Ekonomi Otomobil uçtu, gitti!

Otomobil uçtu, gitti!

09.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Otomotiv sektörü, bu yıl üretim ve ihracatın yanı sıra iç pazardaki satışlarla da yüksekten uçtu. 2015’te otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları yüzde 26 büyürken, 968 bin adedi buldu... En hızlı büyüyen ticariler oldu

Otomobil uçtu, gitti

Fed’in faiz artışı, alçalıp-yükselen döviz kurları, seçimlere rağmen üretim ve ihracatta rekor üstüne rekor kıran otomotiv sektörü, iç pazardaki satışlarda da hız kesmedi. Nitekim 2015 yılının tamamında otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 26 artarken, ağır ticari araçlarla birlikte “1 milyon” sınırını geçti. Satışların lideri, Volkswagen olurken, markaların büyük bölümü de kendi rekorlarını kırdı. 2016’daysa pazarın bir miktar gerileyerek 900-950 bin aralığında gerçekleşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) açıkladığı verilere göre Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışları 2015 yılında 968 bin 17 adede yükselerek, 1 milyon sınırına dayandı. Buna, ağır ticari araç satışları da eklendiğinde, uzun yıllardır konuşulan “1 milyon sınırı” da aşılmış oldu. Bu yıl otomobil satışları yüzde 23.5 artışla 725 bin 596’ya yükselirken, gerek “K” belgesindeki fiyat indirimi gerekse de kontrollerin hafifletilmesi sonucu asıl hızlı artış hafif ticari araçlarda yaşandı. Nitekim hafif ticari araç satışlarında artış yüzde 34.4 olurken, 242 bin 421 adede ulaştı.

Ağır ticari araç satışlarının ise 40 bin adedin üzerinde olduğu belirtiliyor.


Tipik ‘aralık’

Birkaç ay dışında, yılın neredeyse tamamında canlı olan otomobil ve hafif ticari araç satışları, her yıl olduğu gibi aralık ayında yine “en yüksek” seviyesine ulaştı.

Haberin Devamı

“Tipik Aralık” denilebilecek şekilde gelişen otomotiv pazarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6’nın üzerinde artış gerçekleştirdi. Otomotiv firmalarının stok eritme amacı da taşıyan yoğun kampanyaları sayesinde, aralıkta 156 bin 173 adet otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Bu adetlerin 114 bin 340’ı otomobil olurken, 41 bin 833’ü de hafif ticariydi.


Elektrikli rekor!

2015 yılında dizel motorlu otomobillerin satışı, pazarın büyük bölümünü oluştururken, toplam satışlar içindeki oranı yüzde 61.8’e geriledi. Bununla birlikte elektrikli otomobil satışlarında “neredeyse” rekor sayılabilecek bir seviyeye ulaşıldı. Geçen yıl satılan toplam elektrikli otomobil sayısı 120 adet oldu.

Otomotik vitesli araçların satışı da, geçen yıl bir hayli artış gösterdi. ODD verilerine göre toplam oto satışlarında otomatik şanzımanlı otomobillerin payı yüzde 49.9’a yükseldi. Satılan otomobillerin yüzde 52’si C-Sınıfı olurken, “sedan”ların payı 48.46 oldu.


‘Potansiyel bu değil’

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, geçen yıl başarılı bir fuar ve satışlarda bir önceki yıla göre hatırı sayılır artışlar gerçekleştirdiklerinin altını çizerken, “2016, tahminlerimize göre kolay bir yıl olmayacak ama göstergeler ışığında ekonomimizin büyümeye devam edeceğine inanıyorum” dedi. Bayraktar, pazarın, 1 milyon adedin bir miktar üzerinde kapandığını vurgulayarak, “Her vesileyle söylediğimiz gibi aslında ülkemiz otomotiv sektörünün potansiyeli bunun daha da üzerinde. Umarım ki sektörümüzü hep birlikte daha da ileriye götüreceğiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Gladyatörler’ de belli oldu
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin bu yıl 6. kez düzenlediği “Gladyatör Ödülleri”nin sahipleri belli oldu. “Satış” ve “İletişim” kategorilerinde toplam 19 dalda ödül verildi. İşte ödüllerden bazıları:
VW satışın lideri
2015’te rekor düzeydeki satışlar, markaların büyük bölümünün de kendi rekorlarını kırmasını sağladı. Tam yıldaki satışlara bakıldığında, Volkswagen, toplam pazarın birincisi olurken, onu Ford ve Fiat izledi. Lüks otomobilde BMW 31 bin 221 adetle ilk sırada yer alırken Mercedes 30 bin 333, Audi 20 bin 279 adet sattı. Geçen yıl 10 Ferrari, 6 Lamborghini, 19 Bentley ve 861 adet de Porsche satılırken, henüz resmi showroomunu açmayan Lexus 13 adetlik satışa ulaştı.
‘En Hızlı’lar onlar...
- En Hızlı Büyüyen Hafif Ticari Araç Markası: KIA
- En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Modeli: Ford Tourneo Courier
- En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Markası: Ford
- En Hızlı Büyüyen Otomobil Markası: Infiniti
- En Çok Satılan Otomobil Modeli: Fiat Linea
- En Çok Satılan Otomobil Markası: Volkswagen
- En Çok Satılan Otomobil ve Hafif Ticari Araç Markası: Volkswagen