Ekonomi Notçular konuştu, dolar/TL yükseldi

Notçular konuştu, dolar/TL yükseldi

23.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Notçular konuştu, dolar/TL yükseldi

Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarının da etkisiyle dün Türk Lirası dolar karşısında sert değer kaybetti. Dolar/TL dün 4.6608 ile tarihi zirvesini test etti. Bu verilere göre TL dün dolar karşısında yaklaşık yüzde 1.7 değer kaybederken benzer para birimlerinde yüzde 0.5 ila yüzde 0.8 arasında değer kazancı yaşandı.

Haberin Devamı

Reuters’a konuşan bankacılar Merkez Bankası’ndan bir adım beklediklerini belirtirken bankanın da yakından izlediği zimmi oynaklık endeksi 23 seviyesini aştı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch seçimlerden sonra politika öngörülebilirliği konusunun gündeme gelebileceğini belirterek bu durumun daha zorlu küresel finansman koşullarının dış finansman ihtiyacının yarattığı kırılganlığı test edebileceği bir zamana rastlayabileceğini savundu.

Dün S&P ise piyasadaki baskının azalmaması halinde Türkiye’nin durağan görünümünün tekrar gözden geçirilebileceğini açıkladı.

Dolar/TL dün sabah güne 4.58 civarında başladıktan sonra 4.6608 ile tarihi zirvesini test etti. Kur daha sonra 4.6430 seviyesinde işlem gördü. Dolar/TL gün içinde sert dalgalanmalar gösterdi. Euro/TL ise 5.4956 ile tarihi zirvesini gördükten sonra 5.4692 civarında seyretti. Reuters’ın haberine göre, birçok bankacı Merkez Bankası’nın 7 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında “hatırı sayılır” bir faiz artışı yapacağını düşünürken, bazı bankacılar Merkez’in bu tarihi de beklemeden bir adım atabileceğini tahmin ediyor.

Haberin Devamı

Borsa çıkışta

Öte yandan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün yüzde 0.83 değer kazanarak 103.102 puandan kapandı. Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 1.47, sanayi endeksi yüzde 0.90, hizmetler endeksi yüzde 0.37 değer kazandı, teknoloji endeksi ise yüzde 0.76 değer kaybetti.

Altının onsu uluslararası piyasalarda 1.292 dolardan işlem görürken Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 80.39 dolardan işlem gördü.