Ekonomi Merkez Bankası’nın yedek akçe torbası Plan ve Bütçe’de

Merkez Bankası’nın yedek akçe torbası Plan ve Bütçe’de

11.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, zamanla Türkiye’nin en karlı anonim şirketi haline gelen Merkez Bankası’nın yıllık karını dağıtmamasının yüksek maliyetli sorunlara yol açtığını belirterek, “Yedek akçe devri, Merkez Bankası tarafından para basılması anlamına gelmiyor” dedi.

Merkez Bankası’nın yedek akçe torbası Plan ve Bütçe’de

Savaş ve AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başladı. Toplantıda muhalefet partileri torba yasa uygulamasını eleştirirken, teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürdü. Muhalefet teklifin geri çekilmesini istedi.

Haberin Devamı

Teklif sahibi Savaş ise teklifin ekonomi, finans, kamu maliyesi, sosyal güvenlik, kamu-özel iş birliği, enerji ve diğer alanları ilgilendiren 32 maddeden oluştuğunu anımsattı. Savaş, 15 kanunda değişiklik yapıldığını söyledi.

Tıkanıklığa karşı

Kredi kanalını tekrar çalıştırmak için bankaları mali anlamda daha dirençli hale getirmenin yanında finansal yeniden yapılandırmalar yoluyla aktif kalitesini yükseltmek gerektiğinin altını çizen Savaş, şöyle dedi:

“Kredi kanalında son 1 yıl içerisinde görülen tıkanıklığı açmak için bir yandan bankaların mali yapısını güçlendirecek tedbirler alınırken diğer yandan yeniden yapılandırmaları yasal ve kurumsal bir çerçeveye oturtarak, bazı vergi istisnalarıyla teşvik etmek gerekiyor.”

Haberin Devamı

Savaş, teklifle öne çıkan bir başka önemli düzenlemenin de Merkez Bankasında biriken ihtiyat akçelerinin Hazine’ye devri olduğunu anımsattı. Merkez Bankası’nın son yıllarda Türkiye’nin en çok kar eden anonim şirketi olduğunu, karını dağıtmamasının, yüksek maliyetli sorunlara yol açtığını anlatan Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hazine’ye devredilmeyen her türlü kar, dağıtılmayan kar tutarı kadar ek borçlanma oluşturduğu için iç borçlanma faizlerinin aynı oranda yapay şekilde yüksek kalmasına yol açıyor. Merkez Bankası karı, son tahlilde piyasadan çekilen paradır. Yedek akçe devri, Merkez Bankası tarafından para basılması anlamına gelmiyor. Kanada, Meksika ve Çin merkez bankaları karlarının yüzde 100’ünü, Polonya yüzde 98’ini, Güney Kore ve Güney Afrika ise yüzde 90’ını Hazine’ye aktarıyor. İhtiyat akçesi düzenlemesiyle kar dağıtımının dünya örnekleriyle uyumlu hale gelmesi sağlanıyor.”

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Emrah Şener de biriken 46 milyar TL’lik yedek akçenin piyasayı pozitif etkileyeceğini açıkladı.

Yedi madde geçti

Komisyonda; Varlık Barışı’nın süresinin 31 Aralık 2019’a kadar uzatılması, Merkez Bankası’nın ‘yedek akçe’sinde düzenleme yapılması, yurt dışı çıkış harcının 50 liraya çıkarılması, ülkeye getirilen telefonların kayıt süresinin 4 ayla sınırlandırılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin ilk yedi maddesi kabul edildi.