Ekonomi Projeler afet imar fonundan finanse edilecek

Projeler afet imar fonundan finanse edilecek

03.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afet bölgesi ilan edilen alanlarda, tüm alt ve üst yapı çalışmaları için gerekli kaynak Afet Yeniden İmar Fonu’ndan sağlanacak.

Projeler afet imar fonundan finanse edilecek

6 Şubat depremlerinin etkili olduğu yerlerdeki imar projelerinin finansmanını amaçlayan Afet Yeniden İmar Fonu’na ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre Afet Yeniden İmar Fonu’nun kaynakları, yurt içi ve yurtdışı kaynaklı her tür nakdi bağış, yardım, hibe ve kredilerden, bütçeye konulacak ödenekten, fon tarafından kurumların mevzuatındaki her türlü kısıtlamalardan muaf tutularak yurtiçi ve yurtdışı sermaye ve para piyasalarından sağlanan finansman ve kaynaklardan sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından yürütülen veya planlanan projeler için fondan kaynak talep edilebilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarından da bütçelerine bu amaçla tahsis edilen ödenek üzerinden fona kaynak aktarılacak.

Haberin Devamı

Yönetimde 6 bakan

Fonun yönetim kurulu; Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Strateji ve Bütçe Başkanından oluşacak. Fonun yönetim kurulu, bağış alımına karar vermek, kredi alımı, para piyasalarından finansman sağlamak, fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını ve harcama programlarını belirlemek, ilgili kuruluşlara kaynak aktarılmasına onay vermek görevlerini yerine getirecek, yılda en az bir kez toplanacak. Fon, uluslararası sermaye piyasalarına tahvil ihracı da dahil olmak üzere herhangi bir dış finansman kaynağını, Hazine geri ödeme garantisiyle kullanabilecek. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen veya planlanan projeler için fondan kaynak talep edilebilecek.

Haberin Devamı

Fon tarafından aktarılan kaynaklar, belirlenen amaçlar dışında kullanılmayacak. Fon, bağımsız denetim standartlarına uygun olarak denetlenecek. Yönetim Kurulu kararı ile bağımsız denetim kuruluşlarından da bağımsız denetim hizmeti alınabilecek. Fon kaynakları ve aktarımlarına ilişkin mali veriler, en geç üçer aylık dönemler itibarıyla kamuoyuyla paylaşılacak.sürüyor.