Ekonomi Mobilde ‘ortak’ altyapı çağrısı

Mobilde ‘ortak’ altyapı çağrısı

19.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Fiberde ortak altyapıyı biraz geç konuşmaya başlamış olabiliriz. Sadece fiberde değil, mobilde de ortak paylaşım, ortak altyapıda neler yapılabilir konusu zamanında konuşulabilirdi, hala da konuşulabilir” dedi.

Mobilde ‘ortak’ altyapı çağrısı

 

Aksoy, AA’ya salgının kullanım oranlarını artırdığını belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Dijital kanallarımızı kullanan aylık aktif dijital müşteri sayımız 17 milyonu aştı. Diğer yandan, müşterilerimizin son bir yıldaki toplam mobil data kullanımı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 51 artarak 2 bin 416 petabyte olarak gerçekleşti.”

5G YATIRIM ÇEKER

Son bir yılda 1.9 milyar TL yatırım yaptıklarını bildiren Aksoy, bu sayesinde data artışından hizmetlerin olumsuz etkilenmediğini kaydetti.

2022’de planlanan 5G ihalesine değinirken, Türkiye’de 5G teknolojisinin geç kalınmadan hayata geçirilmesini istediklerini ifade eden Aksoy, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın tahminlerine göre, 5G teknolojisi, Türkiye’ye altyapı ve dikey uygulamalar dahil 10 milyar doların üzerinde yatırım çekecek” dedi.

Haberin Devamı

Engin Aksoy, 5G hizmetinin sağlıklı verilebilmesi için baz istasyonlarının fiberle birbirine bağlanması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin en büyük yabancı sermayelerinden biri olarak Vodafone, Türkiye’de fiber kazı hakkına sahip değil.  ‘Fiberi kiralayalım’ dediğimizde de şu anki fiyatlar çok yüksek” diye konuştu. Ortak altyapı konusunda ise Aksoy, şunları kaydetti:

“Kulelerin ortak olması, altyapının bazı yerlerde gerekiyorsa ortak olması, bazı sistemlerin ortak kullanılması gibi sektörün önünü açacak hizmetin yaygınlaşmasını sağlayacak çözümler hayata geçirilebilir. Hem fiber ortak altyapı hem mobil ortak  altyapı operatörler arasında çalışılabilecek konular.”

Yazarlar