Ekonomi Otomotivciler noter satışını kaldıran yasayı inceliyor

Otomotivciler noter satışını kaldıran yasayı inceliyor

07.06.2008 - 00:28 | Son Güncellenme:

Otomotiv sektörü temsilcileri, noter kanalıyla otomobil satışını kaldıran yasayı mercek altına aldı. Uzmanlarsa yeni düzenlemeyle zamandan ve masraftan tasarruf edileceğini söylüyor

Otomotivciler noter satışını kaldıran yasayı inceliyor

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen amme alacaklarına ilişkin yasayla noter kanalıyla araç satışı uygulaması kaldırıldı. Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri trafik tescil şube veya bürolarındaki ilgili memurlarca siciline işlenmek suretiyle yapılacak.
Trafik tescil şube veya bürolarınca yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersiz sayılacak. Noter kanalıyla yapılan devirler geçersiz olacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Japonya’da bulunması nedeni ile kendisine vekalet eden Meclis Başkanı Köksal Toptan tarafından dün akşam onaylanan kanun, otomotiv üreticileri, distribütörler ve yetkili satıcıları tarafından inceleniyor.
Kullanılmış araçların satış ve devir işlemlerinde noter aracılığını ortadan kaldıran düzenlemeyle, kullanılmış araçlara ilişkin satış işlemleri doğrudan trafik tescil bürolarında yapılacak. Bu durumda daha önce iki aşamalı ve daha fazla zaman ve masraf gerektiren uygulama basitleştirilmiş oluyor.

Haberin Devamı

Uygulamayı bekliyorlar
Otomotiv dernekleri, Karayolları Trafik Kanunu’nda kullanılmış araçların devir işlemlerine ilişkin mevcut maddede yer alan ve işlemlerin noterlerce yapılması zorunluluğunu içeren düzenlemeyi değiştiren son kanunla ilgili detaylı bilgiyi üyeleriyle paylaştıklarını belirtiyor.
Yetkililer bunun sektöre getirecekleri hakkında şimdiden bir şey söylemek için erken olduğunu kaydediyorlar. Kanunla getirilen yeni düzenlemenin, sektöre yönelik geniş bir düzenlemenin parçası olduğuna değinen yetkililer, uygulamanın işleyişinin nasıl olacağının belirginleşmesini beklediklerini de sözlerine ekliyorlar.

‘Araba satışında vergi ihtilaflarını azaltır’
Milliyet vergi yazarı Erdoğan Sağlam, noter satışının kalkması ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu işlem en başta trafik kayıtlarının sağlıklı hale gelmesini sağlayacak. Araç noterden satıldığı halde eski sahibinin üzerinde gözükmesi ve eski sahibinin vergide muhatap olmasından dolayı ihtilaflı durumlar yaygındı. Bu konuyu da düzeltmiş oluyor. Birçok kişi noterden alım yaptıktan sonra, böylece mülkiyet devri hukuken gerçekleştiğinden trafik tescilini ihmal ediyor, yaptırmıyordu. Böyle olunca satıcı mağdur olabiliyordu. 2 Mayıs’ta 30 seri no’lu tebliğle bunu düzeltmeye çalıştı Maliye. Noter satışında, trafik tescili olmasa dahi alıcı vergiye gönderiliyordu.
Böylece eski vergileri temizleniyor ve noterden satış yapılıyordu. Ama trafik tescili yapılmadığı zaman, trafik tescilde satıcı kişi hâlâ aracın sahibi gözüktüğünden sonradan gelen vergi mesuliyetlerinden sorumlu tutuluyordu. Bütün bunlar önlenmiş oluyor.”