Ekonomi ‘MKE, KİT kapsamından çıkarılsın’ teklifi

‘MKE, KİT kapsamından çıkarılsın’ teklifi

17.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti, Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) KİT kapsamından çıkartılarak anonim şirket statüsüne alınması için hazırladığı kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

‘MKE, KİT kapsamından çıkarılsın’ teklifi

 

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Teklifte yer alan önemli düzenlemeler özetle şöyle:

Haberin Devamı

- Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine tabi, başlangıç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan MKE A.Ş kurulacak.

- Şirketin tüm sermayesi Hazine’ye ait olacak ancak oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kullanacak.

- Şirket, askeri ve sivil amaçlı her çeşit silah, mühimmat, patlayıcı ve kimyasal madde, petro-kimya ve diğer kimyevi ürünleri, makine, teçhizat, malzeme, hammadde, araç-gereç, cihaz, sistem ve platformları yurt içi ve yurt dışında üretme veya ürettirme, pazarlama ve ticaretini yapma, temsilcilik faaliyetlerinde bulunacak.

- Şirket, MSB envanterinde bulunan taşınmazlar ile arazi, platform, silah, mühimmat, ekipman, sistem ve alt sistemler ile alt yapı ve test merkezlerini Milli Savunma Bakanı onayı ile bedelsiz kullanabilecek.

Haberin Devamı

- Şirket, yurt içi ve dışında şirket kurabilecek, kurulmuş şirketleri satın alabilecek, gerektiğinde yurt içi ve yurt dışında temsilcilik açabilecek; milli güvenlik ve ulusal kalkınma içeren yatırım projeleri için Cumhurbaşkanı Kararı ile kamulaştırma yapma yetkisine sahip olacak.

- Şirket, Ticaret Kanunu’nun şirketlerin denetime ilişkin hükümlerinden muaf tutulacak.