EkonomiMerkez sıkı durdu faizi değiştirmedi

Merkez sıkı durdu faizi değiştirmedi

17.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24’te sabit tuttu.

Merkez sıkı durdu faizi değiştirmedi

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan PPK’nın ardından yapılan duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiğine işaret ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

Dış talebin gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın devam ettiği vurgulanan duyuruda, “Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir” ifadesine yer verildi. Genel beklentiye paralel politika faizini değiştirmeyen Merkez’in sıkı duruş vurgusunu korumasıyla TL’deki değer kazancı belirginleşti.

‘Sinyal’ toplantısı

Reuters konuyla ilgili haberinde, “PPK açıklaması TCMB’nin Nisan ayından önce faiz indirimi yapabileceği beklentilerini azaltmış görünüyor” yorumunu yaptı.

TCMB’nin faiz kararı öncesi 5.4169 seviyesinde işlem gören dolar/TL karar sonrası 5.3650’ye kadar geriledi. Dolar/TL Türkiye ve ABD liderlerinin ikili telefon görüşmesi sonrası iki ülke ilişkilerine yönelik iyimserlik ve gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki olumlu hava ile Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde 5.40’ın altını test etmişti.

Haberin Devamı

Merkez sıkı durdu faizi değiştirmedi
Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönem para politikasına ilişkin bir sinyal verme ihtimali nedeniyle bu toplantı yakından izleniyordu. Neuberger Berman kıdemli ekonomisti Kaan Nazlı, Reuters’taki yorumunda, “Faizlerin değiştirilmemesi piyasaların görmek istediği şeydi ancak söylem de şahin duruşu koruyor. Enflasyon aşağı yönlü seyrederken daha yumuşak bir söylem yok ve önümüzdeki döneme ilişkin yönlendirme ve faiz kararı açısından bu piyasanın görmek istediği buydu. Şimdi martta ne olacağını bekliyoruz” dedi. Nomura’dan İnan Demir ise, aralık metnindeki sıkı duruşun korunacağı ifadesinin, Merkez’in sıkılaştırmadan doğrudan gevşemeye geçiş yapamayacağı için bu toplantıda bir faiz indiriminin önüne geçtiğini söyleyerek, “Aynı şekilde, bugünkü açıklamada sıkı duruş ifadesine dokunulmaması, TCMB’nin yerel seçimler öncesindeki tek PPK toplantı olan martta faizleri düşürme olasılığını azaltıyor” dedi.

TL güçlendi borsa çıktı

Politika faizini değiştirmeyen TCMB’nin sıkı duruş vurgusunu korumasıyla TL’deki değer kazancı belirginleşirken, hisse senetleri piyasasında da alımlar bankalar öncülüğünde hızlandı. PPK kararının ardından artan alımlarla bankacılık endeksi kazançlarını yüzde 6’nın üzerine taşırken, BIST-100 endeksi yüzde 2’ye yakın yukarıda seyretti.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler