26.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Hanife Baş
Papia, Molfix, Bingo, Focus gibi markaları bünyesinde bulunduran Hayat Kimya, yurtdışında hedef büyüttü. Dünyada altı farklı ülkede üretim merkezi bulunan firma, yeni ülkelerde de üretim planları yapıyor. En son Nijerya’da bebek bezi fabrikası açan Hayat Kimya’nın yeni rotası Pakistan olacak.
Hayat Kimya Genel Koordinatörü Orhan İdil, Pakistan’da üretim planladıklarını belirterek, “Ülkeye ihracatımız var. İki üç yıl içinde yatırım yapmayı hedefliyoruz. Yatırım tutarı 50 milyon dolar düzeyinde olacak. Kağıt ve çocuk bezi üretimi düşünüyoruz” dedi.
Firmanın, Rusya ve Bosna Hersek’te kağıt fabrikası, Cezayir’de deterjan, hijyenik ped ve çocuk bezi, Mısır’da çocuk bezi, İran’da kağıt ve çocuk bezi fabrikası var. En son iki yıl önce 150 milyon dolarlık yatırımla Nijerya’da çocuk bezi fabrikası kurmuştu.
‘Global oyuncuyuz’
Kendilerini global marka olarak gördüklerini belirten Orhan İdil, Hayat Kimya olarak 1.4 milyar dolar olan cirolarında yurtdışının payının yüzde 60 düzeyinde bulunduğunu aktardı. İdil, bu oranı gelecek yıllarda yüzde 70’e çıkarmayı hedeflediklerini de dile getirerek, “Bu orana hem ülkelerdeki üretim hem de ihracatla ulaşıyoruz. Altı ülkedeki üretim merkezlerimizin yanında 100’ün üzerinde de ülkeye ihracat yapıyoruz. Yurtdışında gelişmemiz çocuk bezi ve temizlik kağıdı ağırlıklı oluyor. Çocuk bezi birinci sırada. Faaliyet gösterdiğimiz bütün ülkelerde de ilk iki marka arasındayız” diye konuştu. Turquality programında da yer alan Hayat Kimya’nın Şili, Madagaskar, Vietnam gibi ülkelere de ihracatı var.
İdil, Afrika’ya bundan on yıl önce Cezayir’le ilk adımı attıklarını anımsatarak, ardından gelen Mısır, İran ve Fas yatırımıyla Afrika’daki konumlarını güçlendirdiklerini kaydetti. İdil, iki yıl önce girdikleri Nijerya’yı da merkezi konumu nedeniyle Orta Afrika bölgesinde stratejik bir nokta ve Afrika’ya yapacakları ihracat için bir üs olarak konumlandırdıklarını kaydetti.
Tüm kategorilerde önde
İç pazarı da değerlendiren Orhan İdil, hızlı tüketim ürünlerinin satışlarında kriz dönemlerinde bile fazla bir düşüş yaşanmadığını kaydetti. İdil, “Bizim ve sektörün satışlarında bir düşüş yok. Son on yılda her yıl çift basamaklı büyüyoruz. Bu yılki büyüme hedefimiz ise yüzde 10. Pazar payımız faaliyet gösterdiğimiz bütün kategorilerde yüzde 20 düzeyinde. Kağıtta zaten lideriz. Çocuk bezi ondan sonra geliyor. Deterjan çok büyük bir kategori, buralarda ürüne göre pazar paylarımız var. Hijyenik pedde de yüzde 20’lerdeyiz” diye konuştu. Dolar kurunun sektöre ve kendilerine etkisini de değerlendiren İdil, “Dolar kurlarını fiyatlara mecburen küçük de olsa yansıttık. Bazı girdilerimiz ithal. Ama kur oranında artış yok” dedi.
8 bİn kİşİye İstİhdam
Türkiye’de de büyümelerini sürdürdüklerini ve Kocaeli fabrikalarına 800 milyon TL’lik ek yatırım yaptıklarını belirten İdil, şunları söyledi: “Bebek bezinin olmazsa olmazı ‘non woven’ tekstili ve tüm ürünlerinin ambalajını üreten tesisimizin açılışını nisanda gerçekleştirdik. Bu yeni yatırımla beraber Kocaeli’ye yaptığımız yatırım tutarı 2.7 milyar TL’ye ulaştı. 600 yeni istihdam da yaratak Kocaeli’deki toplam istihdamımızı 2 bin 250’ye yükselttik. Dünya genelinde 8 bin kişiyi istihdam ediyoruz.”
Her ülke çok farklı alışkanlıklara sahip
Orhan İdil, temizlik kağıdı kullanımının ülkelere göre değiştiğine de işaret ederek, “İran’da kutuda çekilen mendiller tercih ediliyor. Tuvalette bile bunlar kullanılıyor. Ama yavaş yavaş ruloya geçiyorlar. Bizde çoklu paket satılırken Nijerya’da tek tek veya ikili tuvalet kağıtları talep görüyor. Rusya’ya ilk gittiğimizde tekli ve koyu renk tuvalet kağıtları vardı. Hala var onlar ama azaldı. Biz renk renk getirdik.
Bebek bezinde ise Nijerya’da bebekler daha ufak boylu oluyor o nedenle biraz daha küçük bedenler tercih ediliyor” bilgisini verdi.
Türkiye’de temizlik kağıdı tüketimi 6 kg
Türkiye’de kağıt tüketimi 2013’te 4.4 kg’dan 2016 sonunda 6 kg’lara gelmiş durumda.
Dünya ortalaması 4.8 kg. Türkiye’de dünya ortalamasının üzerinde kullanım var.
Afrika’da kişi başı tüketim 600 gramken, Avrupa’da bu oran 14 kg.
Türkiye’de her 5 haneden 4’ü tuvalet kağıdı satın alıyor. Markalı ürünlerde tüketici 32 rulolu paketleri tercih ediyor ve bir hanede ayda ortalama 8 rulo tüketiliyor.
Kağıt havluda ise her 4 haneden 3’ü satın alım yapıyor. Markalı ürünlerde tüketici 12 rulolu paketleri tercih ediyor ve bir hanede ayda ortalama 3 rulo tüketiliyor.