Ekonomi Midilli'de "Ticaret zirvesi"

Midilli'de "Ticaret zirvesi"

24.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Midilli'de "Ticaret zirvesi"

Midillide Ticaret zirvesi

       İZMİRLİ ve Yunanlı işadamları, Ege Denizi'nde hem barış sağlamak hem de ticareti geliştirmek için Yunanistan'ın Midilli Adası'nda biraraya geldiler. İzmir Ticaret Odası (İTO) ile Midilli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "1. Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi" 21-22 Kasım'da Midilli'de gerçekleşti. Zirveye Türkiye'den İTO üyeleri, Aydın, Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Fethiye, Milas ve Selçuk'dan işadamları ve yerel yöneticiler ile Yunanistan'dan ise Midilli, Sakız, Sisam başta olmak üzere çeşitli adalardan işadamları katıldı.
       İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, geçmişi bırakıp geleceğe bakmak için Midilli'ye geldiklerini belirterek, "Bugün aynı denizi, aynı havayı paylaşıyoruz. Bunların üstüne neleri paylaşabiliriz onları konuşmalıyız. Ege bizi ayıran değil birleştiren bir deniz olmalı. Bugün Ege gerçek potansiyelini kullanamıyor. İki ülkenin ticaret hacmi 729 milyon dolar. Bu çok rahat birkaç milyar dolarlara varabilr. Amacımız ticaretle başlayan bir dostluk köprüsü kurmak. Barışa ihtiyacımız var. Düşmanlıktan, kinden hiçkimse birşey kazanamaz" diye konuştu.
       Midilli Ticaret ve Yönetim Kurulu Başkanı Panagiotis Mathellis iki kıyı arasında rekabet edici değil tamamlayıcı bir ilişki kurulmasını istediklerini belirterek, "Bu çok önemli bir ilk adım. Bunun ardı mutlaka gelmelidir" dedi.
       Yılbaşında görevinden ayrılacak olan Türk dostu Midilli Valisi Alekos Mathielllis ise bu toplantı ile atılan ilk adımın çok önemli olduğunu belirterek, "İşadamları ortak iş yapmalı. Bizim en büyük ihtiyacımız barış. Mantığın galip gelmesini ve bu girişimlerle iki ülke arasında yakınlaşma olmasını diliyorum" dedi. Ekonomik zirvede Türkiye'nin Ege kıyısındaki il ve ilçeleri ile Yunan Adaları arasında özellikle turizm, ticaret ve ulaşım alanlarında işbirliği yapılabileceği belirtildi.