Ekonomi Altın ve kripto paralar hareketlendi! Piyasalarda ‘savaş’ gerilimi

Altın ve kripto paralar hareketlendi! Piyasalarda ‘savaş’ gerilimi

14.04.2024 - 09:25 | Son Güncellenme:

Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında yaşanan gerilim sonrası riskli varlık olan kripto para piyasasında büyük kayıplar görüldü. Özellikle İran’ın dünkü saldırısı sonrası Bitcoin’de düşüş dikkat çekti. İran’ın saldırısı öncesi cuma günü altın fiyatları rekor seviyeyi gördükten sonra gerilemişti. İşte savaşın piyasalara etkisi...

Altın ve kripto paralar hareketlendi Piyasalarda ‘savaş’ gerilimi

Milliyet.com.tr/ Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında yaşanan gerilimler piyasaları tedirgin etti. Geçtiğimiz haftalarda İsrail’in Şam'daki İran'ın konsolosluk binasını vurmasının ardından iki ülke arasında tansiyon yükselmişti. 

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail'in diplomatik dokunulmazlığı ihlal ettiğini belirterek, "Meşru savunma bir zorunluluktur" dedi. 

İRAN, İSRAİL’E SALDIRIYI BAŞLATTI 

İran’ın İsrail’e yönelik misillemesi dün akşam saatlerinde gerçekleşti. İran’dan İsrail’e çok sayıda İHA ve balistik füze ile saldırı yapıldı. 

BITCOIN’DE YÜZDE 13’TEN FAZLA DÜŞÜŞ 

Cuma günü Bitcoin 70 bin dolar seviyesinin üzerinde hareket ederken, Orta Doğu’daki gerilimlerin etkisiyle birlikte sert düşüşe yöneldi. Dün Bitcoin 67 bin dolar seviyelerinden 60 bin 660 dolara kadar geriledi. Bitcoin cuma ve cumartesi günleri yüzde 13’ten fazla geriledi. 

ETHEREUM DA SERT DÜŞTÜ 

Bitcoin’in ardından en yüksek hacimli ikinci dijital varlık olan Ethereum’un fiyatı cuma günü 3500 dolar seviyesindeyken, cumartesi günü 2852 dolara kadar geriledi. Bitcoin’de cuma ve cumartesi günleri değer kaybı yüzde 18’i aştı. İki günlük büyük düşüşün ardından kripto paralar bugün toparlanmaya çalışıyor. Bitcoin şu sıralarda 64 bin 700 dolar civarında hareket ederken, Ethereum, 3 bin 90 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Haberin Devamı

ALTIN FİYATLARI REKORDAN DÖNDÜ 

Orta Doğu’da tansiyonun yükselmesi güvenli liman altına talebi artırdı. Cuma günü ons altın fiyatı 2431 dolar seviyesine kadar yükselerek rekor kırdı. Zirve seviyeyi gördükten sonra gerileyen ons altın haftayı 2343 dolardan kapattı. 

Ons altındaki ani hareketler yurt içinde gram altın fiyatının da rekor kırmasına yola açtı. Gram altın cuma günü 2529 lira seviyesine kadar yükselerek tarihi rekor kırdı. Zirve seviyeyi test eden gram altın düşüşe geçti ve haftayı 2438 liradan tamamladı. 

Ancak altın piyasası savaşı tam olarak fiyatlayamadı. Cumartesi günü başlayan İran saldırısı sırasında piyasalar hafta sonu tatili nedeniyle kapalıydı. Altın piyasası Orta Doğu’daki son yaşanan gelişmeleri pazartesi günü fiyatlayacak.