26.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Seray Yalçın
Yüksek fiyatlara alıcı bulan papağanlar Mısır Çarşısı’nda, internette ve petshop’larda satılıyor. Papağanların fiyatları 50 liradan başlıyor, 15 bin liraya kadar çıkıyor. Satılan papağanların çoğunun belgesi yok.
Yasal yollarla ülkeye giren papağanların ise Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden temin edilen kontrol belgesi, sağlık sertifikası, orjin sertifikası, eğer nesli tükenmekte olan bir cins ise CITES belgesi olması gerekiyor.
Ne belgesiymiş o?
Bir alıcı gibi davranarak, internet üzerinden ulaştığımız, nereden geldiği bilinmeyen kuşları satanlara, papağanların belgelerinin olup olmadığını sorduğumuzda, “Ne belgesi? Bu papağan her yerde satılıyor, belgeye gerek yok” cevaplarını alıyoruz.
İnternette bir ilanda rastladığımız Jako cinsi bir papağanın sahibiyle görüşüyoruz. 4 bin lira istediği papağanın sağlık belgesi, orjin belgesi olup olmadığını aksi halde satışının yasak olduğunu söylediğimizde, “Siz bunu evde beslemeyecek misiniz? Belgeye ne gerek var” cevabını alıyoruz.
İnternetteki bir başka ilanda ise, nesli tehlikede olan ve satışı yasaklanan kırmızı gagalı Cennet Papağanı satışına rastlıyoruz. 260 lira ilan fiyatı olan papağan için satıcı ile görüşüyoruz. Satıcı, yasaktan haberi olmadığını İstanbul’da bir çok yerde aynı papağanı bulabileceğimizi söylüyor.
Konuşmazsa iade!
Bir başka satıcı, kırmızı gagalı cennet papağanı için, “1 ay içinde konuşma garantisi veriyorum, konuşmazsa getirin paranız iade” diyor.
HAYTAP Yaban Hayat Koordinatörü Ege Sakin, şunları söylüyor:
“Papağanların giriş çıkışları yasak. Örneğin 20 papağanı valize koyuyorlar, yolda 15’i ölüyor. Kalan 5 papağandan epey para kazanıyorlar. Para cezası umurlarında değil, ceza miktarları da az. ‘2 papağan satsam ceza parası çıkar’ gözüyle bakıyorlar.”