Ekonomi Otomotiv ‘dünya’sında iki Türk melek birden...

Otomotiv ‘dünya’sında iki Türk melek birden...

23.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Otomotiv endüstrisinde üst düzey kadın yöneticilerin sayısı giderek artarken, Avrupa ve Amerika’da “sektöre yön veren kadınlar” listesinde, Perihan İnci ile Seval Öz de yerlerini aldı...

Otomotiv ‘dünya’sında  iki Türk melek birden...

Gerek Avrupa gerekse de Amerika’da otomotiv endüstrisinde kadın yöneticilerin sayısı giderek artmaya devam ediyor. Aldıkları kararlar, firmalara kazandırdıkları başarılar ve en zor koşullarda gerçekleştirdikleri başarılarla adlarından söz ettiren bu yöneticiler arasında, iki Türk’ün de adı geçiyor. İnci Holding’in Başkanı Perihan İnci Avrupa, Continental’in “Akıllı Taşımacılık Sistemleri” şirketinin CEO’su Seval Öz de, Kuzey Amerika’da “önde gelen kadın yöneticiler” listesine girmeyi başaran iki Türk oldu.

Haberin Devamı

2012 yılında görevi Meral İnci Zaim’den devralan Perihan İnci, akü ve jant üretimi başta olmak üzere büyük ölçüde otomotiv sektörüne üretim yapan İnci Holding’i 2023 yılında dünyanın sayılı yan sanayi üreticilerinden biri yapma hedefini taşıyor. “Automotive News Europe”un Avrupa otomotiv sektöründeki en önemli kadın yöneticilere ilişkin değerlendirmesinde adı, Citroen CEO’su Linda Jackson, Ford Avrupa Operasyonlar Başkanı Barb Samardzich, Smart markası CEO’su Annette Winkler ile birlikte anılan Perihan İnci, buraya yaptığı açıklamada, kadın yöneticilere karşı her ülkede bir önyargı bulunduğunu hatırlatırken, “Ben de bunun için büyük çaba ve sabır gösteriyorum. Yaptığım işi bildiğimi kanıtlamak, fazla zamanımı alıyor” ifadesini kullanıyor.

Haberin Devamı


Olumlu işaretler

Türkiye’de kadınların yönetim katına ulaşması konusunda halen güçlükler bulunduğunu vurgularken, buna karşılık, çok olumlu işaretler bulunduğuna da dikkat çekiyor.

Mercedes-Benz Türk’ün Direktörler Kurulu Başkanı olarak Britta Seeger’ın atandığını hatırlatan İnci, bununla birlikte şirketlerinin üyesi bulunduğu TAYSAD’ın yönetim kurulunda da kadın ağırlığının arttığına dikkat çekiyor. Nitekim İnci, 343 üyenin 36’sının kadın, bunların da 16’sının CEO, Genel Müdür ya da yönetim kurulu üyesi olduğunu söylüyor.

ABD’nin 100 güçlü kadını arasında...
Yaklaşık 15 yıldır Amerikan otomotiv endüstrisinin “Önde Gelen 100 Kadın Yöneticisi”ni seçen Automotive News’un listesinde, bu yıl tek Türk olarak Continental şirketinin Akıllı Taşımacılık Sistemleri Bölümü’nün CEO’su olan Seval Öz yer aldı.
Aynı zamanda doktor Mehmet Öz’ün kardeşi olan ve daha önce Google’ın kendi kendine gidebilen araçlar projesinde de yer alan Seval Öz, şimdilerde Continental’de ekibiyle birlikte benzer sistemleri geliştiriyor. Kendisini sabırsız ve çabuk sıkılan biri olarak niteleyen Seval Öz, “Çabuk sıkılırım. Bu problemi, bazı şeylerin olacağını önceden sezdiğim ve hemen gerçekleştirmeye çalıştığım zamanlarda daha çok yaşıyorum. Hemen o aşamaya geçemediğimizde de, bu durum beni rahatsız” diyor. Kimi zaman ileride gerçekleşecek büyük keşifleri göremeyeceği hissine kapıldığını, bu yüzden bazı geceler uyku tutmadığını vurgulayan Seval Öz, otomotivde kadınların özellikle mühendislik alanında daha fazla yer alması gerektiğini düşünüyor.
Seval Öz’ün yer aldığı listede, General Motors CEO’su Mary Barra gibi önemli isimler de var.
Fiat’ın efsane ‘Spider’ı 50 yıl sonra döndü
Fiat’ın ilk kez 50 yıl önce tanıttığı efsane “124 Spider”, Mazda ile işbirliği sonucu yeniden hayat buldu. Los Angeles Otomobil Fuarı’nda tanıtılan yeni Fiat 124 Spider, mirasına uygun tasarımı, teknik altyapısıyla markaya hareketlilik getirmeyi amaçlıyor.
Mazda’nın MX-5 modeli temel alınarak geliştirilen, ancak tamamen Fiat’ın genlerine uygun olarak tasarımı değiştirilen 124 Spider, yine Fiat’ın kendi teknolojisiyle geliştirilmiş motor seçeneklerine sahip olacak. Nitekim ilk etapta 1.4 lt 140 HP benzinli motor ve 6 ileri manuel şanzımanla pazara sunulacak. Araç, 2016 yılının yaz ayında tüm EMEA Bölgesi’nde (Avrupa-Ortadoğu-Afrika) satışa sunulacak.
Markanın gelmiş geçmiş en güzel otomobillerinden biri kabul edilen ve ABD’de markanın en çok sattığı model olan 1966 model Spider, yeni nesilde günümüze ayak uydurarak yeniden hayat bulmuş. Nitekim ön farları, ciddi şekilde “atası”na benziyor. Arkadan itişli ve üstü açılabilir kumaş tavanlı 124 Spider’ın, eski neslinin başarısını tekrarlayıp tekrarlayamayacağı ise ileride belli olacak.
Kasım 1966’da Torino Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan Fiat 124 Spider, 1968’de ABD’de de satılmıştı. 124 Spider, Türkiye’de “Murat 124” olarak tanıdığımız Fiat 124 Sedan’dan türetilmişti.

Gücünü artık daha fazla hissettirecek
Lamborghini, Huracan Coupe modelinin sadece arkadan itişe sahip versiyonu “LP 580-2”yi de tanıttı. Arkadan itişli LP 580-2, dinamik görünümünün yanı sıra, gücünü daha fazla hissettirecek bir versiyon olarak geliştirilmiş.
Atmosferik V10 5.2 lt motoru, arka aksa 580 HP güç aktarırken, Huracan LP 580-2’nin ağırlığı da yalnızca 1.389 kilograma düşürüldü. Aracın ağırlık dağılımı da, bu versiyona özel olarak yeniden ayarlanırken, süspansiyon, direksiyon, denge ve çekiş sistemleri de tamamen elden geçirildi. Bu sayede arkadan itişle doğacak farkın, aracın kontrolünü güçleştirmemesi sağlandı. “STRADA”, “SPORT” ve “CORSA” olarak üç farklı sürüç modu seçeneği de bulunan LP 580-2, yüksek direksiyon hakimiyeti ve gerçek arka tekerden itiş deneyimini ön plana çıkarmayı amaçlıyor.

Mitsubishi de ‘hava’lara girdi!
Japon otomotiv üreticilerinin hava araçlarına olan ilgisi giderek artıyor. Yıllar öncesin savaş uçakları üretimi de yapan Mitsubishi, bu kez Mitsubishi Aircraft Corporation ve Mitsubishi Heavy Industries ortaklığıyla “bölgesel jet” üretimine geçme hazırlıkları içinde. Honda da, havacılık sektörüne girerek, ilk iş jetini üretmişti.
İlk test uçuşlarını yapan Mitsubishi’nin bölgesel yolcu uçağı MRJ, 2017 yılında ticari olarak hizmet vermeye başlayacak. İlk teslimatlar da 2017 yılının ikinci yarısında başlayacak.
Telefondan izlenebilen Clio
Renault’nun popüler minik modeli Clio’ya, gerçekten “çok özel” bir versiyon daha katıldı. “Clio Connect” versiyonu, adının da çağrıştırdığı üzere sahibiyle iletişim içinde bir araç. Clio Connect, bunu kullanıcının akıllı cep telefonu üzerinden yapıyor.
1.5 lt dizel (90 HP) motorla ve 63 bin TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sunulan Clio Connect, kullanıcısına akıllı telefon üzerinden güvenlik hizmetlerinin yanı sıra, sürüş bilgileri ve online bilgiler sunuyor. “Aracım nerede?” hizmetiyle aracın nereye park edildiğini bulmak mümkün. “Vale Modu” ise, araç, sürücüsünden 250 metre uzağa gittiğinde cep telefonuna bildirim geliyor. “Hız limiti” modu, Clio’nun önceden belirlenen hız limitinin aşılması durumunda sürücüsünü uyarırken, aracın kontağı açılmaksızın hareket ettirilmesi, çekilmesi durumunda anında telefona “Çekilme Uyarısı” geliyor.
Clio Connect’de ayrıca aracın yakıt seviyesi, kilometre bilgisi gibi bilgiler de, içinde oturmaya gerek olmadan akıllı telefondan görülebiliyor. Yine bu uygulamayla bir dolu farklı bilgiye ulaşmak, bazı bilgileri kaydetmek, bakım zamanının gelip gelmediğini öğrenmek de mümkün.
Tourneo Connect’in ‘dizel-otomatik’i geldi
Ford’un popüler ticari araçlarından Tourneo Connect, yeni 1.5 lt dizel motor ve Powershift otomatik şanzıman seçeneğiyle de Türkiye’de satılmaya başlandı. 1.6 lt TDCI ve manuel şanzımanlı seçeneğine ek olarak satışına başlanan Tourneo Connect’in otomatik vitesli yeni 1.5 lt TDCI motorlu versiyonu, kaputunun altında 120 beygirlik güç saklıyor. Fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 5 litrelik yakıt tüketin araç, otomatik şanzımanla sürüş konforunu artırıyor. Geniş ve pratik özelliklere sahip olan araç, geniş bir donanım seçeneğiyle sunuluyor. Otomatik şanzımanlı Tourneo Connect 1.5 TDCI, 81 bin 990 TL’den başlayan fiyatla satılıyor.
Skoda Yeti nüfusu 500 bin adede ulaştı
Çek üretici Skoda’nın ilk SUV modeli olan Yeti, 2009 yılından bu yana üretimde 500 bin adedi geride bıraktı. Dünyanın en popüler SUV modelleri arasında yerini almayı başaran Yeti’nin 500 bininci örneği, geçtiğimiz günlerde bantlardan indirildi. Avrupa pazarlarının yanı sıra Çin’de de beğeni toplayan Yeti, Türkiye’de ise 9 bin adede yaklaşan satışıyla sınıfının önemli oyuncuları arasında bulunuyor. Çek Cumhuriyeti’nin yanı sıra Rusya ve Çin’de de üretilen Yeti, ülkemizde 58 bin 700 TL’lik başlangıç fiyatı, 1.2 lt manuel ve DSG otomatik vites kutusuna sahip 1.4 lt TSI benzinli motor seçenekleriyle satılmakta.
Yeni nesil Transporter ‘Yılın Ticari Aracı’ oldu
Volkswagen Ticari Araç’ın haziran ayında satışa sunduğu yeni nesil Transporter, “Uluslararası Yılın Ticari Aracı” (International Van of the Year) ödülüne layık görüldü. Bu yıl 6. nesliyle ödülü alan Transporter, 5’inci nesliyle 2004 yılında, 4’üncü nesliyle de 1992 yılında aynı ödüle layık görülmüştü. Dış tasarımı, özellikleri ve motor seçenekleri yenilenen Transporter, standart olarak sunulan detaylı güvenlik donanımlarıyla da dikkati çekiyor. Türkiye’de 2.0 lt (102,140 ve 180 HP) motor seçenekleri bulunan yeni nesil Transporter, 59 bin 770 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.
Kia’nın blogu KIAMORE baştan aşağı yenilendi
Sanattan modaya, yaşamdan, spor ve teknolojiye kadar zengin içeriğe sahip Kia’nın blogu “KIAMORE” (blog.kia.com.tr), içerik ve tasarım olarak yenilendi. Ayhan Sicimoğlu, Aylin Aslım, Burcu Esmersoy, Tuba Ünsal, Yekta Kopan gibi yazarların da renklendirdiği KIAMORE’un içerik yönetimini Mirgün Cabas yapıyor. 2014 yılından bu yana yayında olan KIAMORE, farklı içerik ve vizyonuyla dikkat çekiyor. Otomotiv blogu olmanın ötesinde renkli bir okuma deneyimi yaşatarak geniş bir okuyucu kitlesine hitap eden KIAMORE’u ayda 20 binden fazla kişi ziyaret ediyor.