Microsoft ve Sony Seyyar Ali’ye karşıMüzik, sinema ve yazılım sektörünün devleri korsan satışa karşı Yazıcıoğlu İş Hanı çevresindeki seyyar satıcılara dava açtıFATİH ÇINARKadıköy Yazıcıoğlu İş Hanı ve çevresindeki korsan CD,
oyun, bilgisayar programı satıcılarına bu kez müzik, sinema ve yazılım sektörünün önde gelen firmalarından Microsoft Corporation, Sony Eurasia, Universal Müzik, Prestij Müzik, Link Bilgisayar ve Ampec Sinema telif haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle savaş açtı.
Kopya yazılımla mücadele etmek için kurulan BSA (Business Software Alliance) Türkiye avukatlarının liderliğinde geçtiğimiz gün Kadıköy İş Hanı ve çevresine giden firma avukatları bölgede araştırma yaptı.
Polisler baskın yaptı Kadıköy Savcılığı'na intikal ettirilen olay sonucu polisler ve avukatlar eşliğinde Yazıcıoğlu İş Hanı çevresinde yapılan araştırmada çeşitli filmlerle yüklü 940 adet VCD, yüzlerce yerli ve yabancı müzik CD'si, 475 adet değişik bilgisayar programları ve oyunları, çeşitli bilgisayar firmalarına ait yazılımlarla yüklü 250 adet CD ve dünyaca ünlü yazılım devi Microsoft Corporation'a ait Windows, Office, SQL programları ele geçti.
Bunun üzerine şirket Yazıcıoğlu İş Hanı ve çevresindeki seyyar satıcılar hakkında telif hakkı ihlali gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Korsanla mücadele Olayda yakalanıp gözaltına alınan seyyar satıcıların Emniyette sorgulamaları sürerken firma avukatları operasyon hakkında "Telif hakkı ihlali Türkiye'nin kanayan bir yarasıdır. Sorgulamaları süren korsan satıcılar hakkında tutuklama kararı bekliyoruz" diye konuştular.
Firma yetkilileri de kopya kullanım ve satışı hakkında telif hakkı ihlali ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Telif hakkı ihlallerinin sona erdirilmesi için güvenlik güçlerinin desteğine ihtiyacımız var" dediler.
BSA yetkilileri de korsan ürünler hakkında çalışmalarına devam edeceklerini söyleyerek Avrupa'da
yüzde 35'lerde olan bu oranın ülkemizde yüzde 70'lerin üzerine çıktığını dile getirdiler. Yetkililer ayrıca sadece lisanssız yazılımdaki vergi kaybının yılda 40 milyon
dolar civarlarında olduğunu da eklediler. BSA, ÇBS'nin lisanssız yazılım kullandığı 68 bilgisayarına el koymuştu.
Vizyondan önce tezgâha Vizyona girmeden önce tezgâhlara düşen film CD'leri ABD'de sinema salonlarında el kamerası ile video kasete kaydediliyor. Bu video kasetler daha sonra bir Master CD'ye yazılıyor. Singapur, Malezya ve Bulgaristan'da çoğaltılan korsan film CD'leri Avrupa ve Türkiye'ye turist bavulları içinde sokuluyor. Türkiye'de bu işin merkezleri Yazıcıoğlu İş Hanı dışında Sirkeci Doğubank ve Tahtakale'deki hanlar. Bu üç merkezden de tüm Türkiye'ye bu CD'ler dağıtılıyor. Korsan CD'lerin fiyatları ise bandrollü olanlardan üçte biri daha ucuz. Türkiye'de Amerikan menşeli yedi büyük film dağıtımcısının temsilciliğini yürüten AMPEC yetkilileri de polis ve avukatları aracılığıyla yaptıkları baskınlarda yüz binlerce kaçak CD ele geçirdiklerini belirttiler.
EKONOMİ