Ekonomi Oyuncakta geri dönüşüm atağı

Oyuncakta geri dönüşüm atağı

15.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sürdürülebilirlik adımlarının atıldığı oyuncak sektöründe dönüşüm çalışmaları sürüyor. Sosyal girişim Toyi, oyuncak kitlerini geri dönüşümlü plastiklerden üretiyor.

Oyuncakta geri dönüşüm atağı

Aylin Rana Aydin
Oyuncak sektöründe sürdürülebilirlik adımları atılıyor. İklim kriziyle mücadele kapsamında ağırlıklı olarak plastik kullanılan oyuncak sektöründe dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Çocuklara yönelik doğa dostu ve açık uçlu oyun deneyimleri tasarlayan sosyal girişim Toyi, bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. Toyi Etki Direktörü Gizem Kendik Önduygu, “Araştırmalar bizlere ileri dönüşüm, atık ayrıştırma ve tüketmeden üretme kültürü gibi yeşil becerileri erken yaşta edinen çocukların yaşamlarının ileriki dönemlerinde bunları alışkanlığa dönüştürmekte daha başarılı olduklarını gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Alternatif ürünler

Sürdürülebilir tüketimin liderleri olan Z kuşağının etik duruşları nedeniyle bir markayı tercih ettiğini kaydeden Önduygu, şöyle konuştu:

“Sürdürülebilir oyuncaklar şu an oyuncak sektörünün en gözde konularından biri. Toyi oyun kitleri geri dönüştürülmüş ABS plastikten üretiliyor. Aynı zamanda oyun kitlerinin tüm kutuları, broşürlerinde geri dönüştürülmüş kâğıt kullanıyoruz.”

Türkiye’nin sürdürülebilir oyuncak sektöründe malzeme kullanımı ve oyun deneyimi anlamında desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Önduygu, “Tüm sektörün trendlerinin belirlendiği Spielwarenmesse gibi oyuncak fuarları ana temalarını sürdürülebilirlik olarak belirlemeye başladı. Daha önceleri eğitsel oyuncak, teknoloji oyuncakları gibi konulara yönelirken artık eko-oyuncaklar ana gündemi belirliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Oyuncakta geri dönüşüm atağı

Sektörün malzemeye bakışının değiştiğini dile getiren Önduygu, şöyle konuştu:

“Eskiden zihnimizde sadece ahşap oyuncak olarak sınırladığımız doğal malzemeler artık mantar, kauçuk, bambu, yün gibi farklı malzemelerle çeşitleniyor. Ayrıca mısır, şeker kamışı veya odundan biyoplastik ürün alternatifleri çeşitleniyor. Yeni nesil oyuncak girişimleri talaş, saman, yiyecek atıkları, plastik süt şişeleri, buzdolabı kapakları gibi nesneleri oyuncağa dönüştürüyor. Pet şişeler veya okyanus atıklarından peluş oyuncaklar üretiyor. Enerji kaynağı olarak pil yerine güneş enerjisiyle çalışan robotlar tasarlıyor.”

Döngüsel Oyun

Önduygu, “Önümüzdeki dönem çocukların dünyasında sürdürülebilirliği teşvik edecek yeni ürünlerimizi piyasaya sunmaya hazırlanıyoruz. Ayrıca ‘al, üret, at’ modelinin aksine ürün ve servislerin yeniden tasarlanması, yeniden dolaşıma sokulmasını esas alan ‘döngüsel tasarımın’ sürdürülebilir kalkınmada anahtar bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle çocuklar arasında oyuncak paylaşımını teşvik edecek Döngüsel Oyun pilot programımızı hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.