Ekonomi Metro'nun 17'inci mağazası Merter'de açıldı

Metro'nun 17'inci mağazası Merter'de açıldı

26.11.2010 - 15:01 | Son Güncellenme:

.

Metronun 17inci mağazası Merterde açıldı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’de yaklaşık 25 bin uluslararası sermaye yatırımının bulunduğunu belirterek, "Bu 25 bin yabancı firmanın 13 binden fazlası AB üyesi ülkelerden gelen yatırımlardır. Yani yarısından fazlası AB’den geliyor. Onun için kimse Türkiye’nin eksenini falan tartışmasın" dedi.

Metro Cash Carry Şirketinin İstanbul Merter Mağazasının açılış törenine katılan Egemen Bağış, Türkiye’nin ekonomisine ve istihdamına çok önemli katkılar sağlayacak mağazanın açılışında bulunmaktan memnuniyet duyduğunu, geçen yıl Aralık ayında da Metro Toptancı Marketlerinin 17'inci mağazasını açmanın yine kendisine nasip olduğunu kaydetti.

Metro Grubunun "2010 yılında 4 mağaza birden açma" sözü verdiğini aktaran Bağış, "Bugün bu sözün yerine getiriliyor olması, Metro Grubu için olduğu kadar Türkiye için de gurur verici bir tablodur" dedi.

Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim kültürümüzde ’misafir bereketiyle gelir’ anlayışı var. Gerçekten Metro bereketiyle geldi. Bunun en güzel örneklerinden biri de Metro yatırımlarıdır. Metro, ülkemizde faaliyete başladığı 1990’lı yıllardan bugüne kadar ortaya koyduğu kararlı ve başarılı çalışmalarla bu coğrafyanın bereketini artırdı, binlerce ailenin umudu oldu ve bununla da kalmayıp başta bakkalcılık sektörü olmak üzere, küçük esnafımızı da destekleyici yaklaşımlarıyla çok özel bir yerde kendini konumlandırdı. Bu kriz döneminde yatırımlarına ara vermeden Türkiye’ye olan güvenlerini defalarca ortaya koydukları için Metro yöneticilerine Hükümetimiz ve halkımız adına teşekkür ediyorum." Dünyanın 33 ülkesinde 2 binden fazla mağazası ve 290 bin çalışanıyla Metro Grubunun, Türkiye’de yatırım üzerine yatırım yaptığını vurgulayan Bağış, bununda Grubun, Türkiye’nin potansiyelinin farkında olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Egemen Bağış, dünyanın bir ekonomik krizden geçtiğini, Avrupa’nın farklı ülkelerinde krizin boyutlarının her geçen gün insanları tedirgin etmeye devam ettiğini belirtti.

Türkiye’deki yatırımların gerçekten verimli halde olduğunu dile getiren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, şunları söyledi: "Geçen hafta İrlanda’daydım. 5 yıl evvel bütün dünya İrlanda mucizesini konuşurken, bu ülkeye gittiğimde halkta ve yöneticilerinde bir moralsizlik gördüm. AB süreciyle ilgili destek istediğimiz İrlanda, içerisinden geçtiği ekonomik kriz üzerine bankalarının düştüğü durum nedeniyle çok büyük moral çöküntüsü içerisindeydi. Orada kendilerine moral vermeye çalıştım. ’Endişe etmeyin, bunlar geçer’ dedim. Çünkü, biz de 2001 yılında, bir gecede yüzde 8 bin faizleri yaşadık. Bir gecede kepenkler kapandı. Bizim de esnafımızın yarısı adeta iflas noktasına geldi. Ama bilinçli bir ekonomik programla, doğru yönetilen bir ekonomiyle Türkiye bu yılın ilk yarısında yüzde 11 ekonomik büyüme sağlayarak dünya rekorlarından birini kırdı. Demek ki isteyince oluyor." Bakan Bağış, AK Parti iktidarından önce, tarihi boyunca 6 bin 200 kilometre yol yapan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, son 8 yılda 12 bin 500 kilometre yol ve otoban yaptığını, hizmet veren okulların 3’te 1’i ve hastanelerin 4’te 1’inin son 8 yıl içinde hizmete girdiğini kaydederek, "Demek ki bu millet ele ele vererek birlikte ter dökünce, ülkede çok şey değişebiliyor" dedi.

AB’nin her sene Türkiye ile ilgili bir ilerleme raporu yayınladığını, raporun Türkiye’nin bir fotoğrafını çektiğini kaydederek, bu yılın Türkiye fotoğrafının geçmiş yıllardan çok daha iyi olduğunun görüldüğünü belirtti.

-"FARKLI COĞRAFYALARA AÇILMA ŞANSI VAR"-

Haberin Devamı

İlerleme Raporu’nda Türkiye’ye farklı alanlarda övgülerin yer aldığını ifade eden Bağış, şunları kaydetti: "Övgülerin en güçlü cümlelerle yansıdığı konu Türk ekonomisine yapılan övgüler. Dün itibariyle, Türkiye, dünyanın 15’inci en büyük ekonomisi olmuştur.

Bu, hepimizin kutlaması gereken büyük bir başarıdır. İnşallah 2023 yılına gelmeden, Cumhuriyetimizin 100. yılına gelmeden, dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma hedefine de ulaşacağız. Bunu, yerli ve uluslararası sermayenin ülkemizde yeni yatırımlar, istihdamlar yaratmasıyla gerçekleştireceğiz. İşte Avrupa’nın bu övgülerinden sonra Türkiye’nin hala eksenini tartışmak isteyenleri ben Metro Mağazasına alış veriş yapmaya davet ediyorum. Çünkü ülkemizde yaklaşık 25 bin uluslararası sermaye yatırımı var. Bu 25 bin yabancı firmanın, 13 binden fazlası AB üyesi ülkelerden gelen yatırımlardır. Yani yarısından fazlası AB’den geliyor.

Onun için kimse, Türkiye’nin eksenini falan tartışmasın. Metro buraya yatırım yapıyorsa, Türkiye’nin ekseninden şüphe duymuyor. Metro gelip burada 17.mağazasını açıyorsa, Türkiye’yi Avrupa’nın çok doğal bir ortağı, çok önemli bir pazarı olarak görüyor. Metro, İstanbul’dan 3 saatlik bir uçuş mesafesinde sadece 72 milyonluk Türk halkına değil, 1,5-2 milyarlık bir tüketici toplumuna ulaşma şansı, farklı coğrafyalara açılma şansının olduğunu biliyor." Türkiye’nin AB’ye tam üye olacağını aktaran Bağış, "Türkiye, daha yüksek yaşam standartlarına kavuşmak için gerekli çabaları yerine getirecek. Bizim için AB süreci, sonucundan daha önemlidir. Her geçen gün daha güçlü bir demokrasiye, daha şeffaf bir hukuk sistemine, daha temiz bir havaya, daha düzenli bir yapıya kavuşan devletimiz, ülkemiz, milletimiz her şeyin en iyisine layıktır" dedi.

Konuşmaların ardından, Bakan Bağış, Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Akın Bayer ile Merter Mağazasının açılışını yaptı. Bağış, Bayer ile birlikte mağazadaki stantları gezdi.