Ekonomi Mustafa Varank: Togg’un 115 tedarikçisinden 86’sı yerli

Mustafa Varank: Togg’un 115 tedarikçisinden 86’sı yerli

24.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Togg’un 115 tedarikçisinden 86’sı yerlidir. Askeri insansız hava aracı (İHA) üretiminde dünyada bir numarayız” dedi.

Mustafa Varank: Togg’un  115 tedarikçisinden 86’sı yerli

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2023 bütçesinin sunumunu yapan Varank, sanayinin milli gelir içindeki payının yüzde 22,1’den yüzde 25,6’ya yükseldiğini belirterek, “En büyük dış ticaret ortağımız AB başta olmak üzere dünyada yaşanan talep daralmasına rağmen sanayi hasılamız ilk çeyrekte yüzde 8,2, ikinci çeyrekte de yüzde 7,8 büyüyerek gelişimini sürdürdü” diye konuştu. Türkiye’nin demir-çelik, beyaz eşya, ticari araç ve çimento üretiminde Avrupa birincisi olduğunu ifade eden Varank, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Askeri İHA üretiminde dünyada bir numarayız. Şu anda Avrupa’nın en teknolojik gemilerini Türkiye üretiyor. Gemi inşa sektöründe yılda 2 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Makine ihracatımız 21 milyar doları yakaladı. Kağıt ürünleri sektöründe ihracatımızı tam 9 kat artırdık. Demiryolu araç ve ekipmanlarında net ihracatçı konumundayız. Yeşil dönüşümü önceleyen sanayi politikalarımızla Güney Kore, ABD ve Japonya gibi ülkelerle rekabet edebilir hale geldik. Ürettiğimiz her 100 elektrikli otobüsten 82’sini ihraç ediyoruz.”

Cumhurbaşkanlığı sistemi döneminde, pandemiye rağmen sanayide 1 milyon ilave istihdam oluşturulduğunu ifade eden Varank, “Türkiye’de hala fabrika kurulmadığını, üretim yapılmadığını iddia eden varsa, Türkiye’nin dört bir tarafındaki OSB’lere, endüstri bölgelerine, sanayi sitelerine davet ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Teknoloji harikası

Varank, yerli otomobil Togg’un otomotiv ve tedarik sektörünü kökten dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu ifade ederek, “Büyük bir gururla ifade etmek isterim ki Togg’un 115 tedarikçisinden 86’sı yerlidir. Fikri mülkiyet hakları yüzde 100 bize ait olduğu için yerlilik oranlarını çok daha yukarılara taşıyabilmek yine bizim elimizde. Yüce milletimizin bu teknoloji harikası aracı bir an önce yollarda görmek için sabırsızlandığını da biliyoruz. Bu amaçla elektrikli araçların kullanımını yaygınlaştıracak şarj istasyonlarının kurulumu noktasında geçen sene sözünü verdiğimiz adımları attık” şeklinde konuştu. Varank, Elektrikli Araçlar Hızlı Şarj İstasyonu Destek Programı’yla nisan ayına kadar 81 ilde bin 571 şarj istasyonu kurulacağını bildirdi.

 MMU’nun görev bilgisayarını tanıttı

Türkiye’nin 5’inci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak’ta (MMU) önemli bir viraj dönüldü. MMU’nun beyni olarak nitelendirilen görev bilgisayarı TÜBİTAK BİLGEM tarafından başarıyla üretildi. Bakan Mustafa Varank, MMU’nun görev bilgisayarını Meclis’e getirerek milletvekillerine tanıttı. Varank, “Zamanından önce TUSAŞ’a teslim ettik. Bu bilgisayarda çalışan gerçek zamanlı işletim sisteminin çok çekirdekli sürümünü de bizim mühendislerimiz geliştirdi” dedi.