Ekonomi Milyar dolarlık kokarca zararı

Milyar dolarlık kokarca zararı

07.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Karadeniz’de fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren ‘kahverengi kokarca’ adlı böcek, tehdit oluşturmayı sürdürüyor.

Milyar dolarlık kokarca zararı

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındığını satmak için tüccarın kapısını çalan birçok üreticinin kahverengi kokarcanın verdiği zarar nedeni ile ürününü satamadan geri döndüğünü belirterek, “Kahverengi kokarca bu yıl fındık rekoltesine yüzde 5 ile 10 arasında bir zarar oluşturdu” dedi.

Haberin Devamı

Kahverengi kokarca ile etkin mücadele yapılmadığı takdirde fındıkta hasar oranının yüzde 40’lara çıkabileceğine dikkat çeken Akça şunları söyledi: “Kahverengi kokarca bu yıl fındık rekoltesine yüzde 5 ile 10 arasında bir zarar oluşturdu. Bu rakamın şu anda düşük olarak gözükmesinin nedeni kahverengi kokarcanın belirli bölgelerdeki fındık bahçelerinde bir zarar oluşturmasından kaynaklanıyor. Ama eğer bu zararlıya karşı uygun şartlarda mücadele yapmazsak bu oran önümüzdeki sene yüzde 30-40 oranında bir zarar verme olasılığına sahip. Bu da 1 milyar dolara yakın kayıp demek olur.”