26.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
HANİFE BAŞ / KOBİ
Teknolojinin gelişimi mobil ve serbest çalışan sayısını artırıyor. Bu da pek çok alanda ürün ve hizmetlerin bu tarz çalışanlara göre düzenlenmesine neden oluyor. Yeni trendlerden biri ise ofis-kafe’ler.
Türkiye’de artan mobil çalışan sayısını gören genç girişimci Gökhan Beydoğan, bunu iş fikrine çevirenlerden. Latin Amerika ülkesi Arjantin’de gördüğü bu konsepti,
Türkiye’ye taşımaya karar vermiş. Ortaklarıyla beraber ofis-kafe zinciri Urban Station’i, Türkiye’de yayıyor. Ofis kafeler, paylaşımlı açık çalışma alanları olarak nitelendiriliyor. Beydoğan, ilk olarak İstanbul Maslak’ta şube açmış. Ardından Galata, Şişhane ve Kavacık şubeleri gelmiş.
Ofis ortamı sağlıyor
Beydoğan, Antalya doğumlu bir girişimci. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun. Uluslararası bir firmada çalıştıktan sonra İşletme yüksek lisansı yapmış. Bir arkadaşının kafelerde çalışırken ihtiyaç olarak hissetmesi dolayısıyla yaptığı araştırma sonucu Arjantin’deki bu konsepti keşfetmişler. Gökhan Beydoğan, “Benim de yeniliklere açık olduğumu bildiği için bana bu fikri getirdi.
Urban Station’un Türkiye merkezli olarak Avrupa ve Ortadoğu’da yayılması amacıyla yola çıktık. Ofis-kafe konseptini yaymaya başladık.”
Kafenin özelliklerine de değinen Beydoğan, “İnsanların ofis dışında da işlerini yapabileceği prensibiyle kuruldu.
Urban Station, kafe, pastane köşelerinde çalışmak için düzen arayan kişilerden, evinde konsantre olamayıp yalnız hisseden girişimcilere, serbest meslek sahiplerine, toplantılarını daha keyifli alanlarda yapmak isteyen büyük firmalara kadar herkese hitap ediyor.
Açık ofis alanı dediğimiz alanda, tekli masalardan, rezervasyonlu masalara, toplu çalışma masalarından, rahat oturma gruplarına çeşitlilik var” diye anlatıyor.
Kafeleri kullananlar, gelip istediği yerde oturup çalışmaya başlıyor. Çalıştıkları süre içinde kahvesini, çayını, kurabiye, kruvasan, kahvaltılık gibi ikramlardan sınırsız yararlanıyor. Çalışması bittiğinde sadece kaldığı süre için saatliğine 6 TL ödüyor.
Beydoğan, “Günlük sınırsız kullanım sadece 30 TL. Faks, tarayıcı, yazıcı gibi ihtiyaçlarını da kullandığı kadar ödeyerek karşılamış oluyor. Şirketler için Urban Station resmi ofis adresleri olarak gösterilebiliyor” bilgisini veriyor.
Anadolu’ya da yayacak
Gökhan Beydoğan, konseptlerine en çok ilgi gösteren kitlenin freelancerlar olduğunu belirterek, “Ama azımsanamayacak kadar da fazla olan kurumlara bağlı mobil çalışanlar oluşturuyor. Urban Station için hedefimiz en kısa sürede İstanbul’da 15-16 şube, ve önümüzdeki sene içinse Ankara, Adana, İzmir, Samsun, Antalya, Bursa gibi şehirlerde var olmak istiyoruz” diyor.
Beydoğan, işi kurarken biraz da daha önceki deneyimlerinin yardımıyla çok zorluk yaşamadıklarını, planlamaya da iyi vakit ayırdıklarını belirtiyor.
‘Ekibin kadar güçlüsün’
Gökhan Beydoğan, henüz bu alanda sektör oluşmadığını da dile getirerek, şunları söylüyor: “Biz yıl sonunda açacağımız Buyaka, Ümraniye şubesi ile birlikte 15 ay gibi bir sürede 5 şubeye çıkmış olacağız. Daha çok ihtiyaç var. Yatırım firmamız Mika Yatırım ile turizme yönelik faaliyetler için yatırımda bulunmayı düşünüyoruz.”
Beydoğan, iş hayatında başarının sırrını ise, “İşini ciddiye almak, çok çalışmak, yanına işini, sorumluluğu paylaşabileceğin ortak almak ve ekibini kurmaya yatırım yapmak lazım başarı. Kısaca ekibin kadar güçlüsün” şeklinde anlatıyor.