Ekonomi Otoda ‘Bebek adımları’yla yola devam

Otoda ‘Bebek adımları’yla yola devam

25.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yılın mayıs ayından itibaren kurlarda başlayan hareketlenmeyle birlikte, otomotiv sektörü, yükselen maliyetleri nasıl dengeleyeceği üzerinde düşünmeye başlarken, bu yılın bütününe ilişkin planlarını da sürekli revize etmek zorunda kalmıştı.

Otoda ‘Bebek adımları’yla yola devam

Aylık zamlar yapıldı
Bununla birlikte firmaların büyük bölümü, satışların, döviz kurlarındaki artış nedeniyle etkilenmemesi amacıyla fiyatlara “küçük aylık zamlar” yapmayı tercih etmişti. Bunu “bebek adımı” olarak nitelendiren Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Sekreteri Hayri Erce, aralık ayındaki artışların etkisinin, ancak yılbaşından itibaren görülebileceğini kaydediyor.
Merkez Bankası’nın da para politikasını “kısa vadeli” dönemlerle değerlendirmeyi tercih ettiğini hatırlatan Erce, “Bu nedenle sektör, piyasalardaki durum bu şekilde seyrettiği sürece fiyat ve hedefleri kısa vadelerde, aylık olarak belirmeyi tercih edecektir. Yani ‘bebek adımları’yla hareket edileceği görülüyor” ifadesini kullandı.

Ani etki beklenmiyor
Bununla birlikte 2014 yılı toplamı için sektörde öngörülen yüzde 10’luk düşüş öngörüsünün, mevcut durumun uzun sürmesi halinde daha olumsuz bir tahmine dönüşebileceği belirtiliyor.
BDDK’nın, kredilerde taksitlendirmeye ilişkin uygulamasının ise ne şekilde uygulanacağı ya da uygulanıp uygulanmayacağı da merak ediliyor.
Yüksek döviz kurunun, otomotiv ihracat üzerinde “ani” bir etki göstermesi ise beklenmiyor. Ancak uzun vadede, üretim girdilerinin pahalılaşması gibi bir risk olacağı, bunun da farnklı şekillerde dengelenmeye çalışılabileceğinden bahsediliyor.

Haberin Devamı

EMLAK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ SINIRLI

Nazmi Durbakayım İnder Başkanı

‘Lonut fiyatına direkt olarak etkisi yok’

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, döviz kurlarındaki artışın konut fiyatlarına direkt bir etkisinin olmadığını belirterek, son 8 yıldır konut fiyatlarının TL üzerinden işlem gördüğünü kaydetti. Durbakayım, konut kredilerinde de TL üzerinden borçlanma gerçekleştiğini anlatarak, “Ancak önümüzdeki süreçte döviz hareketleri konut satışlarına direkt ve dolaylı etki yapacağını tahmin ediyorum. Dolaylı etkisi konut üretimindeki maliyetler vasıtasıyla olacaktır” dedi.
Her ne kadar konut üretimindeki malzemelerin yüzde 90’ından fazlasının yerli malı olsa da ithal edilen enerjiye bağlı olarak konutta kullanılan her hammaddenin fiyatlarında bir artış olacağına işaret eden Durbakayım, şunları söyledi:
“Bu zincirleme reaksiyon olarak konut fiyatlarına yansıyacaktır. Diğer taraftan mütekabiliyet yasasına bağlı olarak yabancıya gerçekleştirilen her konut satışı döviz üzerinden olacaktır. Döviz kurlarındaki gerileme yurtdışı satışları daha da teşvik edecektir. 2014’ün ilk yarısında özellikle yerel seçim öncesi ve sonrasında döviz kurlarındaki volatilitenin yüksek olacağını tahmin ediyorum. Siyasi sonuçlara göre döviz kurlarındaki yönünü belirleyecektir.”

Ali Dumankaya KONUTDER Başkan Yardımcısı

‘İnşaata yansıması sınırlı kaldı’
KONUTDER Başkan Yardımcısı Ali Dumankaya, döviz kurunun aslında çok fazla artış göstermediğini belirterek, kurun şu anda da olması gereken seviyenin biraz altında olduğunu ifade etti. Dumankaya, 2 lira seviyesinin dolar kuru için makul olduğunu vurgulayarak, “Son dönemde gelişen olaylar nedeniyle bir miktar yükseliş oldu ama bu endişe edilecek kadar yüksek değil. Merkez Bankası müdahale etmeye başladı. Bu da artışın sınırlı seviyede kalabileceğini gösteriyor” dedi.
Ali Dumankaya, döviz kurundaki artışın inşaat sektörüne etkisinin çok sınırlı kaldığının altını çizerek, piyasada dövize endeksli satışların çok az olduğunu söyledi. Sadece A plus projelerde gayrimenkulün fiyatını daha düşük bir rakamla ifade etmek için döviz kullanıldığını anlatan Dumankaya, şunları söyledi:
“Gayrimenkul sektöründe dövize endeksli satışlar yok denecek kadar az. Geçmişte vardı ama artık kalmadı. Bunun yanısıra hammaddenin de çoğunu iç piyasadan karşılıyoruz. Dövizdeki artışın maliyetlere psikolojik yansıması olabilir.”
2014’te sektörün rutin seyrine devam edeceğini belirten Dumankaya, “Deneyimli bir sektör haline geldik. Kendi içimizde tedbirleri alabiliyoruz. Sıkıntılı bir durumda sektör kendi tedbirlerini alacaktır” diye konuştu.