EkonomiParis’teki terör saldırısı piyasaları da sarsacak

Paris’teki terör saldırısı piyasaları da sarsacak

15.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’deki 11 Eylül olaylarından sonra piyasalarda sert dalgalanmalar olmuştu. Paris’teki terör saldırısının yarattığı kaos ortamı da pazartesi günü piyasalarda hissedilecek. Sıcak paranın güvenli liman arayışı artacak. Parite 0.85’lere çekilecek

Paris’teki terör saldırısı piyasaları da sarsacak

Dünyadaki güvenlik endişesi her geçen gün artıyor. Adeta bataklığa dönen Suriye’den çevre ülkelere ve Avrupa’ya doğru gerçekleşen büyük göç dalgası beraberinde güvenlik riskini de artırıyor. Bir yandan savaşın yarattığı kaos ortamından terör ihraç eden IŞİD. Daha geçen ay Ankara’da yaşanan katliamın izleri silinmeden bu defa yüzünü Fransa’da gösterdi. Elbette yaşanan son saldırının etkisi pazartesi günü piyasalarda da hissedilecek.

Haberin Devamı

Yurtdışı piyasalarda zaten var olan satış baskısının devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. 13 Kasım’ı Fransa’nın 11 Eylül’ü olarak nitelendiren finansçılar, etkilerinin de ağır olacağını ve volatiliteyi artıracağını dile getiriyor. ABD’deki 11 Eylül 2001 saldırısı sonrası piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanmıştı. BİST 100 Endeksi de 9.295 seviyesinden 7.118 seviyesine kadar gerilemişti.

Saldırı sonrası 10 milyar doların üstünde maddi hasar meydana gelmişti. Fransa açısından da beklenmeyen bu katliam Avrupa’nın her an tehdit altında olduğunu göstermesi açısından önemli. Sermaye ise her ne kadar güvensiz ve kaosun tırmandığı ortamları sevmese de daha güvenli bir yer olmadığı sürece hareket etmekte zorlanacaktır.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Paris katliamı, IŞİD’in zemin olarak daha rahat hareket edebilme imkanı bulduğu Türkiye’de daha fazla saldırıda bulunma olasılığını akıllara getirmekte. Bu da global ölçekte hareket eden sıcak sermayenin daha güvenli ülkelere gitme olasılığını artırıyor. Böylesi bir yönelim ise borsadaki düşüşü hızlandırırken doların yükselmesine neden olacaktır. Öte yandan yaşananlar Euro/dolar üzerinde de satış baskısına neden olabilir. 1.07 seviyesinde olan parite için beklentiler 0.85’lere çekilmiş durumda.

Dolarda gevşeme geçici

Dolar kurunda gevşemeler geçici. FED’in faiz artışı masada olduğu sürece kurdaki aşağı hareketlerin zayıf kaldığı görülecek. Seçim sonrası 2.75’leri test eden dolar Tarım Dışı İstihdam verisi ile yeniden 2.92’lere tırmandı. Bu da gösteriyor ki ABD veri akışı ve FED’den gelen açıklamalarla bir süre daha volatil hareketler yaşanacak. 23 Mayıs 2013’ten bu yana borsada dalgalı seyir varlığını sürdürüyor.

Dolar bazlı verilerde ise düşen bir eğilim söz konusu. Bunda aynı dönemde dolarda gerçekleşen artışın etkisi var. 23 Mayıs’ta 1.8495 seviyesinde olan dolar kuru bugün 2.8655 seviyesinde. Kurun dengesiz artışının yarattığı tahribat hem diğer yatırım enstrümanlarında hem de ekonominin çarklarında etkisini hissettiriyor. FED’in aralıkta faiz artırımına yönelik güçlü beklenti fiyatların içerisinde bir miktar gerçekleştiğinde etkisini daha fazla hissettirecektir. Bu nedenle kurun 2.80-2.85 bandının üzerinde taban oluşturması olası dalgalanmalarda 2.80’in altına kaysa da kalıcı olma ihtimalini düşürüyor.

Haberin Devamı

Gram altın izlenmeli

Gram altında 100 TL seviyesi test edildi. 111 TL’yi gördükten sonra yaşanan düşüşün 95 TL’ye kadar sürmesi beklenebilir. Sert düşüşler orta vadede iyi bir getiri potansiyelinin yakalanmasını da sağlayabilir. Altın fiyatlarını yakından takip etmekte fayda var.

Sanayide çarklar yavaş dönüyor


Borsa şirketleri ilk dokuz aylık mali tablolarını açıkladı. Mali tablolar Türkiye’deki ekonomik gelişmenin genel fotoğrafını yansıtması açısından önemli. Zira imalat sanayinde sektörlerindeki önemli 167 şirketin de verileri açıklananlar arasında yer alıyor. Bu itibarla mali tablolar aynı zamanda Türkiye’nin genel ekonomisi hakkında da gösterge niteliği taşıyor. Veriler incelendiğinde şirketlerin bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlarındaki artışın yüzde 5.43 seviyesinde bulunduğunu görüyoruz. Söz konusu oran yüzde 7.95 olan eylül ayı yıllık enflasyonun gerisinde. Şirketler cirolarını reel olarak artıramazken kurlardaki yükseliş nedeni ile aynı dönemde kârları da eridi.
İmalat sanayiinde yer alan 167 borsa şirketinin dokuz aydaki toplam bilançolarını geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda maliyetlerinin ise yüzde 2.93 oranında arttığını görmekteyiz. Şirketlerin düşük gerçekleşen satışlar karşısında maliyetlerini kısarak önlem almaya çalıştıkları gözleniyor. Maliyetlerin satışlardan daha yavaş büyümesi brüt esas faaliyet karının yüzde 17 artmasını sağladı. Şirketlerin faaliyet giderlerindeki artışın da brüt esas faaliyet artışının gerisinde kalması net esas faaliyet kârına olumlu yansıdı. Zira net esas faaliyet kârı yüzde 25 arttı. Ancak elde edilen yüzde 25’lik artış aynı zamanda yüzde 101 oranında artan esas faaliyet dışı giderlerin erozyonuna uğradı. Neticede yılın dokuz ayında borsadaki imalat firmalarının dönem kârı yüzde 4.4 oranında eridi.

Milliyet

Yurtdışındaki satış baskısı BIST’te de hissediliyor

Borsa İstanbul’da hisse senetleri, açıklanan bilançolar sonrasında sektör bazında yukarı hareketi denediyse de çıkışta zorlanıyor. Hisse senetlerinin benzer gelişmekte olan ülke borsalarına göre iskontolu işlem görmesi hisselere ilgiyi canlı tutsa da yatırımcıların daha aşağılardan hisse alabileceği yönündeki beklentisinde oldukları görülüyor. Öte yandan aşağı doğru geri çekilmelerde de panik satışlar gözlenebiliyor. Ancak orta ve uzun vadede Borsa İstanbul’da dolar bazında görülen mevcut seviyeler oldukça makul görünüyor. Şüphesiz daha aşağılar da görülebilir. Gözler aralık ayında gerçekleşecek FED toplantısına çevrilmiş durumdayken. FED’in gerçekleştireceği faiz artırımı -ki artık bunun ihtimali çok yükselmiş bulunuyor- dünya borsalarını baskı altına alacaktır. Bu durumda yurt içinde de faiz artırımı gündeme gelebilecek. Bu gelişme de endeksi baskı altına alabilecektir. BİST’te bu hafta 80.500 ve 80.000 destekleri izlenecek. Yükselişlerde ise güçlü direnç 82.500 ve 83.000 seviyelerinde.

Yükselişte olanlar

Sektör bazında ulaştırma, otomotiv, bina malzemeleri üretimi alanında faaliyet yürüten firmaların öne çıktığı görülüyor. Aracı kurumlar, menkul kıymet yatırım ortaklıkları ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kârında düşüş var.
Ulaştırma sektöründe Türk Hava Yolları ve Çelebi’nin kârında meydana gelen yüzde 50’nin üzerindeki artış sektörün kârlılığını yukarı doğru çekti. Bina malzemelerinde de karlılığın arttığı görülüyor. Anadolu Cam, Denizli Cam, Ege Seramik, Şişe Cam, Uşak seramik gibi firmaların yüzde 30’un üzerinde kâr artışı gerçekleştirmesi sektörün de karlılığını olumlu yönde etkiledi. Yükselişte olan bir başka sektör de otomotiv. Sektörde yer alan şirketlerin yılın dokuz ayında yüksek performanslarını koruduğu görülüyor. Ford Otosan kârını yüzde 17 artırırken Tofaş Fabrika’nın kârı yüzde 45, Tümosan’ın yüzde 39 yükseldi. Dayanıklı tüketim sektöründe Arçelik yüzde 52’lik kâr artışı ile dikkat çekiyor.

Düşüşte olanlar
Enerji şirketlerinin mali performanslarında azalma görülüyor. Sektördeki kârlılığı Ak Enerji, Aksa Enerji ve Ayen Enerji aşağı doğru çekiyor. Yılın dokuz ayında kârlılığı düşen diğer sektörler arasında tekstil, aracı kurumlar, perakende gıda, çimento ve bankalar. Gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin de kârlılıklarında azalma gözleniyor. Gıda ve içecek, mobil iletişim sektörlerinin kârlılıklarında da düşüş dikkat çekiyor. İletişimde Türk Telekom kârdan zarara geçerken Turkcell’in kârında yüzde 8 azalma yaşandı.
KEŞFETYENİ
Uzun süredir tedavi görüyordu! İşte Kadir İnanır'ın son hali
Uzun süredir tedavi görüyordu! İşte Kadir İnanır'ın son hali

Cadde | 11.05.2025 - 17:30

Uzun süredir tedavi gören usta sanatçı Kadir İnanır'ın son hali ortaya çıktı.