Ekonomi Not şirketleri riskli ülkeleri en dibe attı

Not şirketleri riskli ülkeleri en dibe attı

14.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Euro krizinin etkisiyle Avrupa’daki riskli ülkelerin not şirketlerinin listesinde kendi bölgelerinde en dibe yerleştikleri görülüyor.

Not şirketleri riskli ülkeleri en dibe attı

İtalya’daki 2 basamaklık not indirimi sonrası. bu ülkeyle birlikte İspanya, İrlanda, Güney Kıbrıs, Portekiz ve Yunanistan not şirketlerinin ciddi not düşüşü yaptığı ülkeler arasında yer aldı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Avrupa bölgesindeki riskli ülkelerden İtalya’nın devlet tahvili notunu A3’den Baa2’ye indirdi, görünümde bir değişikliğe gidilmedi ve ‘negatif’ olarak bırakıldı. Son indirimle birlikte ülkenin notu çöp sınırının 2 basamak üzerinde kalmış oldu. Gerekçe Yunanistan ve İspanya sonrası ortaya çıkan riskler olarak’ bildirildi. İtalya’nın fonlama maliyetlerindeki artış, kısa vadeli ekonomik görünümün kötüleşmesi de ülkenin karşı karşıya kaldığı riskler arasında sıralandı.

AB’den eleştiri geldi
İtalya ve Avrupa Birliği cephesi italya’nın Moody’s tarafından kredi notunun indirilmesinin zamanlamasını eleştirdi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn’in sözcüsü Simon O’Conner, “Zamanlamanın haklı olarak ve ciddi şekilde sorgulanabileceği görüşündeyim” dedi. Moody’s, Yunanistan ve İspanya başta olmak üzere Euro Bölgesi’ndeki sorunlu ülkelerden kaynaklanabilecek muhtemel olumsuz yansımaları gerekçe göstererek İtalya’nın A3 olan kredi notunu 2 basamak indirerek Baa2’ye çekse de İtalya’nın bugünkü 5.25 milyar euro’luk tahvil ihalesi başarılı geçti.