Ekonomi Ödüllü müzeler kültür rotasında

Ödüllü müzeler kültür rotasında

29.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri 2022 için Türkiye’den dört müze aday. Bu prestijli ödül, her yıl hem kazanan müzeleri, hem de ülkeleri global çapta turistlerin kültür turizmi rotalarına ekliyor.

Ödüllü müzeler kültür rotasında

DUYGU ERDOĞAN - Binlerce yıllık tarihe ışık tutan, kültür değerlerini koruyan ve toplumla buluşturan müzeler, her yıl dünya çapında Avrupa Yılın Müzesi Ödülü (EMYA) için adaylık mücadelesi veriyor. Avrupa Konseyi himayesinde Avrupa Müze Forumu (European Museum Forum) tarafından müzecilikte verilen en saygın ödüller için bu yıl Türkiye’den dört müze adayı var. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Tunceli Müzesi, Van Müzesi ve Göbeklitepe Ören Yeri ile özel müze statüsünde bulunan Ankara Ziraat Bankası Müzesi bu yılın final adayları arasına isimlerini yazdırdı. Bu prestijli ödüller, global çapta, turistler tarafından ‘görülecekler’ listesine alınırken, aynı zamanda yerli turistler açısından da önemli bir merak unsuru oluyor. Ödüllü müzeler aynı zamanda çeşitli bölgelerin, şehirlerin turizm hareketinde de hatırı sayılır bir yer alıyor. 

Haberin Devamı

Türkiye’de halihazırda uluslararası ödüllü olarak şu müzeler bulunuyor:  İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Antalya Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Özel Edirne Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Özel İstanbul Modern Sanat Müzesi,  Özel İstanbul Masumiyet Müzesi, Bayburt Baksı Müzesi, Troya Müzesi, Özel Eskişehir Odunpazarı Modern Müze, Özel Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi.

‘Artan ilgiyi pekiştirir’

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kültür Turizmi İhtisas Başkanı Özdemir Sözmen, ödül alan müzelerin daha iyi tanınması, isimlerinin geniş çevrelerde yer almasının ‘kültür rotaları’ konusunda etkili olduğunu söyledi. Sözmen, “Örneği Tunceli bölgesine artan bir turizm ilgisi var; bu adaylık ve belki ödül; alanın adını daha sık duyuracaktır. Bu ilgiyi pekiştirecektir. Müzeler, tarihi, kültürü koruyan anlatan değerler olarak bulundukları şehrin turizminde de önemli yer tutuyorlar” dedi. 

Haberin Devamı

Standart yükseliyor

Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural, ülkelerin isminin anılması, ödül alınması gibi EMYA sürecinin ziyaretçilerin ilgisini ve saygısını artırdığına dikkat çekti. Ayrıca ödüllerin standart getirici bir etkisi de olduğunu anlatan Tural, “Sergilenmesi, korunması gibi alanlarda gösterilen özen daha mühim hale geliyor. Bölgelerin de tanıtımına katkı veriliyor. Örneğin Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, şehre gelen turistlerin 5’te 2’si tarafından, Kapadokya’ya gelenlerin ise 5’te 4’ü tarafından ziyaret ediliyor” diye konuştu.

Ödüller 7 Mayıs’ta verilecek

EMYA Yıllık Konferansı ve ödül töreni, 4-7 Mayıs 2022 tarihlerinde Estonya’nın Tartu şehrinde yapılacak. Son iki yıldır fiziksel olarak gerçekleştirilemeyen etkinliğin bu yıl zengin bir buluşmayla yapılması planlanıyor. 2022 için dünyanın çeşitli ülkelerinden aday gösterilen 60 müze bulunuyor.

Ödüllü müzeler kültür rotasında

2022 Avrupa Yılın Müzesi adayları:

Tunceli Müzesi: Binlerce yıllık tarihe, yaklaşık iki bin eserle ışık tutuyor. Bloklardan oluşan müze, kentin eski tarihi bulguları ve heykeller sergileniyor. 

Haberin Devamı

Van Müzesi: Van Urartu Müzesi, bölgenin en büyük müzesi olarak Urartu eserleriyle dikkat çekiyor; dünyanın en zengin Urartu müzesi olarak nitelendiriliyor.

Göbeklitepe Örenyeri: ‘Tarihin sıfır noktası’ olarak dünyanın tüm dengesini değiştiren alan, son birkaç yıldır kültür turizminin merkezini oluşturuyor.

Özel Ziraat Bankası Müzesi: Türkiye’nin ilk bankacılık müzesi olarak bilinen yapı, Cumhuriyetin hemen her aşamasına bizzat tanık olan Ziraat Bankası'nın köklü geçmişin​i sergiliyor.