Milliyet Enerji Gazprom Avrupa’ya yeni boru hattı planlamıyor

Gazprom Avrupa’ya yeni boru hattı planlamıyor

05.09.2021 - 15:00 | Son Güncellenme:

Rus enerji şirketi Gazprom'un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oleg Aksyutin, Avrupa'ya yönelik yeni doğal gaz boru hattı inşa etmeyi "şimdilik" planlamadıklarını belirtti.

Gazprom Avrupa’ya yeni boru hattı planlamıyor

Şirketin Avrupa ve Çin'e boru hatlarıyla doğal gaz ihracat kapasitesinin yıllık 330 milyar metreküp düzeyinde olduğunu bildiren Aksyutin, "Bunun yüzde 60'ı Avrupa'ya yönelik. Dolayısıyla, Avrupa pazarı için yeni doğal gaz boru hattı planımız şimdilik bulunmuyor" ifadelerini kullandı. Gazprom'un karbon salımını azaltmaya yönelik çeşitli çalışmalar yaptığını dile getiren Aksyutin, "Karbon salımını 2050'ye kadar sıfırlamaya yönelik çalışmalarımız Mayıs 2022 gibi tamamlanacak. Buna göre iklime yönelik çeşitli hedefler belirleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan doğal gaz talebinin önümüzdeki on yıllarda artacağı öngörüsünde bulunan şirketin yöneticileri, pek çok kez doğal gazı iklim değişikliğiyle mücadelede kömürden daha az emisyon salımı gerçekleştirdiği için iklim-dostu olduğunu savunmaya devam etti. Aksyutin, 2020-2040 yılları arasında doğal gaza talebin yüzde 40 artmasını beklediklerini ve doğal gazın enerji tüketiminde yenilenebilirden daha büyük bir rol oynayacağını ifade ederken, temiz enerji alternatifi olarak değerlendirilen hidrojen için küresel bir talebin bulunmadığını savundu. Aksyutin, Gazprom’un henüz hidrojen konusunda kesin bir yatırım planı olmadığını söyledi ve “yine de ödevimizi yapmak zorundayız” açıklamasında bulundu.

Yazarlar