Ekonomi Onuk Sazan Cenevre Fuarı’na da gidecek

Onuk Sazan Cenevre Fuarı’na da gidecek

05.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Oğlunun lisedeki lakabını taşıyan Sazan LM’i uluslararası yarışlara sokmaya hazırlanan Ekber Onuk, gelecek yıl Cenevre Otomobil Fuarı’na katılmak için çalışmalar yapıyor

Onuk Sazan Cenevre Fuarı’na da gidecek

Yıllar önce bir trafik kazasında kaybettiği oğlu Kaan Onuk’un projesini hayata geçiren, ona Kaan’ın lisedeki lakabı olan “Sazan” ismini veren Ekber Onuk, Autoshow 2012’de otomobili gururla gösteriyor. Sazan dahil, geliştirdikleri modellerin üretimi amacıyla Onuk Taşıt Sanayii’ni kuran Ekber Onuk, sonraki hedefinin araçlarını Cenevre Fuarı’nda sergilemek, Sazan’ı da uluslararası pist yarışlarına sokmak olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

“Mutlaka yapacağım!”
Yonca Onuk Tersanesi’nin kurucularından olan, yine oğlunun adını taşıyan “Kaan” sınıfı hücumbotlarla büyük başarı yakalayan Ekber Onuk, beklemedeki otomobil projelerine hız verdi. Sazan marka süper spor otomobilin pist versiyonu üzerinde de çalışan Onuk ve ekibi, Onuk S56/E ve Onuk S56/G modellerini de üretmeye başladı.
Autoshow 2012’de dört aracı da birarada sergileyen Ekber Onuk, “Bu fuardaki tek yerli markayız. Ancak gözden ırak bir yerde kalmak beni çok üzdü” dedi. Cenevre Palexpo Genel Müdürü’nden davet aldığını söyleyen Onuk, “Cenevre’de Fuarı’nda bu otomobilleri sergileyeceğim. Bunu da, mutlaka yapacağım” ifadesini kullandı. Onuk, şöyle devam etti:
“Yarış otomobili özellikleri taşıyan tanınmamış markalı bir yol otomobiline yatırım yapmak isteyen olmayabilir. Bunun için biz, Sazan LM adıyla pist versiyonunu geliştirip, GT3 yarışlarına sokacağız. Hazırlıklar sürüyor. 2013’te en az iki yarışa koacağız.”

Haberin Devamı

İhracat başlayacak
S56/E ve S56/G modellerinin artık üretim için hazır hale geldiğini, üretime başladıklarını kaydeden Onuk, “S56/G’yi Bursa’da üretilen 1.6 lt Renault motoruyla donatıyoruz. S56/E ise ABD’ye ihraç edilmeye başlanacak. O araçta 2.4 lt GM motoru olacak. Her ikisinden de yılda 50’şer adet üreteceğiz” dedi. Türkiye’den de 20’nin üzerinde talep aldıklarını, teslimatı 2013’te yapacaklarını belirten Ekber Onuk, “Sazan’ın bir örneğini sadece kendim için üreteceğim” diye konuştu.
Onuk, S56’ların sonundaki “E” ve “G” harflerine de açıklık getiriyor. “Onlar, tasarımcılarının baş harfleri. Birini Eralp Noyan, diğerini ise Gökhan Akış tasarladı...”

Fuar satış trafiğini artırdı

Kapılarını VIP günüyle birlikte 1 Kasım’da açan İstanbul Autoshow 2012, beklenenin üzerinde ilgiyle karşılanırken, markaların satışlarını da hızlandırdı. Pek çok marka, dört günlük sürede aldıkları siparişlerden memnun görünüyor.
Bu yıl yer değişikliği yaşayan ve yoğun tanıtımı yapılan Autoshow 2012, sadece ziyaretçi değil, siparişler anlamında da firmaların yüzünü güldürüyor. Fuarın ilk dört gününde çok sayıda satış bağlantısı yapan firmalar, düzenledikleri kampanyalarla aynı hareketliliği bayilerine de taşımaya çalışıyor. Sektör yetkilileri, fuarın da katkısıyla kasım ayındaki satışlarda bir miktar yükseliş yaşanabileceğini belirtiyor.

Lükslere ilgi yüksek
Autoshow 2012 Fuarı’nın ilk dört gününde ziyaretçiler, başta lüks markalar olmak üzere pek çok firmaya siparişlerini vermeye başladı.
Alman üretici Porsche, ilk dört günde 7’si Cayenne olmak üzere 13 sipariş alırken, fuarda sergilenen 19 BMW’nin 14’ünün satıldığı belirtiliyor. Fuarda İngiliz Aston Martin’den iki adet, 660 bin euro’dan başlayan anahtar teslim satış fiyatına sahip Ferrari F12 Berlinatta’dan bir adet, fiyatı 150 bin euro’dan başlayan Jeep Grand Cherokee SRT8’den iki adet satıldığı öğrenildi. Land Rover, şov süresinde şimdiye kadar 15 adetlik satış gerçekleştirirken, fiarda tanıttığı yeni Range Rover için de 2013’te teslim almak üzere iki sipariş geldi.

Diğerleri de memnun
Fuarda sadece lüksler değil, diğer markalar da ilgiden memnun. İlk 3 günde fuarda 100 adetlik satış yapan Tofaş, bunun 12’sini yeni modeli Freemont’la gerçekleştirdi. Renault ise 168 araç satarken, 62 adet de Dacia siparişi aldı.
Ford, dört günde aralarında yeni Turneo Custom’ın da olduğu 80 araç satışı gerçekleştirirken, Chevrolet ise, sadece VIP gününde SUV modeli Captiva’dan 6 adet satıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Ziyaretçi sayısı 200 bini aştı

Haberin Devamı

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Autoshow 2012’yi, perşembe - cumartesi arasında 150 bin kişinin gezdiği bildirildi. Otomotiv Distribütörleri Derneği ve TÜYAP işbirliğiyle düzenlenen fuarın özellikle pazar günü ziyaretçi akınına uğradığı belirtilirken, bu sayının dört günde 230 bin civarına ulaştığı haber veriliyor. 11 Kasım’a kadar hedef 600 bin kişi.

Yeni Adam’ı tanıttı Astra Sedan’la coşacak

Bu yıl 150. yılını kutlayan Opel, İstanbul Autoshow’da 2013’ün başlarında getireceği tamamen yeni şehir otomobili Adam’ı, Paris fuarının hemen ardından Türkiye’ye de tanıttı. Türkiye’yi büyüme hedeflerinin ön sırasına koyan Opel, Adam’ın yanı sıra yeni kompakt SUV modeli Mokka ve tümüyle yeni Astra Sedan’ın da tanıttı. Opel yetkilileri, Adam, Mokka ve Astra Sedan’ı yeni modellerin izleyeceğini söylerken, yeni Astra Sedan’ın Türkiye pazarı için büyük öneme sahip olduğunu belirtiyorlar. Nitekim 42 bin 750 TL’den başlayan fiyatlara sahip yeni Astra Sedan’ın yıllık satış hedefi 15 bin.

Haberin Devamı

Yeni Civic HB dizel ile CR-V baharda gelecek

Japon üretici Honda, iki önemli yeniliğini, iki farklı baharda piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Autoshow 2012’de sergilenen yeni nesil Civic HB, ilkbahar aylarında Türkiye’de satılmaya başlanacak. Civic HB, ağırlıklı olarak markanın yeni geliştirdiği 1.6 lt (120 PS) dizel motorla gelecek.
Tamamen yenilenen CR-V ise, ilk etapta 2.0 lt benzinli motorla birlikte yine ilkbahar aylarında Türkiye’de satışa çıkacak. Sonbaharda ise CR-V’nin en büyük kozu olacak 1.6 lt dizel motorlu versiyonu satılmaya başlanacak.

Simülatöre girmek için kuyruğa razı oldular

Toyota’nın Autoshow 2012 için özel olarak hazırladığı “GT86” simülatörü ziyaretçi akınına uğradı. Önünde uzun kuyrukların oluştuğu Toyota GT86 simülatörü, diğer Toyota modellerinden ayrı olarak “Adrenaline Zone”da yer alıyor. Aynı anda 9 kişinin girebildiği simülatör, İstanbul’da müthiş bir kovalamacanın heyecanını yaşatıyor. Hareketli koltuklara oturarak, ses ve ışık sistemiyle GT86’nın içinde oturuyormuş hissi veren simülatörün çekimlerinde, ünlü rallici Volkan Işık’ın katkısı var.