02.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Tüm insan kaynakları süreç ve uygulamalarında “fırsat eşitliğine önem vererek, farklılıklara ve etik değerlere saygılı olmak” prensibi ile çalışan İnci Holding, çeşitliliği bir zenginlik olarak görüyor ve çalışanlarına kapsayıcı, dürüst ve adil bir çalışma ortamı sunuyor. Yönetim Kurulu’nda kadın oranı yüzde 50 olan Holding, Mart 2016’da kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen özel sektörün küresel en önemli girişimlerinden biri Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (Women’s Empowerment Principles WEPs) imzaladı. Otomotiv yan sanayi sektörü ağırlıklı çalışan İnci Holding, sektörde kadın çalışan sayısını artırmaya yönelik faaliyetler yürütüyor. İnci Holding teknolojiyi odağına alarak çevresel etkilerinin azaltılması ve topluma değer sunulması için de yoğun çaba gösteriyor.
Eşitlikte kurumsal lider olmak
İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Sürdürülebilirlik bilincini yıllar önce kazanmış ve sorumluluk ilkesiyle faaliyet gösteren bir topluluğun parçası olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Sunduğumuz kapsayıcı ve eşitlikçi iş ortamıyla, insan haklarına bakışımızla, çevre politikalarımızla, yolsuzlukla mücadele uygulamalarımızla daima sektörümüzdeki diğer firmalara örnek oluyoruz. İmzacısı olduğumuz Kadının Güçlendirilmesi (WEPs) prensipleri ile toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmak için çalışıyoruz. Taahhütlerimiz arasında, cinsiyet eşitliğinde kurumsal lider olmak, kadın-erkek tüm çalışanların insan haklarına saygılı olmak, kadının güçlenmesine yönelik girişim, tedarik zinciri ve pazarlama faaliyetleri uygulamak gibi prensipler yer alıyor.”
Global Compact’e katıldı
İnci Holding, iş-operasyon-ürün verimliliği, çevresel etkilerinin azaltılması, topluma fayda sağlanması, çalışanların değer oluşturarak, değer görerek çalışmasının sağlanması ve ortak aklı destekleyen yönetişim ilkeleriyle faaliyet gösteriyor. Bu anlamda, İnci Holding sorumlu iş uygulamalarının geliştirilmesi, uygulanması ve açıklanması için gönüllü liderlik platformu olan UN Global Compact imzacısı oldu ve daha iyi bir dünya yaratmak için sorumlu iş uygulamaları yürütmeyi taahhüt eden dünya genelinde binlerce şirket arasına katıldı.
Sürdürülebilir kalkınma için toplumsal cinsiyet eşitliği
ORHAN TURAN
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı
Yanındayız Derneği Bireysel Üye
Pandemi ile birlikte cinsiyet eşitsizliğinin artış kaydettiği bir dönemden geçiyoruz. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 153 ülke arasında 133’üncü sırada yer alıyoruz. Bu eşitsizlik, ülkemizin sürdürülebilir büyümesinin önünde de en büyük engeli teşkil ediyor. Çünkü sürdürülebilir kalkınmanın ve güçlü demokrasinin yolu, kadının hayatın tüm alanlarına aktif katılımından ve toplumsal cinsiyet eşitliğinden geçiyor.
Pandeminin özellikle kadınların daha fazla temsil edildiği hizmet sektörünü ve kayıt dışı işleri etkilemesi, kadın istihdamına ilişkin görünümü de negatif etkiledi. Diğer taraftan ev işleri, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı yükü de neredeyse tamamen kadınların omzuna bindi. Dolayısıyla bu kapsamda bütüncül politikalar belirlenmeli, başta çocuk bakım kurumları olmak üzere bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır. Özel sektörün de pandemiden sonrası için tamamen uzaktan çalışma veya hibrit çalışma gibi kararları alırken, kadın çalışanlarının durumunu gözetmeleri gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yapılan çalışmaları yalnızca devleti yönetenlerden, siyasi partilerden beklememeliyiz. Çünkü bunun gibi büyük sorunları yalnızca kapsayıcı, katılımcı, şeffaf iş birlikleriyle çözebiliriz.
Türkiye’nin en büyük örgütlü kadın gücüyüz
TÜRKONFED, çatısı altındaki 44 kadın derneği ile ülkemizin en büyük örgütlü kadın gücü. Göreve gelirken odaklandığımız beş başlıktan biri de kadın konusuydu. Bu kapsamda öncelikli olarak TÜRKONFED Yönetim Kurulu’nda kadın temsiliyetini yüzde 100 artırdık. Çalışma komisyonlarımızda eş başkanlık sistemine geçerek, pozitif ayrımcılıktan çok eşitlikçi bir yaklaşımı benimsedik. “Değişim Dilde Başlar” mottosuyla federasyon ve derneklerimize, isimlerini iş insanı veya iş dünyası olarak değiştirmelerini tavsiye ettik. İş Dünyasında Kadın Komisyonumuz ise “Cam Tavan” ve “Kadın Kooperatifleri”ne yönelik iki gündem raporu yayımladı. Bundan sonra da kadına yönelik çalışmalarımıza, bu konuda farkındalık yaratmaya devam edeceğiz.
YANINDAYIZ Derneği kurucuları ve üyelerinin büyük çoğunluğu erkek çünkü toplumsal cinsiyet eşitliği için zihniyet değişimini öncelikle erkeklerde başlatmalıyız. Aynı zamanda TÜRKONFED üyesi olan YANINDAYIZ Derneği çatısı altında ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı sunmaya gayret ediyoruz.