Ekonomi Müteahhitlere ‘fair play’ formülü gelsin

Müteahhitlere ‘fair play’ formülü gelsin

09.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Galatasaray’ın eski başkanlarından Adnan Polat, Arda Turan’ın Barselona’ya transferinde gündeme gelen ‘financial fair play’ sisteminin müteahhitlere de uygulanmasını istedi. Polat, “Böylece işler yarım kalmaz, mağduriyet olmaz” dedi

Müteahhitlere ‘fair play’ formülü gelsin

Galatasaray’ın eski yönetim kurulu başkanlarından olan Adnan Polat, Arda Turan’ın Barselona’ya transferinde gündeme gelen ‘financial fair play’ sisteminin inşaat firmalarına da uygulanması gerektiğini söyledi. Bu sayede ‘iş yapan ve yapmayan’ firmaların da ayrılmış olacağını belirten Polat, “İnşaat firması yapacağı bir kısım konutu bitiriyor. Onu satıyor ama diğer kısma gelince tamamlayamıyor. Sonuçta daire alanı mağdur ediyor. Devletin daha fazla işin içinde olması lazım, hak kayıplarını bu gibi kurallarla engelleyebiliriz” dedi.
‘Financial fair play’ kuralı Arda Turan’ın Barselona’ya transferiyle gündeme gelmişti. Transfer olmasına karşın Arda Turan’ın 6 ay boyunca forma giyemeyecek olmasının, önce ‘financial fair play’ kuralından kaynaklandığı ifade edilmiş ancak asıl sorunun ise Barcelona’nın daha önce aldığı ‘usulsüz transfer’ cezasından kaynaklandığı ortaya çıkmıştı.
‘Financial fair play’ kuralı ise UEFA’nın, futbol kulüplerinin mali bünyelerini güçlendirme amacıyla uyguladığı bir sistem. Buna göre, mali tablosu dengesiz olan bir futbol takımı, ülkesinde şampiyon dahi olsa, Avrupa kupalarına katılamayacak veya transfer yasağına tabi tutulacak.

Haberin Devamı

KDV avantajı
Kentsel dönüşüm kapsamında olduğu için alıcılarına yüzde 1 KDV avantajı sunan projede, üç farklı ödeme sistemi yer alıyor. Peşin ödeme, yüzde 25’i peşin 120 ay vadeli konut kredisi ve yüzde 35’i peşin ödeme ile 48 ay vade içeren firma finansmanı ile ev sahibi olunabiliyor. Projenin yüzde 48’i ise yeşil donatı alanı olarak planlandı.

Eylülde satışta
Türkiye’de özel sektörün yaptığı en büyük kentsel dönüşüm projesi olacağı belirtilen Piyalepaşa İstanbul projesini daha önce dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olan MIPIM’de tanıtan Adnan Polat, metrekare fiyatları 7 bin 500 - 8 bin 500 lira aralığında olan projenin eylül ayında satışa çıkacağını söyledi. Polat, “65 yıllık Polat İnşaat müşterilerine haber verdik, eş dost, çalışanlarımıza yönelik bir satış. Tam anlamıyla eylülde satışa çıkaracağız. İstiklal Caddesi genişliğinde olan ve aynı uzunluğa yakın alışveriş sokağındaki dükkanları satmayacağız. Bir yönetim disiplininde olmaları bölgenin primini artırır” diye konuştu.
800 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek projeyi Mimar Murat Kader çizdi. Konut, rezidans, ofis, otel ve alışveriş sokağı şeklinde tasarlanan Piyalepaşa İstanbul için tapu sahipleri ve hak sahipleriyle anlaşmaların devam ettiğini anlatan Polat, “Çok zor bir süreç, devletin işin içinde daha fazla yer alması gerekiyor. Hem hak sahipleri, hem firmalar tarafında fırsatçılığı engelleyecek şekilde yasaların daha iyi çalışılması lazım. Bürokratik engeller yol tıkıyor. Süreç hızlı ve yapıcı ilerlemeli. İki yıldır bir tarafta taşınmalar ve kira ödemeleri sürerken, diğer tarafta hâlâ anlaşmalar bitmedi. Dönüşüm uzar ve hak kaybına yol açarsa ılımlı bakmamız zor görünüyor” dedi.