Ekonomi Ramazan’da oto frenledi yerliler ilk 10’u işgal etti!

Ramazan’da oto frenledi yerliler ilk 10’u işgal etti!

05.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz ay Rükiye’de otomotiv iç pazar satışları yüzde 8.6 civarında daralma gösterirken, aynı oran, yılın ilk yarısında da geçerli oldu. Bununla birlikte en çok satan 10 otomobilden 6’sının yerliler olması dikkati çekiyor...

Ramazan’da  oto frenledi yerliler ilk 10’u    işgal etti

Otomotiv sektörü, üretim ve ihracat rakamlarıyla adeta tarih yazmaya devam ederken, iç pazarda durum biraz durgun. Nitekim Ramazan’ın da etkisiyle otomotiv pazarı, Haziran ayını yüzde 8.6’lık daralmayla geçirirken, bu yılın ilk yarısındaki gerileme de aynı oranda gerçekleşti. Bununla birlikte yılın ilk yarısında Türkiye’de üretilen yeni modeller, en çok satılanlar listesini adeta ele geçirdi. Nitekim “ilk 10” listesinde 6 yerli model göze çarpıyor...

Haberin Devamı

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) yayınladığı verilere göre,bu yılın Ocak-Haziran döneminde Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yıla oranla yüzde 8.58 azalarak toplam 401 bin 158 adet oldu. 2016 yılının aynı dönemine bakıldığında ise, toplam satışlar 438 bin 817 adet olarak gerçekleşmişti. Aynı verilere bakıldığında, söz konusu ilk 6 aylık dönemde binek otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.62 oranında düşüş yaşayarak 305 bin 924 adet oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam, 338 bin 482 adetti. Hafif ticari araçlarda da daralma yüzde 5 civarında oldu. Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı aylarına göre yüzde 5.08 azalan hafif ticari satışları 95 bin 234 adet olarak gerçekleşti. 2016 yılının ilk yarısında bu rakam 100 bin 335 adet olmuştu.

Haberin Devamı

Haziran tablosu

ODD verilerine göre geçen ayın otomobil ve hafif ticari araç toplam satış rakamları da, yılın ilk yarısındakine benzer bir düzeyde daralarak yüzde 8.61 küçüldü. Haziran ayında toplam satışlar 83 bin 658 adete gerilerken, bunun 66 bin 164 adedi binek otomobil oldu. 2016 yılının aynı ayında 91 bin 540 adet otomobil ve hafif ticari araç satılmıştı. Otomobil satışlarında daralma yüzde 6.96 olurken, bu daralmanın hafif ticari araçta yüzde 14.4 civarında olması dikkat çekti. Söz konusu daralmada, Ramazan’ın ve Ramazan Bayramı’nın etkisi olduğu belirtiliyor.

Otomotiv sektörü, özellikle geçen yılın sonlarında yürürlüğe giren yeni ÖTV oranları ve yüksek kurların fiyatlara yansıması nedeniyle buna benzer bir daralmanın olabileceğini telaffuz ediyordu. Bilhassa da, 2017 model yılına ait araçların piyasaya daha fazla giriş yapmasıyla. Bununla birlikte ODD, yılın ikinci yarısında yıl sonu tahminlerini 875 bin ile 925 bin adet civarında tutuyor.

Lider değişmedi

Satışlarda daralma olmasına karşın, son yıllarda devreye giren yeni modellerin de etkisiyle “en çok satan modeller” listesi, yerliler tarafından baskı altına alındı. Nitekim “en çok satılan ilk 10” modele bakıldığında, bunların 6’sı yerlilerden oluşuyor. Söz konusu listenin ilk 3’ü de zaten yerlilerden oluşuyor. Fiat Egea ailesi ilk sıraya yerleşirken, Renault Megane ikinci, Renault Clio ise üçüncü sırada yer alıyor. Bu üçlüyü Volkswagen Passat izlerken, Honda Civic beşinci, Hyundai i20 yedinci ve Toyota Corolla da sekizinci sıraları aldı. Toplam pazar liderliğinde Renault yerini korurken, Volkswagen ikinci, Fiat ise üçüncü durumda bulunuyor.

Bunun yanında lüks sınıf liderliğinde değişim olmadı. Mercedes, 10 binin üzerinde satışla bu segmentin lideri olurken, toplam pazarda da ilk 10 içinde bulunuyor. Audi premium sınıfın ikincisi, BMW ise üçüncüsü durumunda.

Haberin Devamı

Ramazan’da  oto frenledi yerliler ilk 10’u    işgal etti


Süper lükste daralma

Bununla birlikte premium yani lüks otomobil satışlarındaki daralma, süper lükste de mevcut. Nitekim Ferrari, geçen yıl ilk 6 ayda 12 araç satarken, bu yıl aynı dönemde 6, Aston Martin 16 adet satmışken bu yıl 12, Jaguar 172 adet satmışken bu yılın ilk yarısında 147’ye geriledi. Porsche de 332’den 316’ye gerilerken Maserati 22’den 23’e, Bentley ise 2’den 6’ya satışını yükseltenlerden.

Haberin Devamı

Ramazan’da  oto frenledi yerliler ilk 10’u    işgal etti

Yazarlar