Ekonomi Oto ve hafif ticari yine rekor tazeledi

Oto ve hafif ticari yine rekor tazeledi

07.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Otomobil ve hafif ticari araç satışları, 2016 yılında dalgalı seyir izlese de, özellikle ÖTV ve kur artışları nedeniyle talebin öne çekilmesi sayesinde rekor kırdı

Oto ve hafif ticari yine rekor tazeledi

Binek otomobil ve hafif ticari araç satışları, son aylarda artan kurlara ve ÖTV oranlarına yakalanmak istemeyen tüketicilerin yarattığı ivmeyle 2016 yılında rekor tazeledi.

2016’da bir önceki yıla oranla yüzde 1.6 artış kaydeden pazar, 983 bin 720 adetlik otomobil ve hafif ticari araç satışıyla yeni bir rekora ulaştı. 2015 yılında otomobil ve hafif ticari araç satışları 968 bin 17 adet olmuştu. Bununla birlikte geçen yıl bu rakama 40 bin adetlikr ağır ticari araç satışı da eklendiğinde, toplam pazar 1 milyon 8 bin adetle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı. Henüz ağır ticari araç satışlarının kesin rakamı belli olmamakla birlikte, Kasım ayına kadarki 11 ayda toplam 28 bin adet civarındaydı.

Oto ve hafif ticari yine rekor tazeledi


Talep çekildi
Yılın ilk aylarında düşük geçmesine karşın otomotiv pazarı, geçtiğimiz yılın içinde dalgalı bir seyir izlerken, özellikle Ağustos ayından itibaren döviz kurlarında ciddi artışlar meydana gelmesi ve ekim ayına kadarki dönemde ÖTV oranlarında artış olacağına ilişkin söylentilerle yükselişe geçmeye başlamıştı.
Bu artış, ekim ve kasım ayında en üst düzeye çıkarken, bunda firmaların ÖTV farkını karşılayan satış kampanyaları da etkili oldu. Böylece alım talepleri bir anlamda öne çekilirken, Aralık ayında bunun etkisi görüldü ve normalde yüksek geçmesi beklenen son ayda otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.51 azalarak 108 bin 44, hafif ticari araç pazarıysa yüzde 19 küçülmeyle 33 bin 868 adet seviyesine düştü.
Lider VW oldu
Yetkililer, talebin öne çekilmesi nedeniyle bu yılın ilk 3 ayında da pazarın durgun seyir izleyebileceği görüşünde. Bununla birlikte satışların, filo pazarındaki alımlarla hayat bulması bekleniyor. Nitekim operasyonel kiralamanın, yüksek ÖTV oranları nedeniyle daha yüksek bir seyir izleyeceği görüşü hakim.
2016 yılında toplam pazarda 134 bin 535 adetle Volkswagen birincilik kürsüsüne çıkarken, ikinciliği 121 bin 707 adetle Renault aldı. Ford 3, Fiat ise 4. sırada yer aldı.
ÖTV’nin özellikle etkilediği lüks sınıfta ise ilk üç sıra Mercedes, BMW ve Audi şeklinde oluştu. Bununla birlikte bazı markaların, özellikle 2016’da piyasaya sundukları düşük motor hacimli ve tamamen yeni bir sınıfta yer alan modelleri sayesinde 2015’e göre ciddi sıçrama yaptıkları da görüldü. Ayrıca Ferrari ve Lamborghini’nin satışlarını geçen yıla göre artırmış olmaları da bir başka dikkat çekici unsur oldu.
Geçen yıl dizel otomobillerin piyasadaki payı azalırken, toplam 44 adet elektrikli ve 1.010 adet de hibrit otomobil satışı yapıldı.
Otonun yeni ‘Gladyatörleri’
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) düzenlediği “ODD Satış ve İletişim Ödülleri, 2016 Gladyatörleri” töreninde otomotiv dünyasının başarılı markaları ödüllendirildi. Satış ve iletişim kategorilerinde toplam 19 dalda ödül verildi. Bunlar arasında Satış Ödüllerinde “En Çok Satılan Otomobil ve Hafif Ticari Araç Markası” Volkswagen, “En Çok Satılan Otomobil Markası” Renault, “En Çok Satılan Otomobil Modeli” Fiat Egea, “En Hızlı Büyüyen Otomobil Markası” ise Suzuki oldu. “En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Markası” Ford, “En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Modeli” Ford Tourneo Courier, “En Hızlı Büyüyen Hafif Ticari Araç Markası” da Nissan oldu.