Milliyet Enerji Yakın partner şiddetine sen de hayır de!

Yakın partner şiddetine sen de hayır de!

01.12.2022 - 09:29 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), “16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası” kapsamında bu yıl herkesi yakın partner şiddetine “hayır” demeye çağırıyor.

Yakın partner şiddetine sen de hayır de

BM Kadın Birimi’nin Türkiye’deki medya partneri olan Milliyet Gazetesi de 16 gün boyunca sayfalarında kadınlara yönelik şiddete hayır çağrısında bulunurken, kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesine yönelik çalışmaları anlatacak. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren, “16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası” kapsamında bu yıl yakın partner şiddetine odaklanıyor. “#SheSaidNo” (HayırDedi) etiketiyle yürütülen kampanya, yakın partner şiddetinin belirtileri ve sonuçlarıyla ilgili farkındalık yaratmayı, şiddetin tespiti ve bununla ilgili nasıl harekete geçileceği konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi hedefliyor. 25 Kasım’da başlayacak olan kampanya, UN Women Türkiye’nin Instagram hesabından yürütülecek ve “shesaidno.info” internet sitesinde yakın partner şiddetiyle ilgili bilgi verecek. 10 senedir 16 Günlük Aktivizm çerçevesinde düzenlediği kampanyalar, etkinlikler ve aktiviteler ile Türkiye’de kadınlara yönelik şiddete karşı farkındalık yaratan BM Kadın Birimi, herkesin şiddetin önlenmesi için hareketin bir parçası olmaya davet ediyor.

Haberin Devamı

En yaygın şiddet biçimi

Kampanyada yakın partner şiddetinin dünya genelinde kadınların yaşadığı en yaygın şiddet biçimlerinden biri olduğuna dikkat çekiliyor. Yakın partner şiddeti, yakın ilişkide olan, mevcut ve eski eşler/ partnerler tarafından, bir partnerin ötekini güç ve kontrol altında tuttuğu, birey üzerinde uzun süreli etkisi olan fiziksel, cinsel, psikolojik ve dijital kötüye kullanımı, ekonomik zorlamayı da içerebilen şiddet biçimi olduğu anlatılacak. Yakın partner şiddetinde en fazla kadınlar ve kız çocukları risk altında. Fiziksel, cinsel, ekonomik, psikoloji ve dijital şiddet olarak kendini gösteren yakan partner şiddetinin etkileri de dünyanın her yerindeki kadınlar, çocuklar, aileler ve toplumlar üzerinde yıkıcı fiziksel, duygusal, finansal ve sosyal etkilere sahip. Yakın partner şiddeti, şiddete maruz bırakılanların fiziksel ve zihinsel sağlıkları üzerindeki zararlı etkilerine ek olarak, onların eğitime ve işe katılımlarını da etkiliyor.

Haberin Devamı

Dünyada rakamlarla yakın partner şiddeti

Dünya çapında 15 yaş ve üzeri 640 milyondan fazla kadın, eşi veya partneri tarafından şiddete maruz bırakılıyor. Yakın partner şiddeti kadınların yaşadığı en yaygın şiddet biçimlerinden biri. Dünya çapında her 3 kadından 1’i, çoğunlukla yakın ilişkide olduğu partner tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakılıyor. Cinsel tacizi hesaba kattığımızda bu rakam daha da yükseliyor.Kadın cinayetleri, yakın partner şiddetinin en ağır sonucu durumunda. 2017’de dünya çapında öldürülen yaklaşık her 5 kadından 3’ü eşleri veya aileleri tarafından öldürüldü. 13 ülkede yapılan son UN Women araştırmasına göre, 10 kadından 7’si yakın partneri tarafından sözlü veya fiziksel tacizin pandemi başladığından beri daha yaygın hale geldiğini düşünüyor.

Türkiye’de rakamlarla yakın partner şiddeti

10 kadından yaklaşık 4’ü eşi veya birlikte olduğu erkeğin fiziksel şiddetine maruz kaldı. Eşi veya birlikte olduğu erkeğin fiziksel veya cinsel şiddetine maruz kalmış kadınların yaklaşık yarısı yaşadıkları şiddeti kimseye anlatmamış. Her 2 kadından 1’i duygusal şiddet yaşıyor. Her 10 gebe kadından 1’i fiziksel şiddet görmekte. Evli kadınlar arasında cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 12. Her 3 kadından 1’i ekonomik şiddete maruz kalıyor. Bu veri, kentte yüzde 32, kırsalda ise yüzde 23’tür. Her 10 kadından yaklaşık 3’ü en az bir kez ısrarlı takibe maruz kalmış.

Haberin Devamı

Şiddete maruz bırakılan ya da şiddete maruz bırakılan birini tanıyanların arayabileceği acil telefon hatları:

112 Acil Çağrı Merkezi ALO 183 Sosyal Destek Hattı 0(212) 656 96 96 0(549) 656 96 96 Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 157 Farklı bir dil konuşuyorsan 157 Yabancılar İletişim Merkezi 444 80 86 İBB Kadın Destek Hattı (Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça)

Başvurulabilecek yerler:

Polis merkezleri, Jandarma Karakolları, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), Sağlık kuruluşları, Adli Makamlar (Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile Mahkemeleri), Kadın Dayanışma Merkezleri, Baroların Adli Yardım Büroları-Kadın Danışma Merkezleri