Ekonomi Meyve posasından yapı malzemesi

Meyve posasından yapı malzemesi

25.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İleri dönüşümde farkındalık artıyor. Etki girişimi Ottan Studio, ileri dönüşüm teknolojisiyle meyve posası, kuruyemiş kabuklarından biyokompozit malzemeler tasarlayıp üretiyor.

Meyve posasından yapı malzemesi

 

AYLİN RANA AYDİN - İleri dönüşüm farkındalığı her geçen gün giderek artıyor. Son dönemde bu farkındalığın artması için birçok alanda çalışmalar yürütülürken Ottan Studio da ileri dönüşüm teknolojisiyle meyve posaları, kuruyemiş kabukları ve yapraklardan biyokompozit malzemeler tasarlayıp üretiyor. Kaynak tüketimi ve iklim kriziyle mücadele amacıyla geliştirilen ottan malzemeler, yapı, mobilya ve aydınlatma gibi çeşitli alanlarda alternatif olarak tercih ediliyor. Ottan Studio kurucusu Ayşe Yılmaz, ottan malzemelerin, konut endüstrisinde kullanılmak üzere, çeşitli boyut ve kalınlıklarda paneller şeklinde üretildiğini belirtti. Bu panellerin duvar, zemin kaplaması, akustik seperatör, tezgâh yüzeyi, mobilya malzemesi olarak kullanıldığını kaydeden Yılmaz, “Her çeşit gıda ve tarım atığını bir yapı malzemesine dönüştürebiliyoruz. Portakal kabuklarından, son kullanma tarihi geçen bakliyatlara, sonbahar yapraklarından biçilmiş çimlere kadar neredeyse her çeşit atık ottan malzemelerin hammaddesi olarak kullanılabiliyor” dedi. 

Haberin Devamı

İleri dönüşüm

Ottan’ı bir dünya markası haline getirmeyi hedeflediklerini açıklayan Yılmaz, şöyle konuştu: “Taşınabilir teknoloji ile bölgesel olarak her kıtada atık dönüşümünü sağlamayı ve daha çok Ottan malzeme üretmeyi hedefliyoruz. Döngüsel biyokompozit malzemelerin gelecekte geleneksel malzemelerin yerini alacağına inanıyoruz.”

‘Doğal’ı yansıtıyor

Ürettikleri malzemelerin herhangi bir renklendirici içermediğini ve yapıldıkları atıkların doğal özelliklerini taşıyıp yansıttığını anlatan Ayşe Yılmaz, “Örneğin portakal kabuklarından ya da son kullanma tarihi geçen pirinçlerden ürettiğimiz malzemeler doğal olarak ışık geçirdikleri için, aydınlatma tasarımlarında oldukça estetik sonuçlar veriyor. Yumurta veya kuruyemiş kabuklarından üretilen malzeme su geçirmeyen, dayanıklı ve pürüzsüz bir yüzey sağladığından mutfak, banyolara uygun” dedi.