Ekonomi Perakende şov!

Perakende şov!

19.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye gıda perakendesinin en önemli isimlerinin buluşacağı 2. Ortak Gelişim Kongresi’nde patronlar ve Anadolu’dan üretici karşı karşıya oturup 90 saniye boyunca konuşacak...

Perakende şov

İlki geçen yıl düzenlenen ve gıda perakendeciliğindeki önemli isimleri bir araya getiren “Ortak Gelişim Kongresi”nde bu yıl bir tür “maraton” gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kongrede patronlar ile Anadolu’dan gelen üreticiler karşılıklı oturup, 90 saniyelik görüşmeler yapacak. Biribirlerinden “elektrik alırlarsa”, ürün de alacaklar.
2. Ortak Gelişim Kongresi’nin 8 Ekim günü gerçekleşmesi planlanırken, aynı günün sabah saatlerinde 45 dakikalık bir “tanışma maratonu” da yapılacak. Bu kapsamda gıda perakendeciliğinin önemli isimleri, Anadolu’dan üreticilerle bir araya gelerek 90 saniyelik görüşmeler yapacak. Türkiye Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Nihat Özdemir, “Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) olarak yerel üreticilerle bir araya gelme şansımız pek az. Bize ulaşmak istiyorlar, ulaşamıyorlar. Aynı şehirde bile değiliz. Oysa bu şekilde bir ‘Merhaba’lık da olsa yan yana olacağız. Belki süre az, ama o anlık bir elektrik bile olabilir. İçinden 5 üretici çıksa bile yeter. Daha ne isteriz?” ifadesini kullandı.

‘Aynı gemideyiz’
Kongreye katılacak yaklaşık 750 perakendeci ve tedarikçiden 150’sinin Anadolu’dan gelmesi bekleniyor.
Beğendik A.Ş. İcra Kurulu Başkanı ve Real Genel Müdürü Hacı Beğendik, 40 milyar dolarlık perakende satış hacmi ve 245 bin kişilik istihdam gücünü temsil eden GPD üyeleri olarak, yerel üreticiyi güçlendirmek ve ürünleri tüketiciye ulaştırmak istediklerini vurguladı. Beğendik, “Geçen yıl organik yumurta üreticisi olan bir kadın girişimci bana ulaşmaya çalışmış, mümkün olmamış. Araya birilerinin girmesi sonucu ulaşabildi. Oysa hem kadın girişimci hem çok özel ürünleri var. İşte bu maraton sayesinde bir araya geleceğiz” diye konuştu.
GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane de, bu yıl özellikle verimlilik konusuna odaklanılacak etkinliğin, tedarikçilerle aralarındaki diyalogu pekiştiren tek buluşma olduğunu söyledi.
Nane, “Perakendecilerle üreticilerin aynı gemide olduğunun vurgulandığı bir ortam. Bu kongrede ana hedefimiz, aramızdaki işbirliğinin geliştirilmesi yollarını arayıp, operasyonlarımızı birlikte nasıl daha verimli hale getireceğimizi düşünürken, müşterilerimizin ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılama ve onları mutlu etmenin etkili yollarını beraberce belirlemek” dedi.

Haberin Devamı

TANEYLE ALIŞVERİŞE İLGİ BÜYÜK

Yeme-içme alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken GPD Başkanı Nihat Özdemir, alışveriş sepetlerinin küçüldüğünü ve daha önce yadırganan “taneyle sebze meyve” almanın arttığını kaydetti. Özdemir, yerli ürünlerin de geliştiğini, yerli muz, avakado ve kivi tüketiminin de arttığına da dikkat çekti.

‘Fiyat artışı en son isteğimiz!’

Yükselen gıda fiyatlarını da yorumlayan Nihat Özdemir, “Gıdada bir sistem sorunu var. Üretici ya da haldeki adam sorumlu diyemem. Meyve sebzede fiyatı bazen artıp düşmesinin ilk nedeni iklim. İkincisi ithalat-ihracat oranının değişmesi. Üçüncüsü sofraya gelene kadar verilen yüzde 40 fire ve son olarak da ürünün programlı şekilde ekilip biçilememesi” dedi.
Özdemir, ette ise üretim ve tüketim artmasına rağmen fiyatların yükselmesinin ilginç olduğunu kaydetti.
Yönetim kurulu üyesi olan Uyum Genel Müdürü Mustafa Songör de, zamlı ürün satılmasını en az isteyecek kişinin perakendeci olduğunu belirtirken, zammı olabildiğince ötelediklerini kaydetti.