Ekonomi ‘Musul’ Türkiye’yi olumsuz etkilemez

‘Musul’ Türkiye’yi olumsuz etkilemez

15.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD’in konsolosluk baskını sonrası dolar çıktı, borsa düştü. Bu durumun geçici olduğunu belirten Zeybekci, “Türkiye’nin menfaatlerinin fazla zarar göreceğini öngörmüyoruz” dedi

‘Musul’ Türkiye’yi olumsuz etkilemez

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TBMM’de Milliyet’e, Musul’da yaşanan olaylar başta olmak üzere ekonominin gidişatına ilişkin değerlendirmeler yaptı. Zeybekçi, “Irak bizim ikinci büyük ihracat pazarımız. Kürt Bölgesel Yönetimi’nin egemen olduğu yerler ile Süleymaniye ve Erbil gibi yerlerde bir sıkıntı yok. Musul’da yaşanan olayların Türkiye’nin ihracatına ve ekonomisine olumsuz bir etkisinin olmayacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin menfaatlerinin fazla zarar göreceğini öngörmüyoruz” dedi.
Bölgeyi yorumlayan Zeybekci, şunları kaydetti:
“60 yıl önce suni şekilde cetvelle çizilen sınırlar tekrar çizilecek. Bölgede taşlar yerine oturacaktır. O kadar benzemez içiçe ki. Araplar, Sünniler, Şiiler, Türkmenler, Kürtler. Bir sürü radikal gruplar da çıktı ortaya. Hepsi de söz sahibi olmak istiyor. Bölge o kadar hasta ki, artık tüm mikroplar saldırıyor bölgeye.”

Haberin Devamı

‘Türkiye’de küçülme mümkün değil...’
Dünya Bankası, IMF, ekonomi kuruluşları, Türkiye’nin büyümesini yüzde 2.4 olarak gördüklerini hatırlatan Zeybekci, “Ey Dünya Bankası, ey IMF, ey Fitch, Türkiye şu anda net olarak yıllık yüzde 1.7 olarak büyüdü. Yıllık, Türkiye bundan sonra sıfır çekse yıl sonuna kadar büyümesi yıl sonunda 1.7 olacak. Türkiye’nin 3 dönem daha bundan sonra sıfır çekmesi veya küçülmesi mümkün değil. Türkiye, büyümede yılsonu itibarıyla yüzde 3’e yaklaşacak” dedi.

‘İşsizliği kadınlar artırıyor’
Türkiye’de yüzde 10.2’yi bulan işsizlik rakamını “İşsizlik rakamlarında son derece iyiyiz” diyerek değerlendiren Nihat Zeybekci, bu noktada şu tespiti yaptı:
“İşgücüne katılım oranına bakıldığında o kadar yüksek ki. Ona rağmen işsizliğimiz artmıyor. Kadınlarda inanılmaz bir şekilde iş piyasasına katılım var. İş talep ediyorlar. Onlar katılmak isteyip de sen onlara iş sağlamadığın zaman işsizlik rakamları yükseliyor bu kez. İşe katılım talebi nüfus artışından çok daha yüksek olduğu için, kırsaldan göç, çalışmayan evdeki nüfusun çalışmak isteme talebi artıyor.”
Bu artışın sebebinin refah olduğunu kaydeden Zeybekci, “Türkiye olarak milli gelirimizi 3.6 katı artırdık diyoruz. Peki arkadaş insanlar niye mutlu değil? İnsanların refah ve tüketim talepleri üç kattan fazla arttı. Türkiye’de 11 bin dolar milli gelir seviyesine göre, refah talep oranı, tüketim milli gelir seviyesi 25 bin dolar düzeyinde. İnsanların talep ettikleri seviye şu anda böyle. Bu nedenle mutluluğu yakalayamıyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘Merkez korkuyor’
Faiz indirimi konusunda hükümetle ters düşen Merkez Bankası’na seslenen Bakan Zeybekci, “Faiz yüksek kardeşim. İklim uygun ama korkuyoruz. Merkez Bankamızın korkusu” diye konuştu.