EkonomiMillet bahçelerinde her adımda elektrik

Millet bahçelerinde her adımda elektrik

08.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Millet bahçeleri başta olmak üzere parklarda atılan her adım elektriğe dönüşecek.

Millet bahçelerinde her adımda elektrik

 

ÖNDER YILMAZ Ankara - Türkiye Elektromekanik Sanayi’nin (TEMSAN) ilk prototipini ürettiği proje ile parklardaki yollarda yürüyüş yaparken oluşan baskıyla elektrik üretilecek, bu elektrik depolanıp sokak lambalarının aydınlatılması için kullanılacak. Millet bahçeleri ve parklarda yürüyüş yaparken elektrik üreten, bunu depolayıp sokak lambalarını yakmak gibi bir katkı olacak. TBMM’de yeni projelerini açıklayan TEMSAN Genel Müdürü Fatih Öztürk, 1 adım 0.03 vat, 100 adım 3 vat elektrik üretileceğini, bin adımın ise 30 vat elektriğe dönüşerek bir saat LED’li bir bahçe lambasının aydınlatmasına yeteceğini kaydetti. Öztürk, TEMSAN’ın 20 ve 750 vatlık çanta tipi HES projesini gerçekleştirdiğini, telefon ve bilgisayar şarjı ile bir evin elektriğinin karşılanabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Kurdukları Ar-Ge merkezinde HİDROTEM, BİOTEM, MOBİTEM, PİKOTEM ve BASTEM gibi yeni ürünlere imza atmakta olduklarını dile getiren Öztürk, tasarım merkezi unvanını aldıklarını söyledi.

Öztürk, marka başvurusu yapılan biyogaz cihazı BİOTEM’le üç hayvanın atığı ve evsel atıktan bir aylık gaz üretimini sağlayabildiklerini, doğalgazın ulaştırılamadığı Türkiye’nin birçok yerinde köylülerin kullanmaya başladığını, ihracatına da başlayacaklarını bildirdi. Öztürk, BASTEM adlı, insanın attığı her adımı enerjiye dönüştüren, halen İngiltere’de örneği olan projeyi şöyle anlattı:

“BASTEM, üzerine baskı olunca elektrik üreten yollar. Özellikle millet bahçelerinde, belediye parklarında kullanılabilecek, akıllı şehirlerin parçası olacak.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler