04.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
Hanife Baş
Pazarın hızla büyüdüğünü de aktaran Kantarcı, “2013’te 14 milyar TL iken, 2017 yılında da 42.2 milyar liralık hacme ulaştı. 2012’de yüzde 1.7 olan e-ticaretin perakendedeki toplam payı da yüzde 4.1’e yükseldi. Perakendenin e-ticaret hacmi ise 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 31 büyüyerek 23 milyar TL’ye erişti. E-ticaretin perakendedeki payı da yüzde 5’lere geldi. Gelecek üç yıl içinde her yıl gelenekselden yüzde 1’lik pay almaya devam edeceğini öngörüyoruz. Yüzde 8’lere gelecek.
Alışkanlık değişiyor
Ayrıca son dönemde üzerinde çok fazla çalıştığımız e-ihracatın da katkısıyla bu büyüme oranı çok daha yüksek olacak. Sektörümüzün gelecek dönemle ilgili en önemli hedefi, Türkiye’deki firmaların ürünlerinin e-ihracat vasıtasıyla yurtdışında satışını ve dolayısıyla ülkemizin bu konudaki potansiyelini değerlendirerek ihracatını artırmasını sağlamak” dedi. E-ticarette mobilin yükselişini sürdürdüğünü de dile getiren Öget Kantarcı, “Herhangi bir cihazı kullanarak bir e-ticaret mağazasını ziyaret edenlerin oranı yüzde 86 iken, yüzde 67’si ise online bir kanaldan bir ürün veya hizmet satın alıyor. Mobil cihazlar yoluyla online kanallardan ürün veya hizmet satın alanların oranı ise yüzde 50. İnternet kullanımının Türkiye’de hızla yaygınlaşmasıyla online kanallar üzerinden ürün veya hizmet satın alan veya satın almak istedikleri ürün veya hizmetle ilgili araştırma yapanların sayısı da artıyor. E-ticaret artık bir alternatif değil, alışverişin gerçek anlamda bir parçası, entegre bir kanal.
Akıllı telefonla e-ticaret birlikteliği de alışverişi her an mümkün kılarak tüketici alışkanlıklarına yön veriyor” diye konuştu.
10 alışverişten altısı mobilden
Mobilden yapılan alışverişlere ilişkin ayrıntıları aktaran Kantarcı, şöyle devam etti: “İşlem sayısı olarak 2018’de kullanıcılar 10 alışverişten 6’sını mobilden gerçekleştirdi. Mobil kanallardan en çok 25-31 yaş aralığındaki kullanıcılarımız alışveriş yaparken, mobilden en fazla satılan ürünler bebek bezi, cep telefonu ve kedi maması oldu. Mobil alışveriş sıklığını en çok artıran şehirler ise sırasıyla Samsun, Denizli, Hatay, Mersin ve Manisa şeklinde sıralandı.”
Kobi’lerin ilgisi arttı
Gittigidiyor’un 100 binin üzerinde satıcısı olduğunu dile getiren Öget Kantarcı, hem KOBİ’lerin hem de geleneksel perakende oyuncularının e-ticarete karşı ilgilerinin arttığını söyledi. Kantarcı, çok büyük boyuta eriştiklerini 23 milyon üye ve 15 milyon ürün çeşidine ulaştıklarını da kaydetti. Kantarcı, 2018 yılında ürünler arasında en çok cep telefonu, avize, TV ünitesi, spor ayakkabı ve bluetooth kulaklığın arandığını da aktararak, “2018’in en çok büyüyen ilk 5 kategorisi, yapı market, otomobil-motosiklet aksesuarı, ofis kırtasiye, evcil hayvan ürünleri ve kitap oldu.
Alışveriş sepetini ise en çok büyüten şehirler yüzde 70’le Bolu, yüzde 50’yle Van, yüzde 40’la Düzce, yüzde 39’la Isparta ve yüzde 36’yla Bingöl oldu. Tüketiciler en çok pazartesi alışveriş yaptı. En fazla satışı 23 Kasım Süper Cuma’da yaptık. Aralık 2018 saat 23.59.59’da yılın en son siparişi bir oyuncak bebek oldu. Saniye bir ürün satışı gerçekleşti” dedi.