29.10.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
Birlik Başkanı Okay Ok, Akdeniz Bölgesinde 160 kilometrelik alanda yıllık 150 bin ton civarında üretim yapıldığını, geçen yıl kurdukları birlik sayesinde, hem üretimin canlandığını hem de muzun Türkiye'de ilk kez organik olarak tescillendiğini söyledi.Ok, üç üreticiyle kurdukları birliğin bugün 103 üyeye ulaştığını, 30 dönümlük arazide 200 tonla başlattıkları organik muz üretimini ise bu yıl 2 bin tona çıkardıklarını, önümüzdeki yıl hedeflerinin 10 bin ton üretim olduğunu bildirdi. Türkiye'de "Çikita" adı altında satılan ve her yıl 350 milyon YTL ödenen ithal muzun tüketiminin "organik muzla" önlenmesi hedefleniyor. Türkiye'nin muz üretiminin tamamını karşılayan Akdeniz bölgesinde, üreticinin korunması, ithalatın önlenmesi ve besin değeri daha fazla olan yerli muz tüketiminin artırılması amacıyla bir süre önce kurulan Mersin Organik Muzcular Birliği, ithal muz saltanatına son vermek için çalışmalara başladı. Dünyada Kosta Rika dışında organik üretim yapılan ikinci merkez olduklarını belirten Ok şunları söyledi: "Muz üreticisi son yıllarda dönüm başına sağlanan 4 yıl vadeli 20 bin YTL'lik kredilerle atağa kalktı. Devlet bu desteğin yüzde 60'ını da sübvanse ediyor. Bu destekleme devam ederse 5 yıl içinde Çikita muza yurtiçindeki talep biter, ithalat önlenir. Akdeniz yeniden Türkiye'nin muz cenneti olur." 'Akdeniz yine muz cenneti olur'