Ekonomi 'Paranın üzerine oturmamak lazım'

'Paranın üzerine oturmamak lazım'

02.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankacılık sektöründe toplanan mevduatın krediye dönüştürülüp ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurguladı ve “Paranın üzerine oturmamak lazım” dedi.

Paranın üzerine oturmamak lazım

Aydın, TBB Yönetim Kurulu üyesi banka genel müdürlerinin de katıldığı basın sohbet toplantısında, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bankaların topladıkları mevduatı krediye dönüştürmesinin istihdam ve büyümeye katkı sağlayacağını belirten Aydın, “Toplanan mevduatı tamamen krediye dönüştürememiş kesimler var ise onların parayı boşta tutmaması ve ekonomiye kazandırması gerekmektedir. Türk bankacılık sistemi alınan sair önlemler, yapılan düzenlemeler ve risk iştahı ile birlikte geçen yılın son çeyreğinde, ilk 9 ay kadar kredi büyümesi gerçekleştirdi.

Mevduat ve likidite konusunda Merkez Bankası ve BDDK bize ciddi anlamda imkanlar sağlama gayreti içindeler. Bu imkanı bulduğumuzda mevduatı krediye dönüştürüyoruz. Paranın üstüne oturmamak lazım” dedi.

Aydın, Türkiye Varlık Fonu’nun ekonomi ve bankacılık sektörüne etkisine ilişkin soruya “Varlık Fonu, derin olmayan piyasalarda makul olmayan hareketleri sınırlandırma, daha makul piyasa yapısına katkıda bulunma ve uçtan uca ülkenin ekonomik aktivitesini daha iyi yönetme düşüncesiyle kuruldu” yanıtını verdi.

Büyüme potansiyeli düşük

Sektör olarak dışa açık bir ekonomiye sahip olunduğunu söyleyen Aydın, gelişmekten olan ülkelere sermaye girişinin yavaşlaması ve para piyasalarının dalgalı olmasıyla birlikte korumacılığın arttığını belirterek iç kaynağı kısıtlı olan ülkemizde, milli gelirin potansiyelin altına büyüdüğünü söyledi.

Dışarıda, bölgemizde ve içeride yaşanan gelişmelerin hem bankacılık sektörünü hem de yurtdışı yatırımcılarını çok yakından ilgilendirmekte olduğunu ifade eden Hüseyin Aydın, uluslararası kurallara uyum sağlandıkça belirsizliğin düştüğünü söyledi.

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, “Dünyanın şahit olduğu en ağır küresel ekonomik krizde olduğu gibi, Türkiye tarihinin yaşadığı en alçak girişimde de bankacılık sektörü kendisinden beklendiği gibi sakin ve sağlam bir duruş gösterdi” dedi.

Haberin Devamı

‘Faizleri 300 puan düşürdük’

Hüseyin Aydın, kredi ve kredi kartı borcu yapılandırmasına ilişkin soru üzerine, geçen yılın eylül ayı itibarıyla 52 milyar liranın üzerinde kredi ve kredi kartı borcuna yeniden yapılandırma yapıldığını, bunu zimmet kararı öncesinde gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bankaların fonlama maliyetine ilişkin soru üzerine, kendilerinin operasyonel maliyetleri düşürebileceğini söyleyen Aydın, “Yüzde 10,4 ile topladığımız mevduatı, TCMB’nin fonlama maliyetinin yüzde 10,3 olduğu bir ortamda konut kredisini yüzde 11,5 ile, kurumsal krediyi de yüzde 13,3 ile satıyoruz. Sektörde NPL oranı yüzde 3,2 ve yapılandırma oranı yüzde 3. Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. TCMB’nin fonlama maliyeti ortalama 100 baz puan düşmüşken, biz faizleri 300 baz puan düşürmüş durumdayız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘Büyümeye destek sürecek’

TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin yaptığı konuşmada, “Bankacılık sektörü finansal istikrarın sürdürülmesine ve büyümeye destek olmaya tüm çabasıyla devam edecektir” dedi ve 2017 yılı için kredi, toplam aktif, mevduat ve özkaynak büyüme beklentilerini sırasıyla, yüzde 15, yüzde 13, yüzde 13 ve yüzde 12 olarak açıkladı. Keskin sektörün faaliyet gösterdiği ortamın özelliklerinden bazılarını, yatırım yapılabilir kredi notunun düşmesi, sermaye girişlerinde azalma, iç kaynakların kısıtlı olması, enflasyon artışı ve bölgesel riskler olarak tanımladı. Şubat itibarıyla kredilerde büyümenin devam ettiğini vurgulayan Keskin, tahsili gecikmiş alacak oranının % 3.3 olduğunu söyledi ve “Tahsili gecikmiş alacaklar kurumsal krediler için % 2.9, KOBİ krediler için % 5.1, bireysel krediler için % 4.3” dedi.