilmedi, tren seferleri yapılamadı. İşyerlerinde yapılan basın açıklamalarından sonra akın akın Konak Meydanı'nda yapılan mitinge gelen yaklaşık 7 bin memur çeşitli sloganlar atarak yüzde 30'luk zammı ve yapılan özelleştirmeleri protesto ettiler.
* ADANA'da davul, zurna eşliğinde halay çekerek iş bırakan memurlar gün boyunca çalıştıkları kurumularda "Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız" , "İşçi memur elele genel greve" sloganları attı. İlk olarak Adana Vergi Sarayı'nda başlayan davul zurnalı eylem Emekli Sandığı Bölge Müdürlüğü'nde sürdü. Geniş katılımın olduğu "Hizmet üretiminden gelen gücümüzün kullanılması" adlı eyleme TCDD çalışanlarının saat 24.00'da başlaması nedeniyle tren seferleri durdu. TCDD ve Vergi Dairesi çalışanları eylemlerini 2 gün boyunca sürdüreceklerini söyledi. KESK yöneticileri, daha sonra Cemalpaşa PTT, Tedaş Merkez Tahsilat Şubesi, Balcalı Hastanesi, SSK Bölge Müdürlüğü'nde eylem yapan memurları ziyaret etti. Eylem sonrası KESK'e bağlı sendikalar tarafından İnönü Parkı'nda basın toplantısı yapıldı. Adana'da çalışan memurların yüzde 80'inin katıldığını da söyledi.

* ADANA'nın Ceyhan ilçesinde toplu vizite eylemi yapan 60 dolayında öğretmen, Devlet Hastanesi'nde gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'ne götürülüp kimlik belirlemesi yapılan öğretmenler daha sonra salıverildi.
* MALATYA'da PTT binası önünde yapılmak istenen basın açıklaması toplantısı polis tarafından engelendi, direnen 50 dolayında memur gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Eğitim - Sen, Sağlık - Sen, Tarım - Sen başkanları ve ve HADEP İl Başkanı Mustafa Türk'ün bulunduğu bildirildi. Tarım - Sen temsilcisi Murat Akgül'ün gözaltına alınması sırasında eşi ve 2 çocuğu polise direndiyse de başarılı olamadı.
* MERSİN Cumhuriyet Alanı'nda toplanan yaklaşık bin 500 kamu çalışanının katıldığı eyleme Birleşik Taşımacılık Sendikası çalışanları da katılınca liman ve demiryolu taşımacılığı tamamen durdu. Yaklaşık üç saat kadar süren eylem, olaysız sona erdi.
* GAZİANTEP'te 100 Yıl Parkı önünde toplanan memurlar, davul - zurna eşliğinde halay çekip, hükümetin yaptığı yüzde 30'luk zammı protesto eden sloganlar attı. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında eylemlerini tamamlayan kamu çalışanları, gruplar halinde dağıldı.
* SAMSUN'da, saat 10.00 sıralarında TEDAŞ, İller Bankası Bölge Müdürlüğü, Karayolları ve Köy Hizmetleri'nde çalışan bir grup memur, DSİ Bölge Müdürlüğü bahçesinde toplandı. Memurlar, daha sonra Eğitim-Sen önünde bir araya geldi. KESK Dönem Sözcüsü Bedrettin Önder tarafından yapılan basın açıklamasından sonra memurlar dağıldı. Bu arada, yaklaşık 500 Eğitim-Sen üyesi öğretmen, Milli Eğitim Müdürlüğü Polikliniği'ne viziteye çıktı. DDY memurları da, sabah Amasya - Samsun seferini yapan Raybus'un, Gar binasına girmesini engelledi.
* KOCAELİ'de yapılan eyleme katılım büyük oldu. Kendi dairelerinde eyleme başlayan memurlar, daha sonra saat 11.30'da Cumhuriyet alanına yürüyüşe geçti. Burada toplanan yaklaşık 2 bin memur bir saat süreyle slogan atıp, halay çekti. Bu arada İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüşleri devam eden DİSK üyelerini karşılayan memurlar moral desteği verdi.
* BURSA'da yaklaşık 2 bin memur sabah saat 10.00'da işyerlerini terk ederek Setbaşı meydanına geldi. "Çeteler mecliste memurlar sürgünde", "Sadaka değil toplu sözleşme", "Özelleştirmeye hayır" sloganlarını atarak yürüyüşe geçen memurlar Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu önüne geldi. 3.5 saat süren eylem boyunca memurlar halaylar çekti, sloganlar attı.
* BOLU, Sakarya, Karabük ve Çanakkale illerinde görev yapan memurlar da alanlarda buluşarak basın bildirileri okudu, slogan atıp halay çekti.
* EDİRNE'de bir günlük işi bırakma eylemine giden memurlar, öğle saatlerinde İlhan Koman Parkında bir saat süreyle gösteride bulundu. Memurlar halay çekip, zamlar aleyhine sloganlar attı.
* BARTIN'da eylem nedeniyle hastane, postane, Tedaş, Telekom memurları iş yavaşlattı. Eyleme en büyük katılım öğretmenlerden geldi. 250'yi aşkın öğretmen topluca Devlet Hastanesi'ne giderek Psikiyatri Servisi'ne başvurdu ve "tırlatmak" üzere olduklarını bildirdi. Öğretmen eylemi nedeniyle dersler yapılamadı.
* DENİZLİ Belediyesi önünde toplanan yaklaşık 500 memur yakalarına taktıkları "Yüzde 30 değil, toplu sözleşme" yazılı kokartlarla davul zurna eşliğinde halay çekti. Eylem nedeniyle Denizli-İstanbul seferini yapan Pamukkale ekspresi sefere çıkamadı.
* KONYA'da bazı okullarda öğretmenler toplu viziteye çıktı. Maliye Sen üyeleri basın açıklaması yaparak hükümetten sendikal hak istediklerini açıkladılar. Diğer kamu kuruluşlarında çalışan memurlar da bir günlük iş bıraktı. Kayseri'de de 200'ü aşkın memur iş bırakırken diğer memurlar yavaşlatma eylemi yaptı.
* ANTALYA'da vizite kağıtlarını Devlet Hastanesi'nde onaylatan 500'ü aşkın memur, Maliye Binası önüne toplanarak istemlerini dile getiren sloganlar attı, halaylar çekti.
* BURDUR'da Sağlık Emekçileri Sendikası işi bırakma eylemi yaparken, Devlet ve SSK Hastaneleri'nde acil dışında sağlık hizmeti verilemedi. Çoğu öğretmen olmak üzere Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yüzlerce memur Devlet Hastanesi'ne kadar yürüdü. Polisin yürüyüşe müdahale etmediği gözlenirken, viziteye çıkan memurların büyük çoğunluğunun psikiyatri bölümüne başvurduğu belirlendi.
* GÜNEYDOĞU - Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Elazığ ve Bingöl'deki kamu, kurum, kuruluşlarında çalışan işçi ve memurlar eylem yaptı. İşçi ve memurlar pasif eylem yaparak bazı yerlerde basın açıklaması yaptı. Güvenlik güçleri eylemlerin yapıldığı bölgelerde geniş güvenlik önlemi aldı.

* Bir yandan DİSK yürüyüşü, diğer yandan KESK'in eylemi, toplumsal muhalefetin yavaş yavaş kıpırdandığını gösteriyor.
* Kamu çalışanları, İstanbul Aksaray'da Başbakan Mesut Yılmaz'ın "Bu kış zor geçecek" sözüne "Kışı bahara çevireceğiz" sloganıyla yanıt verdiler.
* Dün saat 12.00'de Saraçhane Parkı'nda toplanan KESK üyesi memurlar, uzun bir yürüyüş kolu halinde Aksaray'a yürümeye başladılar.
* İş bırakma eylemine yurt çapında oldukça yüksek düzeyde bir katılım oldu. Başbakanlığın genelgesine rağmen memurlar sanki "inadına" eyleme katıldılar. Polisin Aksaray'daki tavrı da yumuşaktı.
* Aksaray'daki yürüyüş eylemine ağırlıklı olarak Eğitim - Sen üyesi öğretmenler, SES üyesi sağlık personeli, Tüm Maliye - Sen'e bağlı memurlar, belediye çalışanları, Enerji Yapı Yol - Sen ve Haber - Sen üyeleri katıldı.
* İşyerlerindeki katılımın yüksek olması nedeniyle Aksaray'daki yürüyüşte 5 bin dolayında kamu çalışanı vardı. Özellikle okullarda, vergi dairelerinde, hastanelerde iş bırakma eylemine katılımın yüksek olduğu gözlendi.
* Memur eylemine İstanbul İşçi Sendikaları Şubeleri Platformu temsilcileri de destek verdi. Deri - İş Sendikası Genel Başkanı Yener Kaya'nın yanısıra Petrol - İş, Kristal - İş, Haber - İş, Tümtis, Basın - İş gibi sendikaların şube başkanı ve yöneticileri de eylemde hazır bulundu.
* Saraçhane'den Aksaray Metro'ya hareket eden yürüyüş kolununu görüntüsü görkemliydi. Kamu çalışanları, "Susma sustukça yeni zamlar gelecek", "Devlet güdümlü sendikaya hayır", "Sadaka değil toplu sözleşme", "Çeteler halka hesap verecek" gibi sloganlar attılar.
* Yürüyüş güzergahı üzerinde yer alan Bakırköy Sümer Holding Fabrikası işçileri de, kamu çalışanlarına alkışlarla destek verdi. İşçiler ve memurlar, "Yaşasın sınıf dayanışması", "İşçi memur elele genel greve" şeklinde slogan attılar.
* KESK Başkanı Siyami Erdem, yürüyüş sırasında gazetecilere açıklama yaparken, "Başbakan Mesut Yılmaz eğer bizim gibi 657'ye tabi memur olsaydı aynı tepkiyi göstermesi lazımdı" diye konuşuyordu.
* Yürüyüş kolu saat 13.00 dolayında Aksaray Metro'ya vardı. Burada sloganların yanısıra Kamu - Sen'in eyleme katılmama yönündeki tavrı da eleştirildi. KESK üyesi memurlar Kamu - Sen'i protesto ettiler.
* Metro önündeki kalabalık giderek dağıldı, tempo düştü. 13.30'dan itibaren kalabalık azalmaya başladı.
* Siyami Erdem burada yaptığı konuşmada, hükümetin kamu çalışanlarının taleplerine kulak vermemesi halinde genel greve kadar gidileceğini söyledi.
* İşçiler adına söz alan Platformu sözcüsü Haber - İş Şube Başkanı Levent Dokuyucu, "DİSK Ankara'ya yürüyor. KESK iş bırakma eylemi yapıyor. Türk - İş Başkanlar Kurulu ise hareketsiz. Türk - İş'ten bu eylemleri destekleme kararı çıkmadı. Başkanlar Kurulu'nu protesto ediyoruz" diye konuştu.
* İş bırakma nedeniyle hastane, belediye, vergi dairesi gibi yerlerde güç durumda kalan vatandaşların çok daha önceden uyarılıp eyleme destek vermesi için yeterli çaba gösterilmemesi, dünkü eylemin eksik bir yönüydü...