Ekonomi Perihan ÇAKIROĞLU - TİFLİS

Perihan ÇAKIROĞLU - TİFLİS

18.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Devlet Başkanı Şevardnadze'nin danışmanı Dimitri Koketishvili erken petrol için Türkiye'nin Bakü Supsa hattına demiryolu yapması gerektiğini söyleyerek, Türk bankalarına 'Gürcistan'a gelin çağrısı yaptı'

Perihan ÇAKIROĞLU - TİFLİS

Şu sıralar en sorunsuz sınır komşumuz Gürcistan, Türkiye'den hem banka hem de bankacı istiyor. Birkaç ufak çaplı banka dışında başkent Tiflis'te bankaya rastlanmıyor. Gürcü yetkililer, Türk sermayederleri banka kurmaya, profesyonel bankacıları da çalışmaya davet ediyorlar.
Sovyetler Birliği'nden ayrılıp bağımsızlığını kazandıktan sonra Türkiye ile giderek yakınlaşan Gürcistan'la bugün kayıtlı ve kayıtsız ticaretimiz 250 milyon dolar civarında. Bu rakama sınır ve bavul ticaretleri de dahil.

17 etnik topluluğun yaşadığı 6 milyon nüfuslu Gürcistan, iç karışıklıkları çözmenin ardından hızla ekonomisini düzeltmeye çalışıyor. Gürcü yetkililer, ekonominin henüz tam düze çıkmadığını, IMF gözetiminde finansal sorunları çözmeye çalıştıklarını belirtiyorlar. Bu sorunlar için de yine Türkiye'den yatırım ve ilgi bekliyorlar. Her şeye ihtiyaçları var, ama en çok da işletmeciye ve bankacıya gereksinim duyuyorlar.
Devlet Başkanı Şevardnadze'nin danışmanlarından Dimitri Kotetishvili, iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin daha da geliştirilmesi için işadamlarına destek verilmesi gerektiğini belirtti ve "İkinci gümrük kapısı Posov'daki Yenikapı'nın bizleri daha da yaklaştıracağını umuyorum" diyor. Kotetishvili, erken Hazar petrollerinden Türkiye ile Gürcistan'ın yararlanabilmesi için Supsa - Bakü hattının bir an önce demiryolu ile döşenmesi gerektiğini söyledi ve "Demirel ile konu gündeme geldi. Ama bu konuda ısrarlı olmak gerek" dedi.

Başkent Tiflis, artık cep telefonuna da kavuştu. GSM şebekesi kurma ihalesini kazanan Türk firması Türkcell, yüzde 60 hissesi Gürcü devlet ve özel kuruluşlara ait şebeke hattı için Tiflis'te 8 bin aboneli santral kurdu. Bu santralın açılışı dolayısıyla ziyaret ettiğimiz başkentte her yerde Türk izine rastladık. Tiflisliler, Türk ekmeği ve pastası yiyyor. 50 ekmek ve 14 pastaneyi Türkler işletiyor.
Taksiler de yine bizden. Tofaş'ın Şahin'lerine şimdi Japon Mitsubishi firması 50 taksi getirerek rakip olmaya çalışıyor. Gürcü polisinin araçları ise Türk Renault'tan gitme.
Tiflis büyükelçimiz Tevfik Okyayus da Gürcistan'ta Türklere çok iş olduğunu belirtiyor ve "57 otel işleteci olmadığından çalışamıyor. Tavuk çiftlikleri bile işletmeci bulamıyor. Bana göre Gürcistan, bizler için iyi kapı" diye konuşuyor.