Ekonomi Mobius’a hapis cezası gelebilir

Mobius’a hapis cezası gelebilir

02.11.2010 - 00:18 | Son Güncellenme:

İMKB’nin yüzde 3’ten fazla değer kaybetmesine neden olan Mark Mobius’a SPK yönetimi ön inceleme başlattı. SPK incelemeye 50 ihbar mektubu aldıktan sonra karar verdi

Mobius’a hapis cezası gelebilir

Rekor üstüne rekor kıran borsa geçen hafta Mobius şoku yaşadı. Geçen hafta yönetim kurulu üyesi olduğu Lukoil’ün toplantısı için İstanbul’a gelen Mobius Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide, “Ben İMKB’de de bir düzeltme hareketi bekliyorum. Yılın sonuna doğru yüzde 15-20 arasında bir düzeltme olabilir” açıklamasını yapmıştı. Mobius’un açıklamasının yayımlandığı 27 Ekim’de borsa yüzde 3’ün üzerinde düşüş yaşamıştı. Endeks yönünü yukarı çevirmişken yapılan bu açıklama ve arkasından yaşanan hızlı düşüş piyasayı karıştırdı.

Bilgi manipülasyonu
Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yaklaşık 50 ihbar mektubu yağdı. Yatırımcılar, Mobius’a yakın takip istedi. Mektupları detaylı olarak inceleyen ve açıklamanın piyasayı etkileyebilecek nitelikte oluşunu göz önüne alan SPK, 29 Ekim tatili dönüşü dün itibariyle ön inceleme başlattı.
Mobius’a inceleme bilgi manipülasyonu kapsamında yürütülüyor. SPK, yaptığı incelemede Mobius bu açıklamasından dolayı menfaat elde etti mi, alım-satım yaptı mı hususlarını inceleyecek. Bu kapsamda Türkiye’de işlem yapan Templeton fonlarının işlemleri mercek altına alacak. Türkiye’deki bilgiler yeterli bulunmazsa Templeton fonlarının işlem yaptığı ülkelerle temasa geçilip hesap dökümleri istenecek.
SPK yapacağı inceleme sonucunda Mobius’un gerçeğe aykırı bilgi vererek hisselerin değerini etkileyen beyanda bulunduğunu saptarsa yatırımcı hakkında suç duyurusunda bulunup ceza davası açabilecek.
SPK Kanunu’nun bilgi manipülasyonunu düzenleyen 47/A3 maddesine gereği Mobius hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek. Mobius’un açıklamalarının ardından uzmanlar, açıklamaya SPK tarafından soruşturma açılabileceğine işaret etmişti.


Yatırımcılar üzerinde etkisi büyük

Borsaların 2009 mart-ağustos dönemindeki çıkışında herkes, “Tamam mı, devam mı” sorusunu sorarken Mobius, Kasım 2009’da endeksin yüzde 20 düzeltme yapabileceği uyarısında bulunmuştu. Açıklamanın ardından endeksin iki günlük düşüşü yüzde 2.56 olmuştu. Ancak hemen akabinde yabancıların alımları görüldü. Ünlü spekülatör, 12 Ağustos 2010’da Türkiye’de bankacılık ve otomotiv hisselerinin ön plana çıktığını ifade etmişti.