Ekonomi ‘Ortak’ hareket yeniden bereket

‘Ortak’ hareket yeniden bereket

17.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi” ile Hatay Samandağ’da depremin yaralarını sarıyor. Proje kapsamında çiftçilerin seralarda ve açık alanda üretim faaliyetlerine destek verilecek.

‘Ortak’ hareket yeniden bereket

İSMAİL ŞAHİN / Samandağ - Küresel gıda şirketi PepsiCo, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 5 milyon kişinin göç etmek zorunda kaldığı depremin yaralarını sarmak için girişim başlattı. Lay’s, PepsiCo Vakfı desteği ve Anadolu Meraları iş birliğiyle geçen yıl hayata geçirdiği “Lay’s Yenileyici Tarım” projesi bu yıl “Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi” ismiyle Hatay Samandağ’da tarıma küsmüş işçilerle yeniden hayata geçiriliyor.

Haberin Devamı

Samandağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla, çiftçilere hem kendi arazilerinde hem de proje kapsamında kurulan seralarda ve açık alanda üretim yapmaları için destek sağlanacak. Çiftçiler proje kapsamında coğrafi işaretli bir ürün olan Samandağ Biberi, marul, domates, salatalık, mantar ve fide üretimi yapacak. Bununla birlikte sunulacak hibe, eğitimler, mentorluk ve bölgeye uygun tarım pratikleriyle kurulacak dirençli gıda ağı modeliyle, tarımda uzun dönemde afetler gibi zorlu koşullara uyum sağlanmasına katkı sağlanacak.

‘Katkı sağlayacağız

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen Samandağ’da düzenlenen toplantıda “Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi” ile ilgili, “Kuracağımız dirençli gıda ağı modeliyle bölgede tarımı yeniden filizlendirirken uzun dönemde sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekosistem oluşturulmasına katkı sağlayacağız” dedi. Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç ise, “Burada başarmak istediğimiz şey sadece ekolojik bir onarım sağlamak değil, aynı zamanda bir arada olmaktan kuvvet alan çiftçilerin Samandağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında uzun soluklu bir dirençli gıda ağı kurmalarına kolaylaştırıcılık yapmak. Bu modelle Türkiye’nin farklı bölgelerine de ilham olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Seralar bizim yeniden doğmamıza vesile oldu’

Kurulan seralarda üretim yapan 34 yaşındaki Didem Esmer, proje sayesinde hayata tutunduğunu söyledi. Hem serada hem kendi arazisinde proje destekli üretim yapan fen bilgisi öğretmeni Adem Beyaz da “Deprem bize çok acı getirdi. Yeniden doğmak istiyordum. Bu seralar da bizim yeniden doğmamıza vesile oldu. Depremden sonra yurt içinden ve yurt dışından çok yardım geldi ama bu proje bölgede üretimi canlandıracağı için ayrı bir öneme sahip” diye konuştu.

Yağmur suyu hasadı ile sulama yapılacak

Proje kapsamında çiftçilere iki ayrı grup halinde “Lay’s Yenileyici Tarım Hibesi” aracılığıyla 1 yıllık 7 milyon TL destek verilecek. Üretim yapmak isteyen ancak arazisi olmayan çiftçiler Samandağ’da 80 dönüm alana kurulan Topluluk Destekli Tarım Merkezi’ndeki üretime hazır arazi ve sera alanında üretim yapacak. Topluluk destekli tarıma uygun olan bu arazide çiftçilere ihtiyaç duyulan her türlü fide, gübre, ilaç gibi girdiyi proje kapsamında sağlanacak. Seralarda ayrıca yağmur suyu hasadı yapılacak ve bu su sulamada kullanılacak. Arazisinde üretim yapmak isteyen çiftçilere de üretim için ihtiyaç duydukları fidan, gübre, tohum sağlanacak. Sunulan tarımsal destek, deprem nedeniyle maddi kayıp yaşayan çiftçilerin tarımsal üretime geri dönmesini kolaylaştıracak.