25.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
HANİFE BAŞ - TECH KÖŞE
Babalar Günü ve okul mezuniyetlerinin gözde hediye seçenekleri olan tablet ve taşınabilir bilgisayarda taht savaşları devam ediyor. Kısa sürede yaygınlaşarak notebook’ların pabucunu dama atan tabletler, bilgisayarların yeni manevrasıyla karşı karşıya kaldı. Bu yılın ilk çeyreğinde tablet satışlarının azaldığı, notebook’a talebin ise arttığı görülüyor.
GfK Temax verilerine göre, bilişim teknolojileri sektörü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.4 oranında büyüdü. Tabletlerin ise cirodaki payı yüzde 5.3 oranında arttı. En çok artış ucuz segmentteki 7 inç’lik tablette yaşandı. Taşınabilir bilgisayarda ise uzun zamandır negatif büyüme vardı. Ancak bu yılın ilk çeyreği itibariyle iyileşme başladı. Geçen yıla göre dizüstünde adetsel büyüme yüzde 5.5 oldu. Taşınabilir bilgisayarın 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında küçüldüğü düşünüldüğünde bu büyüme çok şey ifade ediyor.
GfK Perakende Panelleri Genel Müdürü Mete Uslukılınç, tabletteki büyüme trendinin yavaşlamaya başladığını teyit ediyor. Bunun gerekçelerini de ‘akıllı telefonların ekranlarındaki büyüme trendi, tablet ve bilgisayar bütünleşmesini sağlayan ikisi bir arada tarzındaki modeller’ olarak sıralıyor. Bu gelişmeler tablete ciddi pay kaybettireceğe benziyor. Bu da notebook’ları pozitif etkileyecek. Ayrıca tabletler gitgide karsız bir alan haline geliyor. Bu gelişmeler ışığında tablet ve notebook’un artı ve eksilerini derledik.
Fiyat önemli etken
- Tablet ve dizüstü bilgisayar bir yazılımı çalıştırmada da farklılık gösterebilir. Notebook’larda işletim sistemleri tabletlere göre daha verimli çalışıyor. Tabletlerdeki donanım sınırlaması nedeniyle dizüstüler yazılımda öne çıkıyor.
- Özellikle giriş seviyesindeki tabletlerin fiyatları çok cazip. 70 TL’ye bile tablet bulmak mümkün. Bilgisayar fiyatları bu rakamlar karşısında daha pahalı kalıyor. Tablet fiyat olarak daha avantajlı görünüyor. Ancak burada performans ve fiyat karşılaştırmasını iyi yapmak gerekir.
- Sonuç olarak tablet ve notebook’ların kendilerine özel avantajlı ve dezavantajlı özellikleri var. Kullanım alanına, hediye alınacak kişinin ihtiyacına ve bütçeye göre karar vermekte yarar var. Günümüzde tabletler temel olarak eğlence ve internete giriş amaçlı kullanılıyor. Halen ikinci cihaz gibi düşünülüyor. Dizüstü bilgisayarlar ise, bu görevlerin haricinde uzun saatler kullanım ve zor dosyalar için daha ideal görünüyor.
Karar verirken bunlara dikkat
- Tablet ve notebook arasında en önemli farklılık klavyenin olmayışı. Tabletler çoğunlukla dokunmatik klavyeye sahip. Sıra uzun bir metin yazmaya, e-posta atmaya ya da dokümanı düzeltmeye gelince sorun çıkıyor. Tablete, bluetooth özelliğine sahip klavye takılabilir. Ama bu da hem tabletin fiyatını artırıyor hem de tam sonuç vermekten uzak. Uzun yazılar yazan, dosyalar düzeltmesi gerekenler için notebook daha ideal görünüyor.
- Boyut da iki cihaz arasındaki tercihte önemli etkenlerden. Tabletler çok küçük boyut ve 900 gramın altında ağırlığa sahip. Çoğu dizüstü ise halen daha büyük ve daha ağır. Özellikle seyahat edenler için bir tableti taşımak, dizüstünü taşımaktan daha kolay.
- Pil ömrü cihazlar için çok önemli. Laptopların pil ömürleri tabletlerden daha uzun değil. Şu anda piyasada olan tabletlerin çoğu on saate kadar internet kullanımına izin veriyor. Ortalama bir laptop ise, 3-4 saat arasında bir pil ömrü sunuyor. Tabletler bu konuda daha avantajlı.
- Depolama kapasitesinde notebook’lar öne çıkıyor. Çoğu tablet 16-64 GB arasında depolama alanına sahip. Dizüstülerin çoğu ise halen geleneksel hard diskleri kullanıyor ve bundan çok daha fazlasını saklayabiliyor.
- E-posta, web taraması, video oynatmada her iki platform da benzer performansı sunuyor. Fakat çok talepkar işler yaptığınızda her şey daha komplike hale gelir. Çoklu görev veya grafik performansı, bir notebook’ta şu anda daha iyi görünüyor. Yeni model tabletler de bu performansa yaklaşıyor.
YENİ TOPLANTI
Büyük veri buluşması
Analytics Center tarafından düzenlenen platin sponsorluğunu Teradata Türkiye’nin üstlendiği büyük veri konferansı smartcon, dünyadaki 10 veri bilimciden biri olan Teradata Veri Bilimi Takımı Direktörü Dr. Frank Säuberlich’i ağırlayacak.
Bugünün ve geleceğin en büyük iş trendlerinden biri olan büyük veri yatırımlarının yön bulacağı smartcon etkinliği, bu alanda dünyanın önde gelen fikir liderlerini, stratejistleri ve veri bilimcilerini Türk iş dünyası ile 26-27 Mayıs 2015 tarihleri arasında İstanbul Raffles Otel’de buluşturacak.
Akıllı veri kullanımı
Frank Säuberlich, dünyadaki 10 veri bilimciden biri ve aynı zamanda Teradata Veri Bilimi Takımı Direktörlüğü görevini yürütüyor. Smartcon Big Data, Big İdeas etkinliğinin Platin Sponsoru olan Teradata Türkiye’nin Ülke Müdürü Gamze Aydın ise, dünyada hızlı bir dijital dönüşümün yaşandığının altını çizerek herşeyin akıllı hale geldiği bir dünyanın arkasında akıllıca kullanılan veri olduğuna dikkat çekti.
YENİ SERGİ
Dijital oyun müzesi
Dijital Oyun ve Konsolları Müzesi ilk sergisini gerçekleştirdi. On yıldan uzun süren bir araştırma ve hazırlık döneminin ardından kurulacak olan müzenin ilk sergisi, 23-24 Mayıs tarihlerinde Bilişim Zirvesi Çocuk etkinliğinde görücüye çıktı.
İçeriğinde 200’den fazla konsol ile binlerce oyun bulunan koleksiyonda, ziyaretçiler en değerli parçalarından örnekleri görme ve deneme şansına sahip oldu. Bunlar içinde dünyanın ilk oyun konsolu Magnavox Odyssey, Atari Ultra Pong ve Arcadia 2001 gibi ürünlerin yanı sıra, Dedektif Fırtına ve İstanbul Efsaneri: Lale Savaşçıları gibi tamamen yerli üretim ve emekle ortaya çıkan ürünler de yer aldı.
Ekim ayında açılıyor
On yıldan uzun süren araştırma ve çalışmanın sonucunca toparlanan yüzlerce konsol ve oyunun birleşiminden oluşan müze, Ekim 2015 tarihinde hayata geçecek. Merlin’in Kazanı sitesinin kurucusu Murat Oktay’ın girişimi olan müze, adetsel ve içerik olarak Avrupa’nın en büyük ikinci koleksiyonu olma özelliğini taşıyor.
YENİ GİRİŞİM
Bilişimde çift haneli büyüme
Çift haneli büyüme performansını sürdüren teknolojileri sektörü, 2014’te yüzde 12.1’lik bir büyüme ile 69.4 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Sektör, Türkiye ekonomisine 103 bin kişilik istihdam ve 1.34 milyar TL ihracat geliri sağlıyor.
TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, 2014 yılında küresel ekonominin genel seyrinin, döviz kurlarındaki hareketliliğin, yerel dinamiklerin ve tüketici finansmanına yönelik düzenlemelerin tüm sektörleri, özellikle de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünü etkilediğini söyledi. Cılız, sektörün bu ortamda büyümeye devam ettiğine de dikkat çekti.
Ekonomiye katkı yaptı
Teknoloji kullanımının tüm iş kollarına katma değer sağlamasının yanı sıra, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün kendi büyümesiyle Türkiye’nin ekonomik performansına da doğrudan değer kattığını belirten Cılız, “Çift haneli büyüme ivmesini sürdüren bilişim sektörü, ekonominin geneline yayılan çarpan etkisi ile kendisine atfedilen bu önemi fazlasıyla hak ediyor” dedi.