Ekonomi Pazar burada satış burada!

Pazar burada satış burada!

25.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Cityscape Fuarı’na Körfez ülkeleri adeta çıkarma yaptı. Proje sahipleri, “Müşterilerimize şantiye turu yaptırarak karar vermelerini kolaylaştırıyoruz” dediler

Pazar burada satış burada

Gayrimenkul sektörünün en prestijli fuarlarından Cityscape ilk kez Türkiye’de başladı. Fuara Körfez yatırımcısının yoğun ilgisi dikkat çekiyor. Yurtiçi ve yurtdışından bireysel katılımcılar dışında kurumsal alım yapmak isteyen pek çok alıcının da katıldığı fuarda, sıcak satış da gerçekleşiyor. Sektör temsilcileri, isteyen katılımcıları proje alanlarına götürerek projeleri yerinde gösteriyor.

‘Üçer beşer satıyoruz’
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, kendi iletişim gruplarındaki 17 bin yabancıya davetiye gönderdiklerini belirterek, “Burası netice alınacak bir fuar, inatla devam ettireceğiz. Çünkü pazar burada. Müşteriyi buraya getirmemiz lazım” dedi. Ağaoğlu, Körfez yatırımcılarına evinde bir davet vereceğini de söyledi.
Ağaoğlu CEO’su Önder Halisdemir ise fuara katılan yabancı yatırımcının alım odaklı geldiğine dikkat çekerek, “Sabahtan bu yana önemli görüşmeler yapıyoruz. Gelenlerden 3-5 tane alım yapanlar oluyor. Perakende ayağı güçlü ama böyle toplu anlamda alımlar da yoğun yaşanıyor” diye konuştu.

‘Minibüs kapıda’
Sur Yapı Yönetim Kurul Başkanı Altan Elmas, olaylara rağmen yoğun katılımın, Türkiye’nin ‘güvenli bir liman’ olduğunun en büyük göstergesi olduğunu vurguladı. Elmas, “Sadece gövde gösterisi değil, satışa dönecek görüşmeler yapıyoruz. Hatta projeyi yerinde görmek isteyenler için kapıda minibüs bekliyor” diye konuştu.
Elmas, Bursa’daki Marka projesinde yabancıya yüzde 20 oranında satış yaptıklarını belirtti. Elmas, “Suudi Arabistanlı bir grup ile ciddi anlamda görüşme yapıyoruz. Başka bir grup da ilgileniyor” dedi.
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Arap yatırımcıların taleplerini oldukça iyi analiz ettiklerini söyledi. Kuzu, “Geçmiş dönemde de Arap yatırımcılarla çalıştık, deniz kenarlarını çok seviyorlar. Yatırım yaparken de sahil şeridi ve havaalanı yakınını tercih ediyorlar. Fuardan ve İstanbul’dan eminim. Kat bazında alım talepleri de alıyoruz” dedi.

Sıcak satış zamanı
DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, ‘sıcak satış olur’ diye tanımladığı Cityscape Turkey’de mevcut ve 7 yeni projelerini tanıttıklarını dile getirdi. Dumankaya, “Fuarın başladığı ilk iki saatte gelen ve alım yapan yabancı yatırımcıya bakarak fuarın çok verimli geçmesini bekliyoruz” dedi. Dumankaya, yabancı grupların ortaklık teklifiyle de geldiğini vurguladı.

35 milyon liralık satış
Metropol İstanbul projesinde metrekare fiyatı 13 bin lira olan ticari ünitelere pek çok talep geldiğini belirten Varyap Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdinç Varlıbaş, “Suudi Arabistan merkezli Al-Maslak Grubu ile 35 milyon lira tutarında satış anlaşması gerçekleştirildi. Ana kuleden yaklaşık 3 bin metrekarelik 2 kat satın aldılar” diye konuştu.
Emlak Konut GYO güvencesiyle, Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi tarafından hayata geçirilen projede yakında yaşamın başlayacağını anlatan Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, “30 ülkeden iki kat talep var. Yüzde 80’inin kiralamaları tamamlandı” dedi.

İkili görüşmeler
Digicom Grup şirketlerinden Say Yapı’nın İstanbul Ortaköy’de hayata geçirdiği yooistanbul projesi de fuardaydı. Digicom Gayrimenkul Grup Başkanı Işık Gökkaya, projenin yüzde 70’ini yıl sonuna kadar satmayı hedeflediklerini söyledi. Gökkaya, “Fuarda kurumsal yatırımcılarla birebir görüşmeler yapıyoruz” dedi.

Katar sermayesi
Katar’ın önde gelen halka açık gayrimenkul şirketlerinden Mazaya Qatar ile Türkiye sermaye piyasalarının aracı kurumlarından Global Menkul Değerler, Cityscape Turkey’de işbirliğine imza attı. Söz konusu fonlar, tamamlanmaya yakın projelere ve gelir getiren varlıklara odaklı olarak yapılandırılacak.