Ekonomi Online yemekte patlama var

Online yemekte patlama var

26.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de online yemek siparişi sektörü patlama yapıyor. Pandeminin kattığı ivmeyle her geçen yıl büyüyen sektörde Türk mutfağı öne çıkıyor. Sektörün öncülerinden olan Yemeksepeti, 3Y konseptiyle büyümesini sürdürüyor.

Online yemekte patlama var

 

Türkiye’de yemek sektörü hızlı büyümesini sürdürüyor. Pandemiyle beraber bu sektörde de sanal sipariş trendi yayıldı. Online yemek siparişi çok yaygınlaşırken sektöre de yeni oyuncular girdi. Türkiye’de online yemek sektörünün hacmi 2021 yılının ilk yarısında yüzde 50 büyüyerek 6 milyar lirayı aşmıştı. Bu yıl ise bu büyümenin daha arttığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

2020 yılında restoranların kapanmasıyla patlayan online yemek siparişi geçen iki yılda büyümesini katladı. Sektör yeni oyuncularla hacmini büyüttü.

Oyuncu sayısı arttı

Yemeksepeti, sektörün ilk oyuncusu ve şu anda pazar lideri.

Getir Yemek, Trendyol Yemek, Fuudy gibi markalar pazarda yerini aldı. En son Migros Yemek sektöre dahil oldu. Sektördeki yeni oyuncular ve yoğun reklam kampanyaları pastayı büyüttü. Türkiye’de fastfood online yemek siparişinde öne çıkıyor. Döner, lahmacun, hamburger, çiğköfte en çok sipariş edilen yemekler arasında. Türk mutfağı en çok tercih edilen kategori. En çok lahmacun yenirken, Türk mutfağını hamburger takip ediyor.

Türkiye’de online yemek sektörünün hacmi 2021 yılının ilk yarısında yüzde 50 büyüyerek 6 milyar lirayı aştı. Kişi başı yıllık online yemek harcaması ise 450 TL olarak gerçekleşti. Bu rakamların bu yıl ikiye katlandığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Dijital Türkiye 2021 araştırmasına göre, 2020 yılında dijital pazarlarda en fazla büyüme yüzde 49,6 ile yemek sektöründe yaşandı

‘İçimizden Biri’

Online yemek siparişi sektörünün en büyük oyuncusu Yemeksepeti. 2001 yılında kuruldu. 40 metrekarelik ofiste kurulan şirket kısa sürede başarı kaydetti. 2015 yılında Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara satın alındı. Kurucusu Nevzat Aydın bir süre CEO’luğu devam ettirdi. Yeni CEO ise Mert Baki. Bugün Yemeksepeti’nin 30 milyondan fazla kullanıcısı var. Mert Baki, yeni dönemi ‘İçimizden Biri’ yaklaşımıyla tanımlayacaklarını ve marka kişiliğini buna göre zenginleştirdiklerini dile getirerek, Yemeksepeti’nin herhangi bir grup veya segmentle sınırlanmadan, 21 yıl boyunca kendini herkese kabul ettirmiş olmasının da katkılarıyla markanın verdiği güven, cana yakınlık ve ulaşılabilirlik hislerinin, bu yaklaşımı geliştirmelerinde önemli payı olduğuna dikkat çekti.

Baki, “Bir yemek teslimat platformunun çok daha ötesindeyiz. Mayıs başında kullanıma sunduğumuz yeni tasarımlarımız, çok daha hızlı ve rahat bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Kullanıcılarımızın yakın çevrelerinde bulunan yemek, market ve diğer dükkan ürünlerinden hızlı biçimde faydalanmaları, çalışmalarımızın odak konularından birini oluşturuyor. ‘Aklındaysa Kapında’ yaklaşımımızı destekleyecek biçimde, kısa süre önce hayata geçirdiğimiz logo ve tasarım değişikliği de bunun birer parçası. Yemeksepeti uygulamasının ‘yemek siparişinden çok daha fazlası’ olduğunu bundan sonra yoğun biçimde vurgulayacağız. Yemeksepeti olarak restoran çeşitliliği, hizmet hızı ve kalitesi ile müşteri hizmetleri ve teknoloji konusunda müşterilerimize daima en yakın mesafede olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Yeni konsept: Yemek, Yeni, Yarın

Yemeksepeti’nin sektöre öncülük eden projelerinin önümüzdeki dönemde Yemek’in Y’si, Yeni’nin Y’si ve Yarın’ın Y’si olarak açtıkları 3Y konsepti çerçevesinde şekilleneceğini açıklayan Yemeksepeti CEO’su Mert Baki, “3Y çatı söylemimizin altında yer alan YEMEK, bizim en güçlü kasımız ve bunu daha iyi hale getirecek projelerimizi adım adım hayata geçiriyoruz. Yemek denince ilk akla gelen markayız; yemekte uzman, sofraya en yakınız. Daima YENİ kalmayı başardık, yenilendik, tazelendik, bu sayede genç kalmayı başarıyoruz. İlklerin ve yeninin olduğu yerde hep biz vardık, yine biz olmaya devam edeceğiz. YARIN için dönüşüyor, dönüştürüyor, yarına birlikte hazırlanıyoruz. Geleceğin yaşam tarzını şekillendirirken, iyi ve sağlıklı bir gelecek inşa etme konusunda üstlendiğimiz sorumluluğun gereklerini yapıyoruz. Daha iyi yarınlar için teknoloji ve çözümler geliştiriyor; sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik projelerimizi çoğaltarak zenginleştiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İş ortaklarıyla büyüyor

Çoğu sektörde dijitalleşmeyi hızlandıran pandemi sürecinin Türkiye’de etkisini göstermeye başladığı 2020 Mart’ından bu yana Yemeksepeti, 50 bine yakın yeni restoranı dijitalleştirerek online paket servis sistemine dahil etti. Bu restoranların yüzde 82’sinin mahalle restoranları olması, Yemeksepeti’nin yerel ekonomiye verdiği katkının da önemli bir göstergesi oldu. Mert Baki, “Pandemi döneminde mekanda hizmet veremeyen binlerce restoran, sipariş almak için dijital altyapı yatırımı yapmak durumunda kalmadan, Yemeksepeti sistemine katılarak çok kısa sürede online sipariş hizmeti vermeye başladı. Restoranlar dijitalleşmeye geçiş aşamasında ciddi yatırım ve pazarlama uğraşından kurtularak, doğrudan Yemeksepeti altyapısından yararlandılar” dedi.

Yazarlar