Ekonomi Patates üreticisi ihracat istiyor

Patates üreticisi ihracat istiyor

13.07.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde patates hasadı başladı. Fiyatların düşüklüğünden yakınan Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş ve patates üreticileri, acilen ihracatın açılarak, kotanın kaldırılması gerektiğini söyledi.

Patates üreticisi ihracat istiyor

 

Türkiye’deki patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sinin karşılandığı Sandıklı’da, üretici hasada başladı. Patates, kilogramı 75 kuruş ile 1 lira 30 kuruşa satılıyor. Hasadın ekim ayı sonlarına kadar sürmesi beklenirken, üreticiler fiyatların düşüklüğünden yakınarak ihracatın açılması gerektiğini savundu. İlçede bu yıl 1000’in üzerinde üretici 40 bin dekar alana patates ekimi yaptı.

Haberin Devamı

İlk söküm tamam

Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, şunları söyledi:

“Üreticilerimizi dinlediğimizde ihracatın hızla açılması ve kotanın kaldırılması gerekiyor. Üreticilerimize destek olunması gerekiyor. Bir hafta 10 gün sonra patates hasadı hızlanınca fiyatlar daha da dibe vuracak. O zaman üretici de tüketici de çok büyük sıkıntı çekecek. Üretici bu yıl patates üretimini bırakacak.

Patates ekimi azaldığında gelecek yıl da tüketici sıkıntı çekecek. Yine üreticilerimiz uzun vadede girdi maliyetlerinden özellikle sulamada kullanılan elektrik fiyatından şikayetçi.”

25 yıldır patates ekimi yaptığını ve çok zor durumda olduklarını söyleyen üretici Mürsel Soylu (50), “Sandıklı’da patates sökümüne başladık. 85 kuruşa mal ettiğimiz patatesi 75 kuruşa söküyoruz. Bize yardımcı olun ihracatı açın yoksa halimiz perişan” dedi.

Haberin Devamı

Sandıklı’da bin dönüm üzerinde patates ekimi yaptığını, bunun yanı sıra patates alım ve satımıyla da uğraştığını söyleyen Mehmet Kıymaz (35) ise, “Bu fiyatlar ile kimse kalmaz ayakta. Patatese acil ihracat lazım yoksa önümüzdeki yıl patates ekecek üretici çok çok azalır” yorumunu yaptı.