Ekonomi Mühendislikte de Kadın gücü

Mühendislikte de Kadın gücü

19.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Siemens Türkiye, “Geleceği Şekillendiren Kadınlar” projesiyle genç kadın mühendisleri geleceğe hazırlıyor. Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğiyle mühendislik eğitimi alan kadın öğrencilere mentorluk ve burs desteği sağlayan şirket, mühendisliğin toplum nezdinde “erkek mesleği” olarak algılandığı gerçeğini değiştirmeyi hedefliyor.

Mühendislikte de Kadın gücü

 

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ / pinar.aktas@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Türkiye’de 165 yıldır sektörlerin dijital dönüşüm süreçlerine sunduğu ürün ve çözümlerle destek olan Siemens Türkiye, “Geleceği Şekillendiren Kadınlar” projesiyle geleceğin kadın mühendislerine mentorluk ve burs programlarıyla destek oluyor. Siemens Türkiye’nin, mühendisliğin toplum nezdinde yalnızca erkeklere ait bir meslek olduğu yönündeki algının değiştirilmesi hedefiyle hayata geçirdiği “Geleceği Şekillendiren Kadınlar” projesi, belirlenen bu hedefe ulaşma konusunda en önemli dayanak noktasını oluşturuyor.

Burs desteği sağlanıyor

Proje kapsamında, şirkette çalışan kadın mühendisler genç mühendis adaylarına mentorluk desteği veriyor. Böylece genç mühendis adayları okulda aldıkları teorik bilgileri, deneyime ve pratiğe dayalı bilgilerle destekliyor, iş hayatına daha iyi hazırlanıyor. Ayrıca çok sayıda kadın öğrencinin mühendislik fakültelerine girmesi teşvik ediliyor.

Haberin Devamı

Siemens Türkiye’de görev yapan kadın mühendisler, genç mühendis adaylarına mentorluk desteği veriyor. TEV iş birliğiyle mühendislik eğitimi alan genç kadın öğrencilere burs desteği sağlayan Siemens Türkiye, ayrıca “Women Engineers Club” ile üniversitelerde kadın mühendislerin hikayelerini geleceğin profesyonelleriyle buluşturarak, onlara ilham vermeyi amaçlıyor.

Mühendislikte de Kadın gücü

“Mutluluk duyuyoruz”

 Siemens Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Gizem Keçeci, cinsiyet eşitliği ve çeşitlilik konularının Siemens’in sahip olduğu kültürün ana bileşenlerinden olduğunu belirterek, “Geleceği Şekillendiren Kadınlar projemiz ile çeşitlilik ve fırsat eşitliği kültürümüzü çalıştığımız her alana entegre etmek için gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda, şirketimiz bünyesindeki kadın mühendislerimizin, genç kadın mühendis adaylarına mentorluk yapmasının önünü açıyor ve deneyim paylaşımıyla onları güçlendiriyoruz. TEV ile iş birliği içinde yıllardır devam eden kadın mühendis adaylarına yönelik burs desteğiyle onların geleceğe uzanan yolculuklarına katkı sağlamaktan ve geleceği kadın mühendislerimizle şekillendirmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Eşitleyene kadar “Yanındayız”

Haberin Devamı

Şefik İnan

Barilla Ticari Pazarlama Direktörü

Yanındayız Derneği Kurumsal Üyesi

Mühendislikte de Kadın gücü

Onların ayakkabıları ile yürümeyi deneyin, aynı yerlerde tökezleyip düşeceksiniz... Dünyaya gelirken, istatistiksel olarak şanslarımız eşitti. Peki hayat hikâyemizi yazarken de eşit şanslara mı sahibiz? Erkek olarak doğduğum için daha şanslı olabilir miyim? Bu soruları bir kızım olduktan sonra kendime sormaya başladım. Tüm erkekler aynı değiliz derken, aslında çözümün parçası değil isem problemin parçası olduğumu idrak ettiğim ana geldim: Parkta oynayan küçük bir erkek çocuğunun, bir kız çocuğuna “Sen büyüyünce tek başına kendine bakamazsın, sana kocanın bakması lazım” dediğini duydum. Başkası anlatsa inanmayacağım bu diyaloğa şahit olunca kendimi küçük kıza, “Merak etme, sen ne istersen onu yapabilecek, kimseye bağımlı olmadan istediğin hayatı yaşayabileceksin” derken buldum.

Ödüllü projeler

Bu olay ardından, Barilla Türkiye’nin kurum içinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın liderliğinin güçlendirilmesi amacıyla kurduğu “Elele” çalışan kaynak grubuna katıldım. Türkiye ekibi olarak başlayan organizasyon büyüyerek “Hand in Hand” adını aldı, zamanla grubun küresel ölçekte en önemli çalışan kaynak gruplarından biri oldu. Yürütülen çalışmalarla yönetici pozisyonlarında çalışan kadın oranı %45’e yükseldi. Tedarik zinciri eskiden erkek çalışanların ağırlıklı olduğu bir birimken bugün kadın çalışan oranı %50 oldu.

Haberin Devamı

Hand in Hand’in yanı sıra, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı projesine dahil olarak, destekleyici mekanizmaların olduğu bir politika ve yönerge yayınladık. Bu aksiyon ile Barilla Grubu’nun her yıl dünya genelinde en başarılı projeleri seçtiği Excellence Awards’ta ödüle layık görüldük. Bu yılki gündemimiz ise SU Gender Sabancı Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirdiğimiz kapsayıcı dil projemiz.

Global ölçekteki çalışmalar çerçevesinde 2013-2020 yılları arasında CEO’ya direkt raporlayan kadın çalışan oranı %8’den %28’e; liderlik pozisyonlarındaki kadın çalışan oranı ise %33’ten yüzde 38’e yükseldi. Grubumuz geçen yıl “Eşit işe eşit ücret” söylemiyle tüm dünyada cinsiyetler arası maaş eşitliğini sağlayarak 2021 Catalyst Ödülü’ne layık görüldü.

Haberin Devamı

Daha yeni başlıyoruz

Toplumsal cinsiyet eşitliğinde Lead Network, Women in Sales’in yanı sıra Türkiye’de Yanındayız Derneği ile yolumuz kesişti. Düzenledikleri bir “Berber dükkanı” etkinliğinde Yanındayız Derneği  ile şirket olarak tanıştık.

“Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve cinsiyete dayalı ayırımcılığa neden olan her türlü engel ve önyargı ile mücadeleye erkeklerin daha çok ve aktif katılımı”nı şiar olarak benimseyen bir dernek için çok etkili bir iletişim platformu idi. Yanındayız Derneği, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaktaki en önemli kaldıraçın “erkeklerin fikrini değiştirmek” olduğunu ve bunu yapmanın en etkili yolunun “erkeklerin anlatması” olduğunu  çok güzel vurguluyordu. Barilla Türkiye olarak Yanındayız’ı sevdik, daha sonra ben de Kurumsal Temsilci olmak için şirket içinden aday oldum. Ve şimdi hep beraber buradayız. Daha yeni başlıyoruz ve eşitleyene kadar “Yanındayız”.