17.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Bakanlar Kurulu, 2001 yılı bütçesini kabul etti. Bütçeyi Yüksek Planlama Kurulu’ndan (YPK) geldiği şekliyle değiştirmeden kabul eden hükümet, bununla enflasyon mücadeledeki kararlığını ortaya koydu.
Bütçe bugün Meclis’e sunulacak. Memurlara yılın ilk yarısında yüzde 10 zam yapılacak. Enflasyon farkı ve refah payı ile ilk yarıyıl zammı yüzde 15 dolayında gerçekleşecek.
Yeni vergi ve önlemler daha sonra belli olacak.
Başbakan Bülent Ecevit’in başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, YPK’da geçen hafta görüşülerek, kabul edilen 2001 yılı bütçesini ele aldı. Bakanlıklarına ayrılan ödeneklerin yetersizliğinden yakınan bazı bakanların ödenek artış talepleri kabul edilmedi. Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel’in yaptığı açıklamaya göre, ödeneklerde herhangi bir değişikliğe gidilmeden, 2001 yılı bütçesi 48.4 katrilyon lira olarak benimsendi.
Bakanlar Kurulu, memur maaş katsayılarının yılın ilk yarısında yüzde 10 artırılmasını da karara bağladı. Ayrıca ilk kez 2000 yılı bütçesiyle getirilen memur maaş zam oranının enflasyonun altında kalması halinde, enflasyon farkıyla birlikte 2 puanlık refah payı uygulamasının hem bu yılın ikinci yarıyılında hem de 2001’de aynen sürdürülmesi de kararlaştırıldı.
Enflasyon farkı
Alınan karar uyarınca, bu yıl sonunda, enflasyon ilk yarıyıl ve ikinci yarıyılda yapılan zamların üstünde gerçekleşirse, memurlara fark verilecek. Memurlara ilk yarıda yüzde 19.1, ikinci yarıda yüzde 10 zam verilmişti. Bu oran yıllık bazda yüzde 31.7 zamma denk geliyor. Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) yıl sonunda, enflasyonun yüzde 34 olacağını hesaplıyor. Bu durumda memurların 2000 yılı maaşlarına 3 puanlık enflasylon fark ve buna 2 puanlık refah payı eklenecek. Ardından 2001 yılı için yüzde 10 zam yapılacak. Böylece önümüzdeki ocak ayında memur maaşlarında yapılacak artış yüzde 15’i bulacak. Eğer enflasyon yüzde 34’ün üstünde çıkarsa, zam oranı da artacak.
Bakanlar Kurulu’nda, 2001 yılı bütçesinde öngörülen yaklaşık 4 katrilyon liralık vergi geliri artışının karşılanması için getirilmesi planlanan ek ya da yeni vergi önlemlerinin üzerinde durulmadı. Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Gürel, bütçenin bu önlemler de yer alacak biçimde Meclis’e sunulacağını ifade etti.
En düşük maaş 162 milyon olacak
Hükümet, yılın ilk altı ayı için memur maaş zammı oranını yüzde 10 olarak açıkladı. Yüzde 10’luk zamla en düşük devlet memuru aylığı yılbaşında 155 milyon 188 bin liraya ulaşacak. Ancak, hükümet yüzde 10’luk zammı 2000 yılı enflasyon farkı ve yüzde 2’lik refah payı üzerine uygulayacak. Bu durumda da maaş zammının yüzde 15’i bulacağı hesaplanıyor. En düşük memur maaşı da yüzde 15 artışla birlikte 162 milyon 242 bin liraya çıkacak. Yüzde 15 zammlı 9/1 derecedeki öğretmen maaşı 311 milyon 155 bin, 1/4 derecedeki mühendis maaşı ise 381 milyon 294 bin liraya ulaşacak. Profesör maaşı ise 606 milyon 960 bin liradan 667 milyon 656 bin liraya çıkacak.
‘Zam artarsa ek vergi gelir’
Bakanların, yüzde 10’luk memur maaş artışını az bulması üzerine söz alan Maliye Bakanı Sümer Oral, yüzde 1’lik artışın bile bütçeye büyük yük oluşturacağını belirtti ve “ek vergiler kaçınılmaz olur" dedi.
Oral’ın, “Ek vergilerin altına imza atmayı kabul ediyorsanız zam oranını yükseltelim" sözleri üzerine kabine üyeleri ikna oldu.
SPK atamaları görüşülmedi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan ve üye atamalarının Bakanlar Kurulu gündemine gelmediğini de kaydeden Gürel, Hükümet’in 2001 yılı bütçesiyle, enflasyonla mücadelede kararlılığını ortaya koyduğunu söyledi. Gürel, “Kimsenin kararlılığımızla ilgili tereddüt duymaması gerekir. Ülke ekonomisinin düzlüğe çıkması için bu program uygulanıyor" dedi.