Ekonomi Önce sistem sonra cihaz

Önce sistem sonra cihaz

01.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İşletim sistemleri mobil cihazlarda kullanıcı deneyimini belirleyen en önemli özellikler arasında. Bu alanda Android, iOS ve Windows Phone rekabeti yaşanıyor. Android açık ara önde olsa da üç platformun da güçlü ve zayıf yönleri var. Üç işletim sistemini karşılaştırdık

Önce sistem sonra cihaz

Cep telefonu ya da tablet alacak olanların ilk sorduğu sorulardan biri Android mi olsun, iOS mu, yoksa Windows Phone mu? İşletim sistemleri cep telefonlarının kullanımını belirleyen en önemli özellikler arasında...

Haberin Devamı

Google’ın mobil cihazlarda kullanılan işletim sistemi Android’de geçen hafta içinde yapacağını duyurduğu güncelleme ve yenilikler gözleri işletim sistemi rekabetine çevirdi. Mobil işletim sisteminde iOS ve Android arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Windows Phone ise biraz daha geriden geliyor. Her üç platformun güçlü ve zayıf yönleri var. Genelde insanlar bir işletim sistemine alışkınsa onu benimseme yönüne gidiyor. Dünyadaki mobil cihazların yaklaşık yüzde 80’i Android işletim sistemine sahip. Yüzde 16’sı iOS, geriye kalanı da Windows Phone. Üç platformun özelliklerini karşılaştırdık.

KARAR VERİRKEN BUNLARA DİKKAT

Android, Linux tabanlı ve açık kaynak kodlu. Ara yüzü ve temel özellikleri genelde isteğe göre uyarlanabilir durumda. iOS açık kaynaklı değil ancak buna karşın düzenli tasarım elementleri çoğu zaman daha kullanıcı dostu görülüyor.
Eğer sıkı bir Windows ve Microsoft kullanıcısı iseniz Windows Phone sizin için en ideal platform olabilir. Microsoft’un tarzını beğenenler tercih ediyor. iOS’un güvenlik ve zarafetini birleştirmede iyi bir deneme olmuş.
Mobil cihazınızda tam kontrol mü istiyorsunuz? Bunu size Android sağlıyor. Çok farklı telefon modeli ve üreticisi var. Daha fazla seçim şansı sunuyor. Kendi uygulamanızı bile geliştirip telefonunuza yükleyebilirsiniz.
En güncel ve en iyi uygulamaları istiyorsanız, iOS size daha uygun. iOS kullanıcıları, uygulama ve özelliklere daha fazla bütçe ayırıyor. Geliştiriciler de para kazanmak istediği için doğal olarak ilk olarak bu platform için app geliştiriyor. Android ve Windows Phone da yeni uygulamaları çekiyor ancak çoğu zaman iOS’da başarıya ulaştıktan sonra mobil uygulamalar bu platformlara geliyor.
Basit ve sade bir telefon isteyenler de var. Windows Phone ve iOS, bunun için en iyi çözüm. Daha az seçenek ve opsiyona sahipler. Karmaşıklıktan ve çok seçenekten herkes hoşlanmayabilir. Android ise teknolojiye düşkün, daha fazla seçenek ve telefonunu devamlı kurcalamak isteyenlere hitap ediyor.
Bütçeniz limitli mi? Bazı cep modelleri pahalı olabilir. Özellikle iPhone 6 Plus gibi. Akıllı telefon deneyimi yaşamak ancak çok fazla para harcamak istemiyorsanız Android tam size göre. Piyasadaki en uygun fiyatlı telefonlar Android işletim sistemi kullanıyor. Uygulamaların büyük bölümü de ücretsiz.
Eğlenceye önem mi veriyorsunuz? Google’ın da mükemmel film, müzik, oyun ve kitapları var. Fakat istatistikler iOS kullanıcılarının daha fazla oyun oynadığını ve daha fazla eğlence uygulaması kullandığını gösteriyor. iOS daha fazla bir eğlence platformu gibi.
Hala kararsız mısınız? Bu durumda en iyisi arkadaş, aile çevreniz ve diğer insanlara sormak. Benzer zevk, ilgi alanı ve önceliği olan tanıdıklarınıza deneyimlerini sorabilirsiniz.
iOS
Geliştiricisi: Apple
Çıkış tarihi: 2007
Pazar Payı: Yüzde 16
Ortalama app fiyatı: 3.18 dolar
Ücretsiz app: Yüzde 56
Uygulama sayısı: 1 milyondan fazla
Geliştirici ilgisi: Yüzde 89
Şu anki versiyonu: iOS 8.2
Cihaz kullanımı: Sadece Apple
Mesajlaşma: iMessage
İnternet browsing: Safari
Sanal asistan: Siri
Satılan cihaz sayısı: 192 milyon (2014)
ANDROID
Geliştiricisi: Google
Çıkış tarihi: 2008
Pazar payı: Yüzde 80
Uygulama sayısı: 1 milyondan fazla
Ortalama app fiyatı: 3.06 dolar
Ücretsiz app: Yüzde 72
Mobil geliştirici ilgisi: Yüzde 77
Son sürümü: Lollipop
Cihaz kullanımı: Samsung, Sony, HTC, Casper, General Mobile…
Mesajlaşma: Google Hangouts
İnternet browsing: Google Chrome
Sanal Asistan: Google Now
Satılan cihaz sayısı: 1 milyar (2014)
WINDOWS PHONE
Geliştiricisi: Microsoft
Çıkış tarihi: 2010
Pazar payı: Yüzde 5
Ortalama app fiyatı: 1.10 dolar
Ücretsiz uygulama oranı: Yüzde 66
Popüler uygulama kategorileri: Eğlence, Oyun, Kitap Tools
Mobil geliştirici ilgisi: Yüzde 36
Son sürümü: Windows Phone 8.1
Cihaz kullanımı: Lumia, HTC, Casper, General Mobile…
Uygulama sayısı: 525 bin
Sanal asistan: Cortana
Cihaz satışı: 40 milyon (2014)
YENİ ÜRÜN
Sony’nin Xperia serisine yeni üye
Sony, Xperia Z3 serisine, Z3+’ı ekledi. 6.9 milimetrelik inceliği ve 144 gramlık ağırlığı ve kamera özellikleriyle ilgi toplayan Xperia Z3+ seriye yeni soluk getirecek.
5.2 inç’lik ekranı bulunan cihaz, 20 Megapiksellik ana ve 5 Megapiksellik ön kamerası sayesinde düşük ışıkta bile iyi fotoğraf ve video çekmenizi sağlayacak. Xperia Z3+, ultra hızlı Qualcomm Snapdragon 810 sekiz çekirdekli 64 bit işlemci ve iki güne varan pil ömrüne sahip.
Suya ve toza dayanıklılık özellikleriyle her koşulda kullanım sağlayan Z3+’ta gerçekleştirilen başka bir tasarım yeniliği ise kapaksız USB girişleri oldu. Bu sayede telefonu şarj etmek daha kolaylaştı. Parlak metal çerçeve görüntüsü, yuvarlatılmış kenarları, temperlenmiş camı, Z3+’ta rahat tutuşu sağlıyor. Siyah ve beyaz renk seçeneklerinin yanı sıra bakır ve su yeşili renkleriyle temmuz ayından itibaren piyasaya çıkacak.
YENİ İŞBİRLİĞİ
Airties Dünyada 3 milyon eve girecek
Airties, Türkiye’den dünyaya teknoloji ihracına devam ediyor. Son olarak iki dünya devi Alman Sky Deutschland ve Singtel ile işbirliği anlaşması imzaladı. İşbirliği kapsamında Airties Sky Deutschland’ın on-demand tv servisi Sky Anytime kullanıcılarına SC201 Wireless Connector cihazı sağlayacak.
Sky şirketi ile işbirliklerinin ilk olarak Sky UK ile başladığını söyleyen Airties Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Çelebi, “2012 yılında Sky UK ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğinin ilk yılında bu hizmetten yararlanan kullanıcıların sayısında çok büyük oranda artış oldu. Sky Italy ve Sky New Zealand ile de aynı anlaşmaları imzaladık. Sky Deutschland ile işbirliğine başladık. Bugüne kadar sadece Sky şirketi ile yapmış olduğumuz anlaşmalar kapsamında dünyada 3 milyona yakın kullanıcının evine konuk olmuş olduk” dedi.
YENİ OYUN
‘Efsane Savaşları’ adıyla Türkçe’de
RPG (Role Playing Game-Rol Oyunu) tarzıyla oyunseverler şimdi mobil platformda buluşuyor. Netmarble firması milyonlarca kişi tarafından oynanan Monster Taming’i yerelleştirerek ‘Efsane Savaşları’ ismiyle yayınladı. Oyun, açıldıktan sonra 24 saat içerisinde Apple AppStore’da ‘Ücretsiz Oyunlar’ kategorisinde ilk sıralarda yer almayı başardı.
Tamamen Türkçe olarak yayınlanan Efsane Savaşları, Türkiye’ye özel yeni karakteriyle birlikte Apple AppStore ve Google Play’den ücretsiz olarak indirilebiliyor. Efsane Savaşları’nın 307 kahramanı kendilerine özel güçleri ile oyunseverleri bekliyor. 3 kahraman seçerek başlayan oyuncular stratejilerini belirliyor ve haritada ilerliyor.
Netmarble EMEA tasarım ekibi, tamamen yerelleştirilen Efsane Savaşları için Türkiye’ye özel 2 yeni karakteri hayata geçirdi. Assassin Leyla ve Murat karakterleri bunlar arasında bulunuyor.